ΤΕΙ Χαλκίδας: Προβλήματα και προδιαγραφές

Αναδημοσίευση από messapianews

Ένας από τους κύριους πυλώνες της τοπικής οικονομίας, όπως πολλές φορές έχουμε αναφέρει, είναι  το Τεχνολογικό Επαγγελματικό Ίδρυμα, το οποίο βρίσκεται στην πόλη των Ψαχνών. Ένα ΤΕΙ, το οποίο έχει όλες εκείνες τις προδιαγραφές, ώστε να μπορέσει να αναπτυχθεί όλος ο Δήμος Διρφύων-Μεσσαπίων. Ένα ΤΕΙ, το οποίο βρίσκεται εδώ και ανήκει στους πολίτες της αλλά και στο Δήμο, αλλά δεν έχει γίνει από κανέναν αντιληπτό αυτό.

Το ΤΕΙ, όπως πολλές φορές έχουμε αναφέρει έχει αρκετά προβλήματα, τα οποία αρχίζουν από την διοίκησή του, αφορούν τον τρόπο λειτουργίας του, την εστίαση, την εστία και άλλα θέματα, τα οποία μέσω αυτής εδώ της εφημερίδας έχουν γίνει αρκετές αναφορές πάνω στο θέμα αυτό. Τα προβλήματα βέβαια από την μεριά της διοίκησης σε συνεργασία με το Δήμο Διρφύων-Μεσσαπίων θα μπορούσαν να έχουν επιλυθεί εδώ και μεγάλο χρονικό διάστημα αλλά δεν έχει γίνει, απ' ότι τουλάχιστον φαίνεται, από καμία από τις δύο πλευρές καμία προσπάθεια για συνεργασία ώστε και το ΤΕΙ να αλλάξει αλλά και ο ίδιος ο τόπος, αφού πέραν των χρημάτων που προσφέρει το ΤΕΙ σε ενοικιαστές  και σε κάποιους επιχειρηματίες εστίασης και διασκέδασης, είναι πόλος ανάπτυξης σε πολλούς τομείς, κάτι το οποίο θα πρέπει να γίνει αντιληπτό απ' όλους μας.
To ΤΕΙ Χαλκίδας, δεν έχει τίποτα να ζηλέψει από άλλα μεγάλα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό, όπως ανέφερε και ο πρόεδρος των καθηγητών του Τεχνολογικού Εκπαιδευτικού Ιδρύματος, και θα μπορούσε κάλλιστα να δημιουργηθεί ένα campus, όπου εκεί θα αναπτύσσονταν διάφορες δραστηριότητες, που αφορούν τον πολιτισμό, τον αθλητισμό, την έρευνα , την επιχειρηματικότητα κ.ο.κ. Θα μπορούσαν οι φοιτητές να έχουν τον δικό τους χώρο να διαβάσουν (βιβλιοθήκες, αναγνωστήρια κ.ο.κ.), χώροι άθλησης και όχι μόνο και θα μπορούσαν μέσω αυτού να  γίνουν και διάφορες έρευνες που αφορούν θέματα που απασχολούν τον τόπο μας, όπως το πρόβλημα με το εξασθενές χρώμιο, τον υδροφόρο ορίζοντα, τον αγροτικό τομέα και άλλα.
Επίσης θα μπορούσαν να υπάρξουν στο ΤΕΙ προγράμματα σπουδών μονοετή, διετή, τριετή, αλλά και μεταπτυχιακά προγράμματα. Αυτό θα είχε και ως αποτέλεσμα να κρατήσει τους φοιτητές εδώ να παρακολουθήσουν ένα μετά πτυχίου πρόγραμμα και να μην αναγκάζονται να κινούνται προς το εξωτερικό για κάποιον τέτοιο λόγο.
Τα περισσότερα από αυτά θα μπορούσαν να γίνουν με μικρό κόστος, όπως σημειώθηκε από τον νυν και από τον πρώην πρόεδρο των καθηγητών του ΤΕΙ Χαλκίδας. Το μόνο που χρειάζεται είναι να υπάρξει η κατανόηση της προσφοράς του ΤΕΙ αλλά και να υπάρξει και το αίσθημα συνεργασίας τόσο από την πλευρά της διοίκησης όσο και από την πλευρά του Δήμου, που απ' ότι γνωρίζουμε από την πλευρά του δεν έχει γίνει ουδεμία ουσιαστική κίνηση και δεν έχει ληφθεί ουδεμία ουσιαστική πρωτοβουλία.
Όσον αφορά την διοίκηση του ΤΕΙ, θα πρέπει να σημειωθεί ότι στις 13 Δεκεμβρίου θα γίνουν οι εκλογές για τον ορισμό νέου Δ.Σ. Οι εκλογές ήταν να διεξαχθούν το διήμερο 25-26 Οκτωβρίου αλλά λόγω των καταλήψεων των φοιτητών αναβλήθηκαν. Στα υπόλοιπα εκπαιδευτικά ιδρύματα οι εκλογές έγιναν ηλεκτρονικώς, ενώ μόνο στο ΤΕΙ Χαλκίδας, οι εκλογές θα γίνουν, όπως προαναφέρθηκε, στις 13 Δεκεμβρίου με επιστολική διαδικασία. Αυτό όμως θα έχει ως αποτέλεσμα να μην υπάρχει εκπροσώπηση από την μεριά του, στην συζήτηση που θα γίνει τις πρώτες ημέρες του Ιανουαρίου για το σχέδιο "Αθηνά" το οποίο προβλέπει συγχωνεύσεις τμημάτων και σχολών σε ΑΕΙ και ΤΕΙ.
Όλα τα παραπάνω θα πρέπει να γίνουν αντιληπτά από την Δημοτική Αρχή, την Δημοτική Συμπολίτευση και την Αντιπολίτευση και από όλους τους πολίτες του δήμου και να ληφθούν άμεσα αποφάσεις τόσο για την παραμονή του ΤΕΙ στον τόπο μας, όσο και στην ανάπτυξη του ιδίου αλλά και του τόπου. Και θα πρέπει να σταματήσει η ανάλωση στο ότι φεύγουν ή δεν φεύγουν τα ΤΕΙ. Θα πρέπει όλοι μαζί να σκύψουν, να σκύψουμε, σε αυτά και να κάνουμε όλοι μαζί ότι περνάει από το χέρι μας να τα κρατήσουμε εδώ πάση θυσία, κατανοώντας ότι είναι ένας από τους κύριους πυλώνες ανάπτυξης της περιοχής.

Σχόλια