Αρχαίο θέατρο Ερέτριας


Το αρχαίο θέατρο της Ερέτριας, στην Κεντρική Εύβοια, είναι σήμερα το πιο εντυπωσιακό από τα μνημεία της αρχαίας Ερέτριας.

Η πρώτη οικοδομική φάση του χρονολογείται πιθανόν στο τελευταίο τρίτο του 4ου αιώνα π. Χ. και η δεύτερη γύρω στο 300 π. Χ. Κατά την τρίτη και τελευταία οικοδομική φάση, μετά το 198 π. Χ., επεκτάθηκε το κτίριο της σκηνής, ενώ στους ρωμαϊκούς χρόνους χρησιμοποιήθηκε και ως αρένα για αγώνες μονομάχων.



Η σκηνή και η ορχήστρα ήταν στο ίδιο επίπεδο. Τη μεγαλύτερη ακμή του την γνώρισε τον 4ο αιώνα π.Χ.. Τότε διέθετε έντεκα κερκίδες με δέκα κλίμακες η κάθε μία, ενώ η ορχήστρα μπαίνει τρία μέτρα πιο βαθειά από το επίπεδο της σκηνής, ενώ μπορούσε να φιλοξενήσει 6.300 άτομα.

Τη διαφορά ύψους που δημιουργήθηκε μεταξύ σκηνής και ορχήστρας την κάλυψαν με την κατασκευή θολωτής υπόγειας διόδου, που έβγαζε στο κέντρο της ορχήστρας.

Για την κατασκευή του θεάτρου, χρρησιμοποιήθηκαν, για τη θεμελίωση τοπικός πωρόλιθος ενώ για τις παρόδους ασβεστόλιθος. Οι πάροδοι είχαν κλίση προς την ορχήστρα ώστε να μειώνεται το ύψος του κοίλου του θεάτρου.

Μετά την καταστροφή του θεάτρου από τους Ρωμαίους, το 198 π.Χ., ανακατασκευάστηκε με πιο ευτελή υλικά. Οι ιωνικοί κίονες που βρίσκονταν στην πρόσοψη, αντικαταστάθηκαν με δωρικού τύπου.

Βέβαια η σημερινή εικόνα του θεάτρου είναι εικόνα εγκατάληψης, αφού μέρα με τη μέρα θάβεται όλο και περισσότερο κάτω από τόνους χορταριών. Οι τοπικοί φορείς κάνουν ότι μπορούν ώστε να προβούν στην αναστήλωση του.
eviaportal

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις

Boat

Messapia Travel

Messapia Travel
Όπου ονειρεύεσαι να βρεθείς.... Καλαβρής

Footer