Αποκατάσταση βυζαντινών εκκλησιών Εισοδίων της Θεοτόκου και Αγίου Νικολάου στην Άτταλη

Αναδημοσίευση από messapianews

Σήμερα η Εκκλησία μας εορτάζει τα Εισόδια της Θεοτόκου και εορτάζει και το βυζαντινό εκκλησάκι όπου βρίσκεται στην Τοπική Κοινότητα της Άτταλης του Δήμου Διρφύων-Μεσσαπίων. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι ανήμερα του εορτασμού των Εισοδίων της Θεοτόκου, έληξε και ο πρόχειρος μειοδοτικός διαγωνισμός από την εφορία βυζαντινών αρχαιοτήτων για για την επιλογή αναδόχου για την προμήθεια (αγορά) και μεταφορά επί τόπου στο εργοτάξιο υλικών παρασκευής κονιαμάτων και ενεμάτων για τις ανάγκες του έργου «Στερέωση και Αποκατάσταση Ναών Άτταλης Εύβοιας»Το αντικείμενο της προμήθειας
περιλαμβάνει την προμήθεια (αγορά) των παρακάτω υλικών:
1. Λευκό τσιμέντο (τύπου Δανίας).
2. Υδράσβεστος (σκόνη).
3. Φυσική ποζολάνη.
4. Άμμος χαλαζιακή (0-2mm).
5. Άμμος λατομείου ασβεστολιθική (2-6mm).
6. Χαλίκι λατομείου (4-8mm).
7. Κεραμάλευρο (0-1mm).
8. Ρευστοποιητής.

Ο προϋπολογισμός της σύμβασης είναι έως του ποσού των δεκατριών χιλιάδων οκτώ
ευρώ και δεκατριών λεπτών, ήτοι δεκαέξι χιλιάδων ευρώ (16.000€) συμπεριλαμβανομένου
του ΦΠΑ (23%).
Το έργο αφορά την αποκατάσταση των Βυζαντινών Εκκλησιών Εισοδίων της Θεοτόκου και Αγίου Νικολάου της Τ.Κ. Άτταλης.
Αυτή είναι ακόμη μία κίνηση από την εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων ώστε να αποκατασταθούν βυζαντινά μνημεία που έχουν πολιτιστική αξία αλλά και ιστορική.
 Παρακάτω παραθέτουμε μερικά στοιχεία για τους δύο ναούς τα οποία βρήκαμε στην σελίδα πρώτο αρχαιολογικό έργο Θεσσαλίας και Στερεάς Ελλάδας:

Πέτρου Δήμητρα, Ανδρούδης Πασχάλης
Οι βυζαντινοί ναοί των Αγίου Νικολάου και Εισοδίων της Θεοτόκου στην Άτταλη Ευβοίας

Στο χωριό Άτταλη της Ευβοίας, στις δυτικές υπώρειες της Δίρφης, σώζεται σε ερείπια ο ναός του Αγίου Νικολάου και σε μικρή απόσταση βορειοδυτικά, ο μετασκευασμένος ναός της Παναγίας (Εισόδια της Θεοτόκου).
Με κάτοψη που ανήκει στον τύπο του σταυροειδούς εγγεγραμμένου με τρούλο, οι δύο ναοί προεκτείνονται στα δυτικά με ισοπλατή νάρθηκα. Ο ναός μάλιστα του Αγίου Νικολάου έχει και εξωνάρθηκα, που προστέθηκε σε επόμενη οικοδομική φάση. Στο βόρειο τοίχο του νάρθηκα και των δύο ναών διακρίνονται ακόμη τα κατάλοιπα των αρκοσολίων των τάφων που υπήρχαν εκεί. Επιπλέον, σε επαφή με το βόρειο τοίχο του νάρθηκα του ναού της Παναγίας, είναι ορατά τα ερείπια πλινθόκτιστης κατασκευής, πιθανότατα ενός παρεκκλησίου. Στα ενδιαφέροντα κοινά μορφολογικά στοιχεία των μνημείων ανήκουν και οι πολύπλευρες κόγχες του ιερού. Το παράθυρο της μεσαίας αψίδας του ναού της Παναγίας ήταν τρίλοβο.
Οι τοιχοποιΐες των ναών κτίσθηκαν με μεσαίους και μικρούς λίθους, με άφθονες πλίνθους και πλινθία σε οριζόντιες και κάθετες στρώσεις όπου συχνά σχηματίζονται ψευδο-γράμματα. Οι λίθοι και οι πλίνθοι διαμορφώνουν πρόσωπο και στις δύο πλευρές της τοιχοποιΐας, που εσωτερικά είναι χυτή. Τα δάπεδα των ναών συνέθεταν μεγάλες ορθογώνιες μαρμάρινες πλάκες, ενώ ειδικά στο ναό του Αγίου Νικολάου σώζονται και πλαίσια opus sectile.
Μετά από τη εξέταση της αρχιτεκτονικής, παρουσιάζουμε τον γλυπτό διάκοσμο των δύο ναών (αρχιτεκτονικά γλυπτά, γλυπτά τέμπλου) και προτείνεται η χρονολόγησή τους με βάση τα δεδομένα της τυπολογίας, της αρχιτεκτονικής και της γλυπτικής.

 


Σχόλια