"Ζευς ο Ξένιος" και "Ξένιος Ζευς"

Ξένιος: προσωνύμιο που είχαν δώσει οι Αρχαίοι Έλληνες προς τον Δία, για να δείξουν το πόσο φιλόξενοι ήταν ως λαός. Χαρακτηριστικά, στην εποχή του Ομήρου, σε όποιο σπίτι κι αν πήγαινε ένας ξένος, θα έβρισκε φιλοξενία.
Κάτι τέτοιο αφορούσε όλες τις πόλεις της Ελλάδας, αν και οι Θεσσαλοί και οι Αθηναίοι φημίζονταν περισσότερο για τα φιλόξενά τους αισθήματα.

Ο Ξένιος Δίας και η Αθηνά η Ξενία προστάτευαν τους ξένους, η κακή αντιμετώπιση των οποίων θεωρούνταν αμάρτημα.

Η φιλοξενία ακολουθούσε μια προκαθορισμένη ιεροτελεστία και παρεχόταν σε κάθε ξένο, ο οποίος ανεξάρτητα από την τάξη στην οποία ανήκε μπορούσε να μείνει σε ειδικό δωμάτιο, τον ξενώνα.
Η φιλοξενία είχε σημαντική κοινωνική δύναμη διότι μπορούσε να συνδέσει άτομα οποιασδήποτε τάξης, ακόμη και απλούς πολίτες με βασιλιάδες.
Όμως από τα αρχαϊκά και κλασικά χρόνια υπήρχε το ερώτημα σχετικά με τα όρια της φιλοξενίας. Ο Πλούταρχος ασχολήθηκε με αυτό γράφοντας ειδικό κεφάλαιο: μέχρι ποιου βαθμού μπορεί να χρησιμοποιήσει κανείς το δικαίωμα της φιλοξενίας χωρίς να ξεπεράσει τα όρια της καλής συμπεριφοράς, όχι βέβαια της συμπεριφοράς αυτής που μπορεί να μας πουν και μαλθακούς.
Όμως σήμερα ο όρος "Ξένιος Ζευς" έγινε από "φιλόξενος Δίας" σε "Δίας κατά των ξένων".
Γιατί άραγε βρέθηκε αυτός ο όρος για το πρόγραμμα "σκούπα" εκκαθάρισης από τους λαθρομετανάστες; Δεν γνωρίζουν οι κυβερνόντες Αρχαία Ελληνική Ιστορία ή μήπως υπάρχουν άλλοι στόχοι; Δεν κατηγορώ το πρόγραμμα, το οποίο έχει πολλά να προσφέρει, αν εφαρμοστεί σωστά, αλλά με αυτόν τον τρόπο παραποιούν την ιστορία μας. Μποεούσαν να δώσουν άλλη ονομασία στο συγκεκριμένο πρόγραμμα και όχι αυτή. 

Σχόλια