Μεγάλο Περιβαλλοντικό "έγκλημα" στον Κολοβρέχτη

Αναδημοσίευση από messapianews

Οι υδροβιότοποι στον Ελλαδικό χώρο, όπως έχει κατά καιρούς φανεί, δεν χρίζουν της ανάλογης προστασίας όχι μόνο από τους αρμοδίους φορείς αλλά και από ένα σημαντικό τμήμα των κατοίκων των περιοχών όπου αυτοί βρίσκονται. Ο υδροβιότοπος της περιοχής Λιβάδι - Κολοβρέχτης, που ανήκει στους  πρώην δήμους Νέας Αρτάκης και Μεσσαπίων, δυστυχώς δεν αποτελεί εξαίρεση. Τα αποστραγγιστικά έργα, οι γεωργικές επεκτάσεις καλλιεργειών που τον καταπατούν, τα λιπάσματα και τα φυτοφάρμακα που χρησιμοποιούν και τέλος, τα λύματα σφαγίων αλλά και τα διάφορα απορρίμματα που ρίχνουν ασυνείδητοι σε αυτόν,  αποτελούν κύριες αιτίες της καταστροφής του.
Θα πρέπει να σημειωθεί ότι σύμφωνα με ιστορικά στοιχεία, κατά τους Μυκηναϊκούς χρόνους οι κάτοικοι της περιοχής είχαν κατασκευάσει τέλειο αποστραγγιστικό δίκτυο διωρύγων, όπως οι Μινύες στην Κωπαΐδα. Τώρα η θάλασσα, που ανέβηκε, μετέβαλε όλη την περιοχή σε αδιάβατο τέναγος.

Ο Κολοβρέχτης είναι μία από τις προστατευόμενες περιοχές Natura και περισσότερο από 70 χρόνια αποτελούσε καταφύγιο σε αποικίες υδρόβιων πτηνών που διαχείμαζαν στη διάρκεια της μετανάστευτικής τους πορείας. Μέρος μοναδικών συγκεντρώσεων αρπακτικών πτηνών, καθώς και αποικίες σπάνιων θαλασσοπουλιών που έρχονταν από απομακρυσμένα μέρη.Υπήρχε γόνιμο έδαφος, υδάτινο δυναμικό, αλιευτικός πλούτος και φυτά που η προστασία τους θα έπρεπε να αποτελεί κοινωνική προτεραιότητα αλλά και προτεραιότητα του Δήμου, των οικολογικών συλλόγων και όχι μόνο.
Αντιθέτως όμως αντί να συμβαίνουν όλα τα παραπάνω, ο συγκεκριμένος υδροβιότοπος, όπως έχουμε πολλές φορές αναφέρει, έχει μετατραπεί σε ένα απέραντο σκουπιδότοπο και σε μια απέραντη "χαβούζα". Η κατάσταση, όπως μπορείτε να δείτε και στις φωτογραφίες, που ακολουθούν και τις οποίες τραβήξαμε πριν από μερικές ημέρες, είναι αποκρουστική και όσο περνά ο καιρός γίνεται ακόμη χειρότερη.
Ο Κολοβρέχτης, εδώ και πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα "εκπέμπει" SOS αλλά από την μεριά των αρμόδιων φορέων δεν έχει γίνει απολύτως τίποτα. Για αυτό θα πρέπει να αφυπνιστούν όλοι Δήμος, Περιφέρεια, Πολιτεία, Οικολογικοί Σύλλογοι και κοινωνία και όλοι μαζί σκύψουν σοβαρά πάνω από τον συγκεκριμένο υδροβιότοπο και να σώσουν οτιδήποτε και αν σώζεται.
Ακολουθεί φωτογραφικό υλικό:




Σχόλια