Απίστευτο: Ασθενής «μίλησε» ενώ είναι «φυτό» εδώ και 12 χρόνια!
Και όμως, ένας 39χρονος Καναδός, ο Σκοτ Ρούτλε, ο οποίος βρίσκεται σε κατάσταση «φυτού» εδώ και 12 χρόνια κατάφερε να «πει» στους θεράποντες γιατρούς του ότι δεν πονάει.
Η ιατρική αυτή περίπτωση όμως διχάζει την επιστημονική κοινότητα καθώς ενώ οι επιστήμονες από Ινστιτούτο του Καναδά λένε πως πρόκειται για πρώτη φορά που κάποιος με σοβαρό τραυματισμό του εγκεφάλου μπορεί να απαντήσει σε ερωτήσεις που αφορούν την κλινική του κατάσταση, Έλληνες επιστήμονες το διαψεύδουν. «Στο ερευνητικό μας κέντρο εδώ και τέσσερα χρόνια εφαρμόζουμε, σε συνεργασία με ακόμη έξι ευρωπαϊκά ερευνητικά κέντρα, μεθόδους που δείχνουν ότι άτομα που βρίσκονται σε κώμα αντιδρούν σε διάφορα ερεθίσματα. Μάλιστα η κατάστασης του ασθενούς όπως την περιγράφουν τα βρετανικά μέσα, δεν είναι η πιο σοβαρή» λέει ο Δαμιανός Σακάς, καθηγητής Νευροχειρουργικής στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και μέλος της Παγκόσμιας Ακαδημίας Νευροχειρουργών.
Τι έγινε ακριβώς με τον 39χρονο Καναδό
Ο Σκοτ Ρούτλεϊ που υπέστη σοβαρό τραυματισμό στον εγκέφαλο σε ένα αυτοκινητικό ατύχημα πριν από 12 χρόνια, μπόρεσε να επικοινωνήσει με τους γιατρούς του ενόσω εκείνοι τον υπέβαλλαν σε λειτουργική μαγνητική τομογραφία του εγκεφάλου.
Οι ασθενείς που βρίσκονται σε κατάσταση «φυτού» αναδύονται από κώμα και περνούν περιόδους που φαίνονται ξυπνητοί έχοντας τα μάτια τους ανοιχτά, χωρίς όμως να έχουν συναίσθηση του εαυτού τους ή του περίγυρού τους.
Ωστόσο ο βρετανός νευροεπιστήμονας καθηγητής Αντριαν Όουεν ο οποίος ήταν επικεφαλής ομάδας γιατρών από το Ινστιτούτο για τον Εγκέφαλο και τον Νου στο Πανεπιστήμιο του Δυτικού Οντάριο, εξέτασε τον 39χρονο και κατέληξε στο συμπέρασμα ότι δεν βρίσκεται σε καμία περίπτωση σε κατάσταση «φυτού».
«Ο Σκοτ μας έδειξε ότι είχε συνείδηση, ότι ήταν σε θέση να σκεφτεί. Τον υποβάλαμε σε απεικονιστικές εξετάσεις του εγκεφάλου αρκετές φορές και τα μοτίβα της εγκεφαλικής δραστηριότητάς του απέδειξαν ότι επέλεγε σαφώς να απαντήσει στις ερωτήσεις μας. Πιστεύουμε ότι γνωρίζει καλά ποιος είναι και πού είναι» είπε ο ειδικός.
Οι γονείς του κυρίου Ρούτλεϊ ανέφεραν ότι πάντα πίστευαν πως ο γιος τους είχε συνείδηση και πως μπορούσε να επικοινωνήσει μαζί τους σηκώνοντας τον αντίχειρά του ή κουνώντας τα μάτια του. Ωστόσο οι αναφορές τους αυτές δεν έγιναν ποτέ αποδεκτές από το ιατρικό προσωπικό που φρόντιζε τον ασθενή.
Η ιστορία του κυρίου Ρούτλεϊ παρουσιάζεται στο πρόγραμμα Panorama του BBC το οποίο περιλαμβάνει και τις περιπτώσεις άλλων ασθενών που βρίσκονται σε κατάσταση «φυτού» στη Βρετανία και στον Καναδά.
star.gr
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου