Η απλή ζωή στην Ελλάδα μέσα από 150 "κλικ"

Είναι Ελβετός και επέλεξε να ζει μόνιμα εδώ και δέκα χρόνια στην Κρήτη την οποία γνώρισε πριν από τριάντα χρόνια, την αγάπησε την έκανε δεύτερη πατρίδα του κι απέκτησε πολλούς φίλους Κρητικούς. Νιώθει άνετα μαζί τους και μοιράζεται μ’ αυτούς τις ανησυχίες του και τις χαρές του ενώ με το φωτογραφικό του φακό καταγράφει όσα τον έχουν γοητεύσει -και είναι πολλά- στη χώρα μας.

Με τα δεκάδες χιλιάδες "κλικ" αποτύπωσε άπειρες ελληνικές στιγμές και τώρα παρουσιάζει τη δουλειά του με τίτλο "Τα Ελληνικά" στο Μουσείο Μπενάκη (ώρα: 20.00) με 150 φωτογραφίες χωρισμένες σε επτά ενότητες.


"Απ’ τις φωτογραφίες μου θέλω να αναδείξω την απλή ζωή. Μ' αρέσει όταν μια φωτογραφία δίνει σιωπή, δίνει ηρεμία, να μην έχει χάος", ανέφερε ο Τσαρλς Βέμπερ προσθέτοντας ότι του αρέσει όταν οι άνθρωποι ποζάρουν, ήρεμοι όπως στις παλιές φωτογραφίες.

O Τσαρλς Βέμπερ ήρθε για πρώτη φορά στην Κρήτη τον χειμώνα του 1976. "Ήρθα με την γυναίκα μου και τον γιο μου τον Δαμιανό για να συναντήσουμε ένα καλό φίλο Κρητικό μουσικό που είχα γνωρίσει στη Γενεύη και να περάσουμε μαζί τα Χριστούγεννα", είπε ο Τσαρλς Βέμπερ για την πρώτη επαφή του με την Κρήτη.

Τότε, όπως είπε, πήγε στο σπίτι του φίλου του στο χωριό Άγιος Σύλλας, τον συνεπήρε η Κρήτη με τους ανθρώπους της και την φιλοξενία τους και έμελλε στη συνέχεια να γίνει η μόνιμη κατοικία του.

Από την πρώτη επίσκεψή του έμαθε με την οικογένεια του να χορεύουν και να απολαμβάνουν τις "κοντυλιές" (τις δοξαριές) του Ψαραντώνη και του Μελεσσανάκη.

Ήρθε και πάλι στην Κρήτη τον επόμενο χρόνο έμεινε για δύο μήνες και στη συνέχεια ερχόταν και πάλι οικογενειακώς και περνούσε τα καλοκαιρία του, ενώ τόσο ο ίδιος όσο και η σύζυγος του -που είναι ζωγράφος- και ο γιος τους είχαν πλέον αποκτήσει καλούς φίλους. Με δεδομένη την αγάπη του προς την Κρήτη αποφασίζει να αγοράσει ένα σπίτι στον Άγιο Σύλλα.

"Μου αρέσει η Κρητική μουσική, οι άνθρωποι, και η ελευθερία που έχουν", είπε και πρόσθεσε ότι "μ’ αρέσει το Ηράκλειο που πίσω από τους δρόμους του έχει κάτι πολύ ήρεμο στα μικρά σοκάκια του αλλά και γενικά η ζωή στο Ηράκλειο που είναι ζωντανή. Ψάχνω να κάνω κάτι ήσυχο στις φωτογραφίες μου και κάθε φορά ασχολούμαι με ένα μικρό θέμα που θέλω να φωτογραφήσω αποτυπώνοντας το".

Στις ομπρέλες, για παράδειγμα, αναφέρει, δεν φαίνεται όλη η ζωή της Ελλάδας αλλά είναι ένα κομμάτι της που υπάρχει παντού στη χώρα και το βρίσκεις μόνο στην Ελλάδα.

"Από τις φωτογραφίες μου", πρόσθεσε ο Τσαρλς Βέμπερ, "θέλω να αναδείξω την απλή ζωή εδώ όπως για παράδειγμα αυτές με τα τρίκυκλα που δείχνει και πάλι ένα μικρό κομμάτι της ζωής στην Κρήτη".

"Επίσης, μ’ αρέσει να δείχνω το Ηράκλειο μόνο τη νύχτα, όταν είναι ήσυχο με μικρά κομμάτια από την πόλη και τα στενά δρομάκια".

"Η σιωπή και η ηρεμία είναι αυτά που με μαγεύουν στις φωτογραφίες", είπε ο Βέμπερ και τόνισε ότι "δεν μου αρέσουν οι φωτογραφίες που έχουν χάος. Κάνω πορτρέτα και μ’ αρέσει όταν οι άνθρωποι ποζάρουν, ήρεμοι όπως στις παλιές φωτογραφίες πριν από 150 χρόνια".

Ο ίδιος αυτοαποκαλείται φίλος της Κρήτης. Όχι Κρητικός, αλλά φίλος του χωριού που μένει και της Ελλάδος "άλλωστε έτσι μπορείς να δεις τα πράγματα με εξωστρέφεια και πιο χαλαρά".

Στην έκθεση "The Greek Series- Τα Ελληνικά" που εγκαινιάζεται την Τρίτη 29 Ιανουαρίου στο Μουσείο Μπενάκη παρουσιάζει τη φωτογραφική του διαδρομή στην Ελλάδα. Τα θέματά του πραγματεύονται ανθρώπους, τοπία, αντικείμενα και συνθέσεις από την ελληνική καθημερινότητα, αποπνέοντας τρυφερότητα, αυθορμητισμό, τάξη και αγάπη για το χώρο και τους ανθρώπους της.

"Το κοινό στοιχείο που συνδέει τις -φαινομενικά ασύνδετες- επτά ενότητες των φωτογραφιών του Τσαρλς Βέμπερ, είναι βέβαια η Ελλάδα", αναφέρεται στον κατάλογο της έκθεσης και τονίζεται ότι είναι "και η ανάγκη του δημιουργού να αναδείξει την ομορφιά της, ακόμα κι αν αυτή δεν είναι εμφανής. Καθώς η φωτογραφία αναπαριστά αυστηρά την πραγματικότητα και μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως μέσο καταγραφής, ο ίδιος μερικές φορές χρειάζεται να 'παίξει' με το φως και να σκηνοθετήσει το θέμα του, προκειμένου να οδηγηθεί στο επιθυμητό αποτέλεσμα. Σε άλλες λήψεις, είναι φανερή η συναισθηματική ταύτισή του με το φωτογραφούμενο".

Στο σύνολό τους πάντως, οι εικόνες που ο Τσαρλς Βέμπερ παρουσιάζει, αποπνέουν τρυφερότητα, αυθορμητισμό, τάξη, πολύ περισσότερο όμως, αίσθημα αγάπης για τον ελλαδικό χώρο και τους ανθρώπους της.

Ο Τσαρλς Βέμπερ γεννήθηκε στη Γενεύη το 1947 και σπούδασε Ιστορία της Τέχνης στο Πανεπιστήμιο. Άρχισε να εργάζεται σαν δημοσιογράφος σε ηλικία 23 χρονών και στη συνέχεια ξεκίνησε τη φωτογραφική του καριέρα ενασχολούμενος με την φωτοδημοσιογραφία. Συνεργάστηκε με το φωτογραφικό πρακτορείο Γάμα του Παρισιού και με το Δήμο Γενεύης για την αποτύπωση της αρχιτεκτονικής της πόλης. Εργάστηκε ως λέκτορας φωτογραφίας στο κολλέγιο της Γενεύης. Η δουλειά του έχει αποσπάσει πολλές ευρωπαϊκές διακρίσεις.


Nooz.gr

Σχόλια