Πέθανε η μούσα του Χάνεκε, Σουζάνε Λόταρ


Η Γερμανίδα ηθοποιός Σουζάνε Λόταρ, μούσα του Αυστριακού σκηνοθέτη Μίχαελ Χάνεκε, πέθανε σε ηλικία 51 ετών.

Ο δικηγόρος της οικογένειας, ο Κρίστιαν Σετς, αναφέρει σε ανακοίνωση ότι «οι εντολείς του δε θα δώσουν καμιά πρόσθετη διευκρίνιση όσον αφορά το θάνατο, για λόγους που μπορούν να γίνουν κατανοητοί».

Η Λόταρ γεννήθηκε στο Αμβούργο, στη βορειοδυτική Γερμανία, από γονείς ηθοποιούς. Έχοντας σπουδάσει ηθοποιία, η Λόταρ έχτισε το όνομά της αρχικά στη σκηνή του θεάτρου σαν μια ιδιαίτερα προικισμένη ερμηνεύτρια, μέσα από ρόλους σε παραστάσεις όπως το «Νόρα», «Το Κουτί της Πανδώρας» ή το «Καθαροί πια», πριν στραφεί στο σινεμά και την τηλεόραση δίχως όμως ποτέ να εγκαταλείψει το θεατρικό σανίδι.



Συνεργάστηκε με τον Μίκαελ Χάνεκε στις ταινίες του «Funny Games», «Το Κάστρο», η «Δασκάλα του Πιάνου» και «Η Λευκή Κορδέλα» - που βραβεύτηκε με τον Χρυσό Φοίνικα στο Φεστιβάλ των Καννών το 2009. Για την προώθηση της βραβευμένης ταινίας, είχε επισκεφθεί τη χώρα μας στα πλαίσια του Φεστιβάλ κινηματογράφου της Αθήνας, Νύχτες Πρεμιέρας.

Η Σουζάνε Λόταρ ήταν μια «ακραία ηθοποιός» που έδινε τα πάντα, σύμφωνα με τον γερμανικό Τύπο. Στην ταινία του Χάνεκε «Funny Games» (Παράξενα Παιχνίδια) η Λόταρ είχε παίξει στο πλευρό του συζύγου της, του επίσης Γερμανού ηθοποιού Ούλριχ Μίε.

Ο Μίε υποδύθηκε αργότερα τον πράκτορα της Στάζι, της ανατολικογερμανικής υπηρεσίας πληροφοριών, στην ταινία «Οι ζωές των άλλων» του Φλόριαν Χένκελ φον Ντόνερσμαρκ (2006), που απέσπασε το Οσκαρ καλύτερης ξένης ταινίας. Πέθανε από καρκίνο το 2007.

Πρώτο Θέμα

Σχόλια