Κυριακή Θεοδωρίδου: 1955. Η Νεα Αλωση Της Πόλης


1)Το Χρονικό της Καταστροφής

Τα Γεγονότα του Σεπτέμβρη του 1955, πέρασαν στις μελανές σελίδες της παγκόσμιας ιστορίας ως γεγονότα βαρβαρότητας τυφλού μίσους και πρωτοφανούς Αγριότητας.

Το 1955 ήταν από την αρχή ένας δύσκολος χρόνος για την Ελλάδα με πολλά σημαντικά γεγονότα που απαιτούσαν δραστηριοποιημένη εξωτερική και ισχυρή πολιτική Κυβέρνηση.


Η πραγματικότητα όμως ήταν τελείως διαφορετική για την Ελλάδα όπου ουσιαστικά επικρατούσε Ακυβερνησία με τον τότε Πρωθυπουργό Αλέξανδρο Παπάγο, να ασθενεί Βαρέως.

Στην Κύπρο είχαν οι πάντες ξεσηκωθεί υπέρ της ελευθερίας και ανεξαρτησίας με τον Μακάριο να αναπτύσσει έντονη πολιτική δράση προς κάθε κατεύθυνση και την οργάνωση ΕΟΚΑ να αναλαμβάνει από την 1η Απριλίου ένοπλη δράση κατά των Αποικιοκρατών Άγγλων και Τούρκων.

Οι παμπόνηροι λόρδοι της Αγγλίας με τις ιδιαίτερες ικανότητες στο διαιρεί και βασίλευε εισάγουν στο Κυπριακό την ως τότε αδιάφορη Τουρκία καθιστώντας την μάλιστα Ισότιμη διεκδικήτρια του Νησιού, σε αντιπερισπασμό των διπλωματικών κινήσεων της Ελλάδας για διεθνοποίηση του Κυπριακού με προσφυγή στο ΟΗΕ.

Η Αγγλία συγκαλεί τριμερή διάσκεψη στο Λονδίνο για το Κυπριακό με την συμμετοχή της Μ. Βρετανίας , της Ελλάδας και της Τουρκίας, δήθεν για να λυθεί το πρόβλημα.

Στην ουσία είχε μεθοδευτεί η εφαρμογή ενός ύπουλου σχεδίου για την μεγιστοποίηση του προβλήματος, ώστε να συνεχίσει τον ρόλο της στη περιοχή η παμπόνηρη Αγγλία με την Συμπαράσταση του παραδοσιακού της φίλου και εταίρου της Τουρκίας του Μεντερεζ, και του Ζορλού,

2))) Το Σχέδιο των Βανδάλων.

Ο Τούρκος αναπληρωτής Υπουργός εξωτερικών Ζορλού κάλεσε ξαφνικά τους δημοσιογράφους στο ξενοδοχείο το απόγευμα της 5ης Σεπτεμβρίου και τους ανήγγειλε ότι η Τουρκία αποχωρεί από τη διάσκεψη αν η Ελλάδα επιμείνει στο αίτημα της αυτοδιάθεσης της Κύπρου.

Περίπου έξι ώρες αργότερα μπαίνει και η δεύτερη φάση του ίδιου σχεδίου των Τούρκων κατά του Ελληνισμού, αυτή την φορά στην Θεσσαλονίκη , που γιόρταζε τα εγκαίνια της Διεθνούς Έκθεσης.

Λίγες μέρες νωρίτερα στον κατευθυνόμενο τύπο της Τουρκίας είχε καλλιεργηθεί κατάλληλα το κλίμα κατά των ελλήνων της Κύπρου και της Ελλάδας με εμπρηστικά συκοφαντικά ψευδή δημοσιεύματα, μέσα σ’ αυτή την εκρηκτική ατμόσφαιρα ανάβεται και το φυτίλι των γεγονότων.

Τα μεσάνυχτα 5 προς 6 Σεπτεμβρίου από Τούρκο φοιτητή του Πανεπιστήμιου Θεσσαλονίκης , Οκταιλ Εγκιν υιό Μουσουλμάνου βουλευτή, μέρος όμως είχε πάρει και ο τούρκος Πρόξενος, τοποθετήθηκε εκκριτικός μηχανισμός , που είχε προμηθευτεί από τις Τούρκικες μυστικές υπηρεσίες , στην αυλή του Τούρκικου προξενιού , ο οποίος εξερράγη χωρίς να προκαλέσει ζημιές.

Την ίδια ακριβώς ώρα στην Τουρκία ανακοινώνεται ότι ανατινάχτηκε από τους έλληνες το σπίτι του Κεμάλ Πάσα, στην Θεσσαλονίκη και δημοσίευαν φωτογραφίες από άσχετο κτίριο πλήρως κατεστραμμένο χωρίς στέγη και παράθυρα και πυκνούς καπνούς παντού.

Μέσα σε μια μόνο ώρα από την είδηση στον τούρκικο τύπο ένα πλήθος φανατισμένων αλλά και οργανωμένων Τούρκων με ρόπαλα και σιδερένιους λοστούς στα χέρια, σαν τους σημερινούς Γκρίζους Λύκους , συγκεντρώθηκαν μπροστά στο μνημείο του Κεμάλ Πάσα , στο Ταξιμ.

Η φοβερή καταστροφή. Το σύνθημα της Καταστροφής δόθηκε στη 8 το βράδυ , για να ακολουθήσουν φρικτές σκηνές ασύλληπτης βαρβαρότητας και αγριότητας εις βάρος τον ανυπεράσπιστων Ελλήνων και των καταστημάτων της πόλης..

Σχολειά , Νοσοκομεία, Γηροκομεία, Φιλανθρωπικά ιδρύματα και ιστορικοί Ναοί, ακόμα και χριστιανικοί τάφοι υπέστησαν ολοσχερή καταστροφή. Βίαζαν γυναίκες, έδερναν και ταπείνωναν με κάθε τρόπο τους έλληνες χριστιανούς , κατέστρεφαν μαγαζιά και ότι γλίτωνε από το πλιάτσικο το πετούσαν στα πεζοδρόμια.

3)) Η μεγάλη οδός του Πέραν και ο Γαλατάς είχαν καταστεί αδιάβατες περιοχές από αντικείμενα ελληνικών οικογενειών. Παρόμοια γεγονότα με αυτά της πόλης έγιναν και στην Σμύρνη σε βάρος μάλιστα Ελλήνων Αξιωματικών που υπηρετούσαν στο ΝΑΤΟ .

Ο συνολικός συνοπτικός απολογισμός ήταν 20 νεκροί έλληνες, 200 βιασμοί γυναικών, 61 πυρπολημένες ορθόδοξες εκκλησίες , 7.000 λεηλατημένα Ελληνικά σπίτια και καταστήματα σύμφωνα πάντα με επίσημα

Στις 20 Σεπτεμβρίου του 1956 ένα χρόνο μετά τα γεγονότα ο τούρκος φοιτητής Οκται Εγκιν που είχε βάλει την βόμβα στο προξενείο φυγαδεύτηκε στην Τουρκία για να υπάρξει εκτόνωση στις σχέσεις μετάξυ των δυο χωρών, Ο Εγκιν αργότερα έγινε Αρχηγός της Τούρκικης Αστυνομίας.

Τα Σεπτεμβριανά, με το πογκρόμ στην πόλη και την Σμύρνη το 1955 , η Βαρβαρότητα και οι βομβαρδισμοί στην Κύπρο το 1964, ο Αττίλας Του 74, τα γεγονότα στα Ίμια είναι κεφάλαια της ίδιας υπόθεσης που ξεδιπλώνεται καθημερινά με φανερή συνέπεια και ωμή προκλητικότητα εκ μέρους των γειτόνων της Ελλάδας

Περιγραφή των γεγονότων από Αυτόπτες Μάρτυρες

Στης 6 το απόγευμα της 6ης Σεπτεμβρίου 1955 άρχισαν να συγκεντρώνονται στην πλατιά Ταξίμ φοιτητές και πολίτες μεταξύ των οποίων και αρκετές εκατοντάδες αστυνομικοί με πολιτικά, και ταυτόχρονα οργανωμένα κυκλοφορεί στο σημείο της συγκέντρωσης το έκτακτο παράρτημα της εφημερίδας Ισταμπουλ Εξπρες.

Καταστράφηκε το σπίτι του πατέρα μας με βόμβα έγραφε ο τεράστιος τίτλος παραπληροφόρησης, με το σύνθημα σπάστε , γκρεμίστε , είναι γκιαούρηδες, το εμπορικό Πέραν με τα πολυτελέστατα ελληνικά μαγαζιά σε λιγότερο από 60 λεπτά θα μετατραπεί σε στάχτη.

Οι οργανωμένοι, επικεφαλής των διαδηλωτών , με κατάλογους των σπιτιών και καταστημάτων στα χέρια τους , διευθύνουν τις ομάδες των διαδηλωτών . Επρόκειτο για ένα οργανωμένο τυφώνα που στο πέρασμα του σαρώνει τα πάντα.

Δεκάδες έλληνες πολίτες και κληρικοί κακοποιούνται, λεηλατούνται και παραδίδονται στις φλόγες 73 ορθόδοξες εκκλησίες, καταστρέφονται εικόνες και αγιογραφίες, και σκεύη ανεκτίμητης χριστιανικής και αρχαιολογικής άξιας.

4)) Καταστρέφονται 26 ελληνικά σχολεία, 4.340 ελληνικά καταστήματα καταστρέφονται και λεηλατούνται 2. 600 σπίτια, 110 ελληνικά εστιατόρια και ξενοδοχεία καταστρέφονται και παραδίδονται στης φλόγες.

Οι πατριαρχικοί τάφοι και τα σκηνώματα των μεγάλων ευεργετών του έθνους , που από το 1850 τοποθετούνται στον αυλόγυρο της ιεράς μονής της Ζωοδόχου πηγής , δέχονται την επίθεση του όχλου που με κανιβαλική μανία σπάει τους τάφους ξεθάβει τα οστά των νεκρών και τα σκορπίζει στους δρόμους .

Στο Μέγα Ρέμα βρισκόταν το σπίτι του Μητροπολίτη Ηλιουπόλεως Γενναδίου, ο όχλος μπαίνει στο σπίτι και όταν τον εντοπίζει το κακοποιεί , καταστρέφουν τα πάντα μέσα στο σπίτι ακόμα και την πλούσια βιβλιοθήκη του και στη συνεχεία τον σέρνουν στο δρόμο συνεχίζοντας να τον κακοποιούν εγκαταλείποντας τον αιμόφυρτο και αναίσθητο . Πέθανε μέσα σε λίγα εικοσιτετράωρα.

Στη Σμύρνη οργανωμένα στίφη ξεχύνονται στους δρόμους με προκαθορισμένους στόχους. Πρώτος στόχος είναι το ελληνικό προξενείο της Σμύρνης που παραδίδεται στις φλόγες, στην συνεχεία το ελληνικό περίπτερο στην διεθνή έκθεση της Σμύρνης , το οποίο καταστρέφουν ολοκληρωτικά,

Ο επόμενος στόχος τους , τα σπίτια τον ελλήνων αξιωματικών που υπηρετούν στο ΝΑΤΟ. Όταν μετά τα μεσάνυχτα τα στίφη των οργανωμένων ομάδων ολοκλήρωσαν το καταστροφικό τους έργο , η Τούρκικη Κυβερνήση αποφασίζει να κηρύξει Στρατιωτικό νόμο.

Το Σχέδιο τους σημείωσε καταπληκτική επιτυχία, το σύνολο τον Ελληνικών περιουσίων καταστράφηκε, ο Ελληνικός πληθυσμός τρομοκρατήθηκε, οι απειλές για την ζωή των Ελλήνων της Κωνσταντινούπολης και της Σμύρνης τους έκαναν να νιώθουν ότι βρίσκονταν εγκλωβισμένοι μέσα σε ένα απέραντο Ναρκοπέδιο.

5)) Οι έλληνες Εγκαταλείπουν την Βασιλεύουσα πόλη.

Ο Πατριάρχης Αθηναγόρας , ο τραγικός και πνευματικός εκείνος ηγέτης που έφερε το βαρύ φορτίο, μάταια προσπαθούσε να εμψυχώσει όλους όσους έχασαν το θάρρος και ήταν έτυμοι να φύγουν. Επί ματαίω όμως.

Η μοίρα της ρωμιοσύνης είναι πολύ σκληρή . Τα ο 1922 η Μικρασιατική καταστροφή, το 1928 η μεγάλη φωτιά που μέσα σε μια νύχτα κατάστρεψε τα πάντα, το 1941 η στρατολόγηση 20 ηλικιών και η αποστολή στα τάγματα εργασίας ,

5)) Το 1942 το περίφημο Βαρλικι , που εξόντωσε τον οικονομικό και φυσικά τον πολιτικό ελληνισμό. Σε λίγο καραβάνια εγκαταλείπουν την Βασιλεύουσα για να σώσουν τουλάχιστον τη ζωή τους . Οι εκκλησίες γρήγορα μετατρέπονται σε τζαμιά ή καταστρέφονται ολοκληρωτικά. Τα α Σχολεία μένουν χωρίς μαθητές και κλείνουν το ένα μετά τα το άλλο.

Ο ελληνισμός συρρικνώνεται ραγδαία από 315.000 άτομα που υπήρχαν στην Πόλη, Σμύρνη, Ίμβρο και Τένεδο, σε αντίθεση 58.000 που κρατήθηκαν στην δυτική Θράκη στα πλαίσια της συνθήκη της Λωζάννης που υπογράφτηκε μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδος το 1923.

Σήμερα δεν έχουν μείνει στην Πόλη παρά μόνο ελάχιστοι , που μετριούνται στα δάχτυλα ενός χεριού. Το Σεπτέμβρη του 1955 η Κωνσταντινούπολη είχε ερημώσει από της ρίζες της, απ’ τον ελληνισμό της.

Ανθρώπινα κοπάδια σκόρπησαν στους δρόμους της διασποράς και της προσφυγιάς, ενώ οι Μουσουλμάνοι της Δ. Θράκης έχουν φτάσει από 58.000 τους 180.000 σήμερα.

6)) Πως αποκαταστάθηκε η Εθνική μας Αξιοπρέπεια.

Στης 24 Οκτωβρίου ύστερα από έντονες πιέσεις στο Νάτο , η Τουρκία υποχρεώθηκε να αποκαταστήσει την προσβλημένη εθνική αξιοπρέπεια των Ελλήνων από τους βανδαλισμούς των Τούρκων.

Στο Συμμαχικό Στρατηγείο του ΝΑΤΟ, στην Σμύρνη , ο Τούρκος υπουργός Συγκοινωνιών , ως εκπρόσωπος της Τούρκικης Κυβέρνησης ύψωσε την Ελληνική σημαία . Έτσι μέσα σε δέκα λεπτά της ώρας αποκαταστάθηκε η εθνική μας αξιοπρέπεια για τους βανδαλισμούς της Σμύρνης και Κωνσταντινούπολης,

Όσο για της υλικές ζημιές , αποζημίωσε συμβολικά τους παθόντες με $100,000,000 που της τα έδωσε για των σκοπό αυτό οι ΗΠΑ . Ούτε γάτα ούτε ζημία. (Η Τουρκία κατάφερε πάλι να κάνει μνημόσυνο με ξένα κόλλυβα!)

6)) Ο Ισμέτ Ινονού Αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολιτεύσεις , για τα γεγονότα εκείνα δήλωνε τα εξής: Οι εκδηλώσεις μας αυτές ήταν πολύ καλά οργανωμένες και ωφέλιμες για να καθαρίσει η χώρα μια για πάντα από το ελληνικό στοιχείο , που είναι ένας εθνικός βραχνάς,

Ο διεθνής τύπος δίνει μεγάλη προβολή στο πογκρόμ εναντίων τον ελλήνων στην Τουρκία. Στις 14 Σεπτεμβρίου ο Άγγλος Δημοσιογράφος Νοελ Μπαρπερ γράφει μεταξύ άλλων στην βρετανική εφημερίδα Ντέιλι Μέηλ,

Δεν μου μένει καμία αμφιβολία ότι η επίθεση του Τούρκικου όχλου κατά των Ελλήνων περιουσιών είχε προμελετηθεί και προετοιμασθεί με επιμέλεια , διότι η φωτιά που σάρωσε την Πόλη άναψε σε εκατό διαφορετικά σημεία την ίδια ακριβός ώρα .

Πέντε χρόνια μετά τα γεγονότα ανετράπη η Κυβέρνηση Tου Μεντερες από Στρατιωτικό πραξικόπημα. Ο Μεντερες μαζί και ο Ζορλού βρέθηκαν ένοχοι για πολλά αδικήματα μεταξύ των οποίων και τα Σεπτεμβριανά , και οδηγήθηκαν οι δυο σε θάνατο δια Απαγχονισμού.

Κλείνοντας το σημερινό μας θέμα, ας θυμηθούμε τα λόγια του φιλόσοφου Τουχολσκυ (πες μου πως μεταχειρίζεσαι τις μειονότητες σου, για να σου πω το επίπεδο του πολιτισμό σου)

Και δεν μας μένει παρά μόνο η παρηγοριά που εμείς τουλάχιστον οι Έλληνες υπερασπιζόμαστε όχι μόνο με λόγια αλλά και με έργα, το επίπεδο του πολιτισμού μας , τουλάχιστον όσον αφορά τη μεταχείριση που επιφυλάσσουμε στην Μουσουλμανική μειονότητα στη Δ. Θράκη

Αν ρίξουμε μια μάτια στο ρόλο που έπαιξε ο Τούρκικος λαός στην ιστορία του , ο ρόλος αυτός μάλλον εμφανίζεται Τραγικός, και αυτό διότι από την ημέρα της εμφάνισης του στην παγκόσμια αρένα δεν έκανε τίποτα για να νομιμοποιήσει τη ύπαρξη του από άποψη πολιτισμού . Δεν μπήκε στη ζωή άλλων , παρά μόνο σκορπώντας χείμαρρους αίματος και δακριών.

Δεν επιβεβαιώθηκε μέσα στον κόσμο παρά μόνο με τον Πόλεμο και τις Αλυσίδες , Δεν έζησε παρά μόνο με Σκλάβους, δεν άφησε για τις επερχόμενες γενιές ούτε ένα μεγάλο όνομα Ποιητή, Καλλιτέχνη , Γλύπτη, Μουσικού, Σοφού, στον οποίο θα μπορούσε Η Ανθρωπότητα ν’ αναφερθεί με χαρά και αγάπη.

Δεν κατάθεσε καμία πρόσφορα στο βωμό του Ωραίου, του Αληθινού, του Καλού. Υπήρξε παντού και πάντα ένας Στείρος λαός, ένας λαός χωρίς σεβάσμιους Απογόνους , χωρίς Σεβασμό στην Ανθρώπινη Ειρήνη

Κυριακή Θεοδωρίδου

Σχόλια