Παρουσίαση του βιβλίου "Τα γενέθλια" από μαθήτριες του Γυμνασίου Ψαχνών


Την Παρασκευή 16 Νοεμβρίου, παραμονή του εορτασμού της εξέγερσης του Πολυτεχνείου δύο μαθήτριες της Α Γυμνασίου παρουσίασαν το βιβλίο της Ζωρζ Σαρή "Τα γενέθλια", όπου αναφέρεται στα γεγονότα της επταετίας. Οι δύο μαθήτριες Στεφανία Σίδερη και Ιφιγένεια Δήμου, διάβασαν το βιβλίο αφού το δανείστηκαν από την σχολική μας βιβλιοθήκη και από την βιβλιοθήκη του δήμου Διρφύων-Μεσσαπίων. Οι κριτικές που αποκόμισαν ήταν θετικές, ενώ η συγκεκριμένη πρωτοβουλία τόσο από την μεριά των καθηγητών όσο και από την πλευρά των μαθητών ήταν πολύ καλή και πρωτότυπη, τουλάχιστον για τα σχολεία του Δήμου Διρφύων-Μεσσαπίων. 
Όσον αφορά την ιστορία του βιβλίου που παρουσίασαν οι δύο μαθήτριες του Γυμνασίου, παραθέτουμε παρακάτω λίγα λόγια περιληπτικά:

"1967. Η εννιάχρονη Άννα έχει γενέθλια και ετοιμάζεται να υποδεχτεί τους φίλους της, αλλά, όταν ξημερώνει εκείνη η μέρα, τίποτα δεν είναι το ίδιο. Η Ελλάδα δεν έχει πια δημοκρατία, αλλά δικτατορία. Ο Παπαδόπουλος έχει κάνει πραξικόπημα και έχει αναλάβει τη διακυβέρνηση της Ελλάδας, επιβάλλοντας ένα καθεστώς ανελευθερίας και φόβου. Η Άννα μαζί με τους γονείς και τον αδερφό της μεγαλώνει μέσα σε αυτά τα γεγονότα ζώντας από κοντά τον φόβο, τη σύλληψη, την εξορία και τα βασανιστήρια φίλων και γνωστών. Η Άννα μπαίνει στην εφηβεία, ωριμάζει και αμφισβητεί όχι μόνο το καθεστώς αλλά και τους γονείς της και δε διστάζει να αντιδράσει. Κοντά της, σύμβουλος και φίλος, ο νονός της, ο οποίος υποκαθιστώντας κατά κάποιον τρόπο τους γονείς της είναι πάντα δίπλα της."

Σχόλια