Μεγάλα τα προβλήματα με τους Ρομά. Μεγάλες ευθύνες Δήμου και Πολιτείας

Αναδημοσίευση από messapianews

Πολλές φορές έχει γίνει αναφορά τόσο μέσω του messapianews όσο και στις συνεδριάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου το θέμα ένταξης των Ρομά, όσον αφορά την περιοχή της Τοπικής κοινότητας της Καστέλλας. Μεγάλα είναι τα προβλήματα που δημιουργούνται από τους Ρομά τόσο στους ιδίους όσο και στους υπολοίπους κατοίκους του τοπικού διαμερίσματος της Καστέλλας. Προβλήματα τα οποία έχουν σχέση με την υγεία, με την εκπαίδευση, με την οδική ασφάλεια κ.ο.κ.  Θα πρέπει να σημειωθεί ότι λόγω του τρόπου διαβίωσης των Αθίγγανων, δημιουργούνται αρκετές εστίες μόλυνσης του περιβάλλοντος και δημιουργίας κινδύνων για την δημόσια υγεία όλων των πολιτών του τοπικού διαμερίσματος και όχι μόνο. Πριν από λίγες ημέρες  στο messapianews δημοσιεύσαμε φωτογραφικό υλικό, το οποίο δείχνει περίτρανα το πόσο σημαντικό είναι το πρόβλημα σε σχέση με το πως διαβιώνουν αυτοί οι άνθρωποι και τις εστίες μόλυνσης που δημιουργούνται από τον τρόπο διαβίωσής τους.



Άλλο ένα θέμα που θα πρέπει να σημειωθεί είναι ότι υπάρχει μεγάλος κίνδυνος πρόκλησης τροχαίου ατυχήματος, με κίνδυνο τραυματισμών λόγω του τρόπου με τον οποίο μετακινούνται τόσο οι μικροί όσο και οι μεγάλοι Ρομά. Ιδίοις όμμασιν έχουμε αντικρίσει ακόμη και μωρά παιδιά να αφήνονται ελεύθερα να μετακινούνται στο δρόμο, δίχως να υπάρχει ουδεμία φύλαξη από τις οικογένειές τους, θέτοντας σε κίνδυνο τόσο τις ζωές των βρεφών όσο και των διερχόμενων οδηγών.
Επίσης θα πρέπει να σημειωθεί ότι μεγάλη αύξηση γνωρίζουν οι κλοπές και ληστείες στην ευρύτερη περιοχή, όπου αρκετές εκ των περιπτώσεων ευθύνονται και οι ίδιοι οι Ρομά. Πολλά είναι τα ρεπορτάζ μας, που αναφέρονται σε ληστείες και κλοπές, όπου άγνωστοι, πιθανόν αθίγγανοι, για να βγάλουν χαλκό και να τον πουλήσουν και όχι μόνο. Βέβαια δεν θα πρέπει να παραληφθεί και η παραβατική συμπεριφορά των συγκεκριμένων ανθρώπων.
Μεγάλα βέβαια είναι τα προβλήματα που δημιουργούνται και στο θέμα της εκπαίδευσης των ανθρώπων αυτών. Στην περιοχή της Καστέλλας, όπως πολλές φορές έχουμε σημειώσει και όπως σημείωσαν εχθές στην επιτροπή διαβούλευσης η πρόεδρος του δημοτικού σχολείου Καστέλλας αλλά και ακόμη μία κάτοικος, υπάρχει σχολείο για να φοιτούν τα παιδιά των Ρομά. Αλλά όσες φορές έχει επιδιωχθεί να γίνει μάθημα σε αυτό το σχολείο, περισσότερες είναι οι φθορές, που δημιουργούνται σε αυτό παρά το μάθημα που γίνεται. Έγινε επίσης μία κίνηση, λανθασμένη από την πλευρά μας, στο παρελθόν να ενταχθούν όλοι οι μαθητές Ρομά, στο κύριο σχολείο της Καστέλλας. Όμως τα προβλήματα που δημιουργήθηκαν από την παραβατικές συμπεριφορές τους ήταν πάρα πολλά. Όσον αφορά την εκπαίδευση, όπως πολύ εύστοχα ανέφερε και η πρόεδρος του 1ου Δημοτικού Σχολείου της Καστέλλας, θα πρέπει οι μαθητές Ρομά να κατανεμηθούν σε όλα τα σχολεία Ψαχνών και Καστέλλας, ώστε η ένταξη να μπορεί να γίνει ευκολότερη.
Όσον αφορά τα υπόλοιπα ζητήματα θα πρέπει να βρεθεί άμεση λύση από την μεριά του Δήμου και να δημιουργηθεί ένα σχέδιο ένταξης αυτών των ανθρώπων και να μην μεταφέρουν τις ευθύνες η μία υπηρεσία στην άλλη κ.ο.κ.
Μεγάλες είναι οι ευθύνες τόσο του Δήμου όσο και της πολιτείας για την κατάσταση που επικρατεί στο συγκεκριμένο θέμα και δεν έχει ουδεμία κίνηση για το θέμα αυτό και δεν υπάρχει κανένα σχέδιο για την ένταξη των συγκεκριμένων ανθρώπων στην κοινωνία. Θα πρέπει απ' όλες τις πλευρές να βρεθεί μία λύση επίλυσης του συγκεκριμένου θέματος.

Σχόλια