Σπάνιο ντοκουμέντο από την δράση των ταγμάτων ασφαλείας στα Ψαχνά και την Εύβοια

Αναδημοσίευση από το messapianews
Από τον Γιάννη Ρουσόδημο
Αγαπητοί αναγνώστες το messapianews ανάμεσα στις ιστορικές έρευνες που κάνει σε ότι αφορά την περιοχή μας, παρουσιάζει σήμερα για πρώτη φορά σε πανευβοϊκό επίπεδο ένα πραγματικό ντοκουμέντο τεράστιας ιστορικής σημασίας για τον τόπο μας. Σας παρουσιάζουμε λοιπόν το βιβλίο του Γιάννη Κ. Δουατζή με τίτλο "Οι ταγματασφαλίτες της Εύβοιας". Το βιβλίο αποτελεί μία σπάνια έκδοση, αν όχι τη μοναδική έκδοση, που αφορά μία μαύρη εποχή της ελληνικής ιστορίας, αυτής της γερμανικής κατοχής. Το βιβλίο είναι των εκδόσεων Αφών Τολίδη Ο.Ε.
Ο συγγραφέας ασχολείται με ένα "φαινόμενο" που άνθισε στην χώρα μας, όπως και σε πολλές άλλες χώρες της κατεχόμενης Ευρώπης κατά την Γερμανική, αυτό των περιβόητων ταγμάτων ασφαλείας.

Τα τάγματα ασφαλείας ήταν μονάδες τις οποίες είχε συστήσει ο Γερμανικός στρατός κατοχής, οι Vermacht δηλαδή, τα οποία αποτελούνταν από επίορκους αξιωματικούς, δοσίλογους και επίστρατους, οι οποίοι υπηρετούσαν υπό γερμανική διοίκηση. Χαρακτηριστικό των ταγμάτων ασφαλείας ήταν η στολή τους, η οποία αποτελείτο από την παραδοσιακή φουστανέλα, η οποία συνοδευόταν από το γερμανικό δίκοχο! Σκοπός τους ήταν η επιβολή του νόμου από την πλευρά των κατακτητών προς τις τοπικές κοινωνίες, ενώ παράλληλα έφεραν πλήρη οπλισμό μιας και στην αποστολή τους περιλαμβανόταν η αντιμετώπιση των ανταρτών, οι οποίοι εκείνη την περίοδο μάχονταν τον κατακτητή.
Πολλές φορές όμως τα τάγματα ασφαλείας κινήθηκαν πέραν των αρμοδιοτήτων τους και εξελίχθηκαν σε περιπτώσεις σε μία μάστιγα για τους τοπικούς πληθυσμούς. Στρεφόμενα εναντίον πολιτών και προβαίνοντας σε βιαιότητες και ολότητες  πολλές φορές με κίνητρα εντελώς ιδιοτελή των ανθρώπων που τα διοικούσαν ή υπηρετούσαν σε αυτά.
Στην Εύβοια τα τάγματα ασφαλείας έδρασαν από το 1941 έως και το 1944. Περιβόητα τάγματα ασφαλείας, και αυτό δεν τιμάει καθόλου την τοπική μας ιστορία, υπήρξαν και στην περιοχή των Ψαχνών. Με αρκετούς Ψαχνιώτες, οι οποίοι υπηρέτησαν σε αυτά εκείνη την περίοδο.
Τα τάγματα ασφαλείας των Ψαχνών στα πλαίσια των επιχειρησιακών τους καθηκόντων ενεπλάκησαν σε πολλές μάχες που έγιναν πέριξ της περιοχής των Ψαχνών αλλά και στον Δήμο μας, με αντάρτικες ομάδες, οι οποίες δρούσαν εδώ. Περιβόητη περίπτωση των ταγμάτων ασφαλείας των Ψαχνών είναι η κλοπή της τράπεζας του Ξηροχωρίου, όπου εκεί στην κυριολεξία καταληστεύτηκαν στην κυριολεξία οι περιουσίες των πολιτών της Ιστιαίας. Μια άλλη περίπτωση, είναι οι επιχειρήσεις που διεξήγαγαν στον ευρύτερο ορεινό όγκο των Ψαχνών με στόχους τα χωριά της Πλατάνας, της Άτταλης, της Μακρυκάπας, όπου χαρακτηριστικές είναι οι αναφορές ακόμη και για πλιάτσικο στις περιουσίες των χωρικών. Στην Πλατάνα δε ευθύνονται για υφαρπαγή χρυσαφικών καθώς και το κάψιμο οικιών ως δήθεν αντίποινα απέναντι σε ανθρώπους, τους οποίους υποπτεύονταν για σχέση τους με τους αντάρτες.
Το messapianews αποφεύγοντας τον ιστορικό διχασμό επιμελώς δεν θα αναφερθεί σε ονόματα γνωστών ταγματασφαλιτών εκείνη την περίοδο. Η δράση των ταγμάτων ασφαλείας στην περιοχή μας, οδήγησε αργότερα κατά τον εμφύλιο πόλεμο αντάρτικες ομάδες, οι οποίες είχαν υποστεί ανηλεή πόλεμο, να προβούν και αυτές με την σειρά τους σε απίστευτες ωμότητες εναντίον πολιτών με κορυφαίες τις περιπτώσεις της "Λαζαρίνας" και μεμονωμένων εκτελέσεων πολιτών άνευ λόγου και αιτίας από την πλευρά του ΕΑΜ ΕΛΛΑΣ στην περιοχή μας. Επαναλαμβάνουμε όπως σε κάθε εμφύλιο πρόκειται για μία σκοτεινή και μαύρη σελίδα τόσο της τοπικής όσο και της ελληνικής ιστορίας, όπου φίλοι και συγγενείς βρέθηκαν αντίπαλοι και χωρίστηκαν έως και με αίμα με πολλές φορές τα κριτήρια τα οποία τους χώρισαν να είναι καθαρά ιδιοτελή.
Στη συνέχεια σας παραθέτουμε ένα μικρό απόσπασμα που αναφέρεται τόσο στα Ψαχνά όσο και σε χωριά της περιοχής από τις κινήσεις των ταγμάτων ασφαλείας σε αυτά.
Καλό θα ήταν όποιος ενδιαφέρεται να αναζητήσει το συγκεκριμένο βιβλίο, το οποίο αντλεί μέσα από τα επίσημα έγγραφα, που έχουν διασωθεί της διοίκησης των ταγμάτων ασφαλείας και παραθέτει φοβερά και τρομερά ιστορικά ντοκουμέντα, τα οποία καλό είναι όλοι μας να γνωρίζουμε.


Σχόλια