«Ζωντανεύει» ο μύλος του Σαντά …

Η πρώτη φορά που άκουσα για τον νερόμυλο του Σαντά ήταν πριν πολλά χρόνια σε μια διήγηση του παππού μου για την περιοχή του Τρίκλινου, εκεί υπήρχαν ανθρακωρυχεία που έφτασαν μέχρι τις ημέρες μας, το γνωστό ΚΟΙΣΕΛΙΚ. Αρκετά χρόνια αργότερα με μια παρέα αποφασίσαμε να πάμε και να «βρούμε» τον Μύλο του Σαντά. Φτάσαμε στο φαράγγι αλλά δεν γνωρίζαμε σε ποιο ύψος υπήρχε ο μύλος, έτσι αρχίσαμε να ανεβαίνουμε αντίθετα της ροής του νερού. Σε μια στροφή αντικρίσαμε το πρώτο τοξωτό γεφύρι, η έκπληξη μου μεγάλη, δεν πίστευα ότι στην περιοχή μας είχαμε τέτοια γεφύρια σαν αυτά που συναντάμε στην Ήπειρο. Δίπλα του ερειπωμένος στεκόταν ο μύλος, το σημείο ήταν κατάφυτο αλλά ξεχώριζε και το δεύτερο γεφύρι λίγο πιο πάνω. Μείναμε εκεί σχεδόν ολόκληρη την ημέρα, περπατήσαμε τα μονοπάτια του, μιλούσαμε για το πώς μπορεί να περάσει στην λήθη ένα μέρος που κάποτε έσφυζε από ζωή. Συμφωνούσαμε  ότι θα έπρεπε να αναδειχθεί ο μύλος με τα γεφύρια του και έρθει κόσμος να θαυμάσει την φύση.


Έτσι και έγινε, η πρώτη προσπάθεια ανάδειξης του μύλου ήταν το 2003. Τότε ο σύλλογος Δασοπροστασίας και Προστασίας Περιβάλλοντος Κύμης, φιλοξένησε 30 ευρωπαίους εθελοντές που δούλεψα για τον μύλο και τα γεφύρια του. Καθάρισαν τα μονοπάτια, έφτιαξαν σκαλοπάτια και συντηρήσαν την τοιχοποιία. Από τότε έως σήμερα είχαν καταστήσει το μέρος επισκέψιμο.
Πλέον ο μύλος του Σαντά έχει ενταχθεί στο έργο «Ανάδειξη-Ανάπλαση και τουριστική αξιοποίηση περιοχών Κύμης Ν. Εύβοιας». Αποτελείται από την ανάπλαση και την ανάδειξη μονοπατιών , καθώς και από την ανάπλαση ενός ποδηλατοδρόμου. Από το μύλο ξεκινούσαν και τώρα ανακατασκευάζονται μονοπάτια που καταλήγουν στα χωριά, Ανδρονιάνοι, Δέντρα και Μαλετιάνοι με συνολικό μήκος 8.112μέτρα.
Όταν ολοκληρωθεί το έργο, το περιηγητικό δίκτυο θα περιλαμβάνει τις παρακάτω διαδρομές:
α) Μύλος – Μαλετιάνοι μήκους: 1.084 μέτρων
β) Μύλος – Γέφυρα Ανδρονιανών μήκους: 1.563 μέτρων
γ) Μύλος – Ανδρονιάνοι μήκους: 922 μέτρων
δ) Μύλος – Δένδρα – Προφήτης Ηλίας – Μεταλλεία. μήκους: 4.543 μέτρων
Συνοπτικά οι εργασίες που εκτελούνται είναι:
• Εργασίες διαμόρφωσης μονοπατιού (χωματουργικά – αποκλάδωση – εκθάμνωση – καθαρισμός – επένδυση πρανών)
• Κατασκευή λιθόστρωτων, σκυρόστρωτων, και λιθοδομών
• Κατασκευή ξύλινης περίφραξης, και λίθινων και ξύλινων βαθμίδων
• Κατασκευή ξύλινων τραπεζιών, πάγκων και άλλων ξύλινων μικροκατασκευών
• Κατασκευή ξύλινων στεγάστρων
• Πέτρινες βρύσες
• Όργανα παιδικής χαράς (σύνθετο πολυόργανο, μύλος και τραμπάλα)
• Εργασίες πρασίνου (φύτευση, άρδευση και λίπανση φυτών)
• Σηματοδότηση (πινακίδες ενημέρωσης και πινακίδες κατεύθυνσης)
Παλιά έλεγαν ότι τον Μύλο του Σαντά τον φυλούσαν ξωτικά για να μην έρθουν κλέφτες και πάρουν τα σιτηρά. Το kimanews.gr βρέθηκε στον νερόμυλο, ξωτικά δυστυχώς δεν συναντήσαμε αλλά μείναμε εντυπωσιασμένοι από την εξέλιξη των έργων και την νέα πλέον μορφή του εκπληκτικού αυτού τόπου.

kimanews

Σχόλια