Τι είναι τα "ΔΗΜΗΤΡΙΑ" και πότε καθιερώθηκαν



Ακούμε και διαβάζουμε αυτές τις μέρες, για τις εκδηλώσεις των"ΔΗΜΗΤΡΙΩΝ", που πραγματοποιούνται στη Χαλκίδα, αλλά είναι αρκετοί Χαλκιδέοι (ιδιαίτερα νεότερης ηλικίας), που δεν γνωρίζουν την ιστορία αυτών των εκδηλώσεων.

Καταρχήν λοιπόν, να επισημάνουμε ότι τα "ΔΗΜΗΤΡΙΑ" είναι οι εκδηλώσεις, που διοργανώνει κάθε χρόνο, τον Οκτώβριο, ο Μητροπολιτικός ιερός ναός Αγίου Δημητρίου Χαλκίδας, προς τιμήν του Αγίου Δημητρίου, που γιορτάζει στις 26 Οκτωβρίου.

Τα πρώτα "ΔΗΜΗΤΡΙΑ" πραγματοποιήθηκαν το έτος 1993,με την ευλογία με την ευλογία του τότε Μητροπολίτη Χαλκίδας κυρούΧρυσοστόμου του Α΄. Φέτος δηλαδή συμπληρώνονται 20 χρόνια τέλεσης των "ΔΗΜΗΤΡΙΩΝ".

Η έμπνευση και η πρωτοβουλία τέλεσης των εκδηλώσεων ανήκει στον τότε προϊστάμενο του ιερού ναού Αγίου Δημητρίου Αρχιμανδρίτη Δαμασκηνό Μάκρα, ο οποίος σήμερα ιερουργεί στην Ιστιαία.

Στη διάρκεια των εκδηλώσεων των "ΔΗΜΗΤΡΙΩΝ" έχει δημιουργηθεί η παράδοση να μεταφέρεται στη Χαλκίδα, μία από τις ιστορικές και σεβάσμιες Ιερές Εικόνες της Παναγίας , για να συνεορτάσει με τον Άγιο Δημήτριο.

Φέτος βρίσκεται στον ιερό ναό του Αγίου Δημητρίου η θαυματουργός Εικόνα της Παναγίας της Βηματάρισσας ή Παναγίας Κομνηνής, η οποία φυλάσσεται ευλαβικά στην Ιερή Μονή Κουτλουμουσίου του Αγίου Όρους.

egnomi

Σχόλια