Συκομαΐδες και άλλα συκογλυκίσματα από μια οικοτεχνία στη βόρεια Εύβοια


Τα αποξηραμένα σύκα, σκέτα, με ξηρούς καρπούς ή ζυμωμένα με διάφορα μυρωδικά, ήταν από τα πρώτα γλυκίσματα της αρχαιότητας. Καθόλου περίεργο, καθώς το ήδη γλυκύτατο σύκο, καθώς ξεραίνεται συμπυκνώνει τη βεντάλια των αρωμάτων και τη γλύκα του και αποτελεί από μόνο του ένα γλύκισμα! Πολύ περισσότερο αν ζυμωθεί με μυρωδικά, μέλι, μπαχαρικά, καμμιά φορά με πετιμέζι ή ούζο και ψιλοκομμένους ξηρούς καρπούς και γίνει "συκομαΐδα". Η ιστορία του γευστικού και υγιεινού αυτού γλυκίσματος είναι αδιάκοπη στην πατρίδα μας -και ιδιαίτερα στα νησιά- αφού και το όνομα έχει διατηρηθεί μέσα στους αιώνες. Η συκομαΐδα, λοιπόν (σύκο+μάζα, που έχει την έννοια αυτού που έχει ζυμωθεί) είναι ένα ιδανικό συνοδευτικό γιά το ποτό μας τα φθινοπωρινά και χειμωνιάτικα βράδυα. Ταιριάζει ιδιαίτερα με Βινσάντο ή Μαυροδάφνη και εξίσου καλά με τσίπουρο, γκράππα ή κονιάκ. Δοκιμάσαμε τη συκομαΐδα της Ουρανίας Μουσέτη, που μεταποιεί ξερά σύκα στην οικοτεχνία της, στον Ταξιάρχη της βόρειας Εύβοιας. Ξερά σύκα ζυμωμένα με μέλι, κανελογαρύφαλα, ψιλοκομμένο καρύδι, σουσάμι και ούζο, σ' ένα αρωματικό, άνευ ζάχαρης και χοληστερίνης γλύκισμα, με εθιστική νοστιμιά. Σε παρόμοιο μήκος κύματος κινείται και το "παστέλι σύκου", που έχει πιό μετρημένη γλύκα, με το καβουρδισμένο σουσάμι που το τυλίγει να σπάει ευχάριστα στο στόμα. Και τα δυό έχουν πρώτη ύλη εξαιρετικής ποιότητας.

Η οικοτεχνία της Ουρανίας Μουσέτη μετράει περίπου επτά χρόνια. Τα σύκα προέρχονται από τις δικιές της συκιές και ξεραίνονται στον ήλιο, πάνω στις "λιάστρες", κατ' ευθείαν από το δέντρο, χωρίς καμμία κατεργασία. Εκτός από τη συκομαΐδα και το παστέλι σύκου, φτιάχνει μαρμελάδες από φρέσκα και από ξερά σύκα, συκόμελο, που γίνεται όπως το πετιμέζι και χρησιμεύει και σαν φυσικό γλυκαντικό, σύκα γεμιστά με καρύδι και αρωματισμένα με γλυκάνισο και κανέλα και βέβαια, τα κλασικά, σκέτα ξερά σύκα, που είναι ζουμερά και πολύ νόστιμα. Οικοτεχνία οικογενειακή, φροντισμένη και προσανατολισμένη στην ποιότητα. Τελευταίο προιόν της, το σύκο ολόκληρο βουτηγμένο σε σοκολάτα!
Ολη τη σειρά προιόντων της Ουρανίας Μουσέτη βρίσκουμε στο Παντοπωλείο της Μεσογειακής Διατροφής, Σοφοκλέους 1 τηλ. 210 3628738. Προιόντα της βρίσκουμε ακόμα στον Κωσταρέλλο, Λεωφ. Πεντέλης 46 Βριλλήσια, στον Ιορδάνη, Λεωφ. Ηρακλείου 230 Ν.Ιωνία, στον Μανδραγόρα Δ.Γούναρη 14 Πειραιάς και σε άλλα καταστήματα.

Ουρανία Μουσέτη Ταξιάρχης Ευβοίας τηλ. 22260 71804

http://www.athinorama.gr/umami/market/editorschoice/?edtid=21519

Σχόλια