Ο ΔΙΑΠΛΟΥΣ ΒΟΡΕΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ ΚΑΙ Ο ΤΕΡΜΑΤΙΣΜΟΣ ΣΤΗΝ ΕΡΕΤΡΙΑ

 Αναδημοσίευση από Eretriapress

Υπάρχουν άνθρωποι που δεν φοβούνται τα κύμματα και την φουρτούνα της θάλασσας, όμως το μεγάλο μπράβο το αξίζουν όσοι δεν φοβούνται ούτε και τις καταιγίδες της ζωής. Βάζουν πεισματικά το κουπί στο νερό και τραβούν δυνατά μπροστά βοηθώντας όχι μόνο τον εαυτό τους αλλά και όποιον μπορούν που έχει ανάγκη.
Υπάρχουν άνθρωποι όπως ο Αγγελος Χριστοφίδης, ο Κώστας Μανατάκης και όλοι αυτοί που τους συνόδεψαν και τους βοήθησαν να φτάσουν στο στόχο τους, που μας δείχνουν τον δρόμο που πρέπει να βαδίσουμε σε εποχές αξιακής ομίχλης, έχουν για φάρο τους αξίες όπως η αλληλεγγύη, το θάρρος, η αγωνιστικότητα, η προσπάθεια και η σεμνότητα.


Το μεγάλο ταξίδι που έκαναν τα παιδιά απο ξεκίνησε απο το νοτιότερο τμήμα της της Σιθωνίας Χαλκιδικής, ενδιάμεσοι σταθμοί στις Σποράδες και τελικός προορισμός το σημείο από το οποίο απέπλευσαν πέρσι για Κρήτη, η Ερέτρια. Συνολική απόσταση στον χάρτη, 210 ν.μ.
Το Σάββατο 29-9 2012 και ώρα 12 και 10 μπήκαν στο λιμάνι τα παιδιά με τα καγιάκ όπου τους υποδέχτηκαν με χαρά οι δικοί τους άνθρωποι που αγωνιούσαν για 8 ημέρες όσο και η διαρκεια του ταξιδιού και έπειτα γνωστοί φίλοι και απλός κόσμος που ενθουσιάστηκε για το κατόρθωμα τους. Ακόμη με θέρμη τους υποδέχτηκε και ο Ναυταθλητικός Σύλλογος Ερέτριας και ο Σύλλογος ενεργών πολιτών “η Μέδουσα” οπου στήθηκε μια σεμνή τελετή για το μεγάλο κατόρθωμα που έκαναν τα παιδιά.
Οι αθλητές σε κλίμα συγκίνησης αφιέρωσαν τον διαπλου στα αγαπημένα τους πρόσωπα, ενώ μας είπαν πως αν και το ταξίδι τους ήταν πολύ πιο κουραστικό αποτι είχε σχεδιαστεί, γιατι λόγω καιρού δεν είχαν χρόνο για ξεκούραση, ωστόσο ο ιδιαίτερος σκοπός τους τους έδωσε δύναμη και κουράγιο για να τα καταφέρουν.
Η ευχάριστη είδηση που βγήκε ήταν πως πολύ σύντομα θα γίνονται μαθήματα καγιάκ απο τους αθλητές για τα παιδιά που θέλουν να ακολουθήσουν αυτό το καταπληκτικό άθλημα.
Λίγα λόγια απο τον κάθε αθλητή αλλα και για τον σκοπό τους: 
South Evian Gulf team
Ιδρύθηκε το 2010 από τους Άγγελο Χριστοφίδη, Άγγελο Μηνούδη, Κώστα Μανατάκη και Χρήστο Φλεβοτόμο, με όχημα την βαθιά αγάπη για τη θάλασσα και τα ναυτικά ταξίδια και με στόχο τη μικρή συμβολή στη δημιουργία μιας κοινωνίας θεμελιωδών αξιών, σεβασμού, ισότητας και αλληλεγγύης. Μέσω ειδικά σχεδιασμένων ναυτικών αποστολών το South Evian Gulf team αγωνίζεται για τις αξίες του τόσο στο συμβολικό πεδίο των ιδεών, όσο και στο πιο πρακτικό της υποστήριξης οργανισμών που βρίσκονται στο πλευρό των πιο ευπαθών ομάδων της κοινωνίας.
“…κάθε μου κουπιά και σε αυτό και σε προηγούμενα ταξίδια δεν είναι απλώς η ακροτελεύτια φάση μιας τεχνικής και μυϊκής παραγωγής ισχύος. Είναι, θα έλεγα, περισσότερο, η τελική απόληξη όλων όσων διδάχθηκα μέχρι τώρα από τους ανθρώπους που είχα και έχω δίπλα μου…  “…είναι για μένα μεγάλη τύχη, τέλος, να έχω συνταξιδιώτη και σε αυτή την αποστολή τον πλέον θρυλικό Έλληνα κωπηλάτη και πάνω απ’ όλα Άνθρωπο, Κώστα Μανατάκη, δεν υπάρχουν ίσως λέξεις για να την αποδώσουν στη σωστή της διάσταση.
Άγγελος Γ. Χριστοφίδης”

“Για μια κοινωνία χωρίς στερήσεις.
Ενας καλός φίλος μου και εξαιρετικός δρομέας μεγάλων αποστάσεων μου είπε πως αυτό που κάνουμε είναι πρώτα φιλοσοφία ζωής και μετά αθλητισμός… Δεν έχουμε κανένα οικονομικό όφελος και καμία οικονομική στήριξη από κανέναν γι’ αυτό που κάνουμε. Σ’ αυτούς τους δύσκολους καιρούς όμως θέλουμε να προσφέρουμε μέσα από αυτή την προσπάθεια, να δώσουμε ένα μήνυμα για άλλη μια φορά χωρίς να επιζητούμε τίποτα για τον εαυτό μας, αλλά να βοηθήσουμε και να στηρίξουμε κυρίως τα παιδιά που έχουνε ανάγκη. Δεν μας ενδιαφέρουν χρώματα και σύνορα αλλά το δικαίωμα να ζούνε όλοι όπως τους αξίζει, χωρίς διακρίσεις, χωρίς ανισότητες και χωρίς στερήσεις στα πιο βασικά πράγματα.
Τέλος, για τον συνταξιδιώτη και σύντροφο Άγγελο δεν έχω λόγια… Στην περυσινή σκληρή δοκιμασία, η θάλασσα, το κύμα, οι ατελείωτες ώρες δίπλα-δίπλα, μας σμίλεψαν, μας λείαναν σαν μια πέτρα, και από τότε δέσαμε σαν άνθρωποι, σαν χαρακτήρες, σαν ομάδα, μέσα στο νερό γινόμαστε ένας άνθρωπος, ένας κτύπος της καρδιάς, μια ανάσα. Έτσι, είμαι σίγουρος πως τίποτα δεν θα σταθεί εμπόδιο για να ζήσουμε πάλι την συγκίνηση από τις αγκαλιές και τα χαμόγελα την ώρα που θα μπαίνουμε στο λιμάνι της Ερέτριας… Ό,τι και να πω για τον Άγγελο λοιπόν θα είναι λίγο, ένα μεγάλο ευχαριστώ σύντροφε για κάθε στιγμή που ζήσαμε…
Αυτό το ταξίδι το αφιερώνω στον πατέρα μου, που έφυγε απ την ζωή πριν ένα χρόνο, και με όλη μου την καρδιά στον μικρό Οδυσσέα και την Χαρούλα….
Κώστας Μ. Μανατάκης”

Σχόλια