Το πλατανόδασος του Κηρέα είναι ένα από τα ομορφότερα τοπία στην Εύβοια.



Αποτελείται κυρίως από πλατάνια αλλά και από άλλα υδρόφιλα φυτά και εκτείνεται παράλληλα με τον ποταμό Κηρέα στη βόρεια Εύβοια.

Τα νερά του ποταμού Κηρέα πηγάζουν από το Μαυροβούνι και τοΚαντήλι και διαμέσου της πεδιάδας του Προκοπίου συναντούν τονποταμό Νηλέα όπου σαν Βούδωρος πλέον εκβάλουν στο Αιγαίο πέλαγος στην παραλία της Κρύας Βρύσης.

Πολλοί μύθοι συνοδεύουν τον ποταμό και σύμφωνα με έναν απ’ αυτούς, τα πρόβατα που έπιναν από το νερό του Κηρέα γεννούσαν άσπρα, ενώ τα πρόβατα που έπιναν από το Νηλέα γεννούσαν μαύρα και γενικότερα η περιοχή αυτή συνδέθηκε με μεταφυσικά φαινόμενα και με χθόνιες θεότητες. Οι Κήρες για παράδειγμα ήταν θεότητες του βίαιου θανάτου και του ολέθρου, τρεφόμενες με το αίμα των νεκρών πολεμιστών.

Σήμα κατατεθέν του δάσους είναι ο Μεγάλος Πλάτανος στη θέση Παρασκευόρεμα. Είναι υπεραιωνόβιο δέντρο, τεραστίων διαστάσεων, το μεγαλύτερο των Βαλκανίων. Σύμφωνα με κάποιους έχει ηλικία 2000 χρόνων.

Ο λαογράφος Μήτσος Σέττας αναφέρει ότι το ύψος του δέντρου είναι 28 μέτρα, το αγκαλιάζουν 18 άνθρωποι, ενώ στη σκιά του μπορούν να σκιαστούν 2.000 πρόβατα ενώ θρύλοι λένε ότι όποιος κοιμηθεί κάτω από τον πλάτανο θα αρρωστήσει, ενώ όποιος τον κόψει θα πεθάνει.

Στο πλατανόδασος όμως υπάρχουν κι άλλα δύο ξεχωριστά δέντρα που ενώνονται με ένα κλαδί αλλά οι ρίζες τους είναι ξεχωριστές, τα λεγόμενα Σιαμαία Πλατάνια.

Κατά μήκος του δάσους υπάρχουν μικρά ξύλινα γεφυράκια και 6 μικρά ξωκλήσια πνιγμένα στο πράσινο. Αυτό το ειδυλλιακό τοπίο του Κηρέα, δέχεται καθημερινά φυσιολάτρες αλλά και προσκυνητές που συνδυάζουν και την επίσκεψη στον Όσιο Ιωάννη το Ρωσο.

Υπάρχει ένα ενδιαφέρον άρθρο για το πλατανόδασος από τον Γιάννη Φαφούτη.

Σχόλια