Ο Αριστοτέλης του Αντώνη Καραχάλιου

Το Δημαρχείο Χαλκίδας κοσμείται από την προτομή του αρχαίου Έλληνα φιλοσόφου Αριστοτέλη, ο οποίος γεννήθηκε στα Στάγειρα Χαλκιδικής και πέθανε στη Χαλκίδα στο κτήμα της Χαλκιδέας μητέρας του Φασιτιάδας. Η προτομή φιλοτεχνήθηκε με πρωτοβουλία  του Συνδέσμου Χαλκιδέων Αττικής "ο Εύριπος"  και με δαπάνη των μελών του συνδέσμου και του Δήμου Χαλκιδέων. Ο Αριστοτέλης αναπαρίσταται με αρχαιοελληνική ενδυμασία, πυκνά μούσια και μαλλιά.
Το συγκεκριμένο έργο φιλοτεχνήθηκε από τον Ψαχνιώτη γλύπτη Αντώνη Καραχάλιο, ο οποίος απεβίωσε το 2009 σε ηλικία 90 ετών.

Ο Αντώνης Καραχάλιος έχει φιλοτεχνήσει αρκετές προτομές και όχι μόνο, μεταξύ των οποίων και  των Σκαρίμπα και Σκαλκώτα, όπου κοσμούν το κέντρο της πόλης της Χαλκίδας. Ο Αντώνης Καραχάλιος Σπούδασε στην ΑΣΚΤ (1942-1946), και συνέχισε τις σπουδές του στην Ecole des Beaux -Arts του Παρισιού, με υποτροφία του Πανεπιστημίου Αθηνών. Έργα του βρίσκονται στην ΕΠΜΑΣ, στα μουσεία Ρόδου και Βορρέ κ.α. Ο Αντώνης Καραχάλιος έχει εκπροσωπήσει την Ελλάδα στις Μπιενάλε του Σάο Πάολο και της Αλεξάνδρειας.
Παρακάτω ακολουθεί σύνδεσμος από το Αρχείο της ΕΡΤ όπου την δεκαετία του 1970 είχε προβληθεί ντοκιμαντέρ αφιερωμένο στο γλύπτη των Ψαχνών.
http://www.ert-archives.gr/V3/public/main/page-assetview.aspx?tid=25192&autostart=0

messapianews

Σχόλια