Ελληνικό Παιδικό Μουσείο

Το Ελληνικό Παιδικό Μουσείο με 17 χρόνια λειτουργίας και περισσότερους από 400.000 επισκέπτες φιλοδοξεί να βοηθήσει όσο περισσότερα παιδιά γίνεται να χαρούν και να καταλάβουν τον κόσμο στον οποίο ζουν. Δημιουργήθηκε χάρη στη συνεργασία του Πολιτισμικού Οργανισμού Δήμου Αθηναίων και του σωματείου "Ελληνικό Παιδικό Μουσείο". Το σωματείο ιδρύθηκε το 1987 ύστερα από πρωτοβουλία της εκπαιδευτικού με ειδίκευση στα μουσεία Σοφίας -Ρωκ -Μελά.

Στόχος των δημιουργών του Μουσείου είναι τα παιδιά που το επισκέπτονται να αναπτύξουν όλες τις δημιουργικές τους ικανότητες ώστε να γίνουν μελλοντικά πολίτες με ισχυρή προσωπικότητα αλλά και σεβασμό προς το κοινωνικό σύνολο. Το Παιδικό Μουσείο ακολουθώντας τα πρότυπα παιδικών μουσείων της Ευρώπης και της Αμερικής διαφοροποιείται από τα κλασικά μουσεία που βασίζονται στην στείρα παροχή γνώσης και πληροφοριών στους επισκέπτες τους.


Ο ρόλος του παιχνιδιού

Τα παιδιά μπορούν να καταλάβουν τον κόσμο καλύτερα συλλέγοντας όσο το δυνατόν περισσότερες εμπειρίες και ερεθίσματα από την επίσκεψη τους στο Μουσείο. Το παιχνίδι γίνεται και αυτό μέρος της εκμάθησης. Μέσα από αυτή τη διαδικασία τα παιδιά νιώθουν εξοικείωση με το χώρο του μουσείου. Η παιδική περιέργεια μετατρέπεται σε ένα ιδανικό εργαλείο για την ανάπτυξη ικανοτήτων όπως η ερευνητικότητα και η παρατηρητικότητα.
Εκθέματα

Τα εκθέματα του Μουσείου έχουν επιλέγει μέσω μια ς προσεκτικής επιστημονικής έρευνας, ακριβώς για να δώσουν στα παιδιά τα απαραίτητα ερεθίσματα για την ανάπτυξη των προσωπικών τους δεξιοτήτων. Μέσω αυτών μαθαίνουν την ανατομία του ανθρώπινου σώματος, διευρύνουν τις γνώσεις τους στη γεωμετρία , μαθαίνουν να μαγειρεύουν και να συμμετέχουν σε ένα διάλογο. 

Ένα από τα σημαντικότερα εκθέματα του Μουσείου είναι ο παιχνιδότοπος. Εκεί τα παιδιά μπορούν να κατασκευάσουν απλά οικοδομήματα και σχήματα αλλά και να διεξάγουν μικρά πειράματα. Με αυτό τον τρόπο εξοικειώνονται με τον κόσμο της εξερεύνησης και της επιστήμης.

Οι συλλογές των παιδιών από την πλευρά τους δίνουν την καλύτερη ευκαιρία στα παιδιά να εκφραστούν καλλιτεχνικά  και να επικοινωνήσουν τις δημιουργίες τους με τους επισκέπτες του μουσείου. Στη συλλογή αυτή δεν αποκλείονται οι ενήλικες επισκέπτες όπου μπορούν και αυτοί να εκθέσουν τα δικά τους έργα.
Εργαστήρια για τα παιδιά

Η είσοδος για τους επισκέπτες του Μουσείου είναι ελεύθερη. Για τα εργαστήρια που πραγματοποιούνται στο Μουσείο και στα οποία μπορούν να συμμετέχουν τα παιδιά απαιτείται μια οικονομική επιβάρυνση. Από το Σάββατο 18 Φεβρουαρίου το Ελληνικό Παιδικό Μουσείο διοργανώνει εργαστήρι εκπαιδευτικής ρομποτικής για παιδιά 10-12 χρονών. Τα παιδιά στις συνολικά 12 συναντήσεις που θα διεξαχθούν θα έχουν την ευκαιρία να ανακαλύψουν την πολυμορφικότητα μιας κατασκευής Lego και τα μυστικά δημιουργίας ενός ρομπότ. Όσα παιδιά συμμετέχουν στο σεμινάριο θα έχουν δικαίωμα να λάβουν μέρος στον 4ο Πανελλήνιο Διαγωνισμό Εκπαιδευτικής Ρομποτικής που θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα τον Ιούνιο.

Το κόστος συμμετοχής για το εργαστήρι είναι 180 ευρώ για κάθε παιδί και 160 ευρώ για τα αδέλφια. Για να δηλώσετε συμμετοχή τηλεφωνήστε στο 2103312995.

Για τα παιδιά 3-6 χρονών διεξάγεται το πρώτο Σαββατοκύριακο (4-5/2) του Φεβρουαρίου το εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Η ζωή μέσα στη γη». Στόχος του προγράμματος να ανακαλύψουν τα παιδιά τη ζωή και τα αντικείμενα που υπάρχουν κάτω από τη γη. Το πρόγραμμα διαρκεί 45 λεπτά. Ο πρώτος κύκλος ξεκινά στις 11:00 το πρωί και ο τελευταίος στις δύο το μεσημέρι. Το κόστος συμμετοχής είναι 7 ευρώ για κάθε παιδί. 

Πληροφορίες
Δ/νση: Κυδαθηναίων 14, 105 58 Πλάκα, Τηλ. 210 3312995
Ώρες λειτουργίας: Τρίτη- Παρασκευή 10:00-14:00, Σάββατο - Κυριακή 10:00-15:00, Δευτέρα και επίσημες αργίες κλειστά.

Σχόλια