«Απιστία» η δεύτερη διάλεξη στο Ελεύθερο Πανεπιστήμιο Ψαχνών Συνεχίζονται οι εγγραφές για όλους τους Πολίτες



Μετά την επιτυχημένη έναρξη του Ελεύθερου Πανεπιστημίου Ψαχνών, την Κυριακή 20 Ιανουαρίου, και την μεγάλη προσέλευση του κοινού, ο Δήμος Διρφύων & Μεσσαπίων αποφάσισε μετά από σχετικό αίτημα του Πολιτιστικού Συλλόγου Γυναικών «Η έκφραση», τα σεμινάρια Ψυχολογίας να πραγματοποιούνται στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων του Γυμνασίου.

Μ’ αυτόν τον τρόπο, δίνεται η ευκαιρία και σε άλλους πολίτες της περιοχής αλλά και της ευρύτερης να παρακολουθήσουν τα σεμινάρια με την εγγραφή τους και αυτή την Κυριακή στη Γραμματεία του Ελεύθερου Πανεπιστημίου.

Τα σεμινάρια τελούν υπό την αιγίδα των «Πολιτών Εν Γνώσει», του Φορέα Υλοποίησης Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων που δραστηριοποιείται σε έξι ακόμα πόλεις της Ελλάδας με ανάλογα προγράμματα και διάφορες θεματικές ενότητες. Όσοι θέλουν να επικοινωνήσουν για να λάβουν πληροφορίες ή διευκρινήσεις μπορούν να απευθυνθούν στα τηλέφωνα 8011170111 (αστική χρέωση) ή στο 6980218621. Πληροφορίες έχουν αναρτηθεί και στο facebook: politesengnosei και στην επίσημη σελίδα του φορέα : www.politesengnosei.gr




Το θέμα της δεύτερης διάλεξης – συζήτησης είναι η Aπιστία: Το νόημά της και η διαχείριση κρίσης στο ζευγάρι.

Περίπου τα δύο τρίτα των διαζυγίων οφείλονται στην απιστία. Η εξωσυζυγική σχέση λοιπόν αποτελεί τη βασικότερη αιτία καταστροφής του συζυγικού δεσμού και πάντα σημαίνει την έναρξη μίας μεγάλης κρίσης στην οικογένεια.

Για το λόγο αυτό, αποφασίσαμε να ασχοληθούμε με το θέμα αυτό, να επιχειρήσουμε να το κατανοήσουμε και να δούμε πώς και πότε μία τέτοια κρίση μπορεί να ξεπεραστεί προς όφελος του ζευγαριού και της οικογένειας.

Η απιστία πάντα κρύβει ένα νόημα. Ένα νόημα που αφορά τόσο στον/στην ίδιο/α που συνάπτει εξωσυζυγική σχέση (σχετίζεται με τα ψυχικά χαρακτηριστικά του) όσο και στην ίδια τη σχέση (ως δυναμική).

Η παρουσίαση κλινικών περιστατικών θα μας δώσει την ευκαιρία να δούμε την απιστία μέσα στην διαφορετικότητά της και θα ανιχνεύσουμε κάθε φορά το γιατί και το πότε εμφανίζεται καθώς και αν μπορεί η κρίση του ζευγαριού να ξεπεραστεί.

Επίσης, εκτός από τη δυναμική του ζευγαριού που επιτρέπει την είσοδο της απιστίας στη ζωή του, θα μιλήσουμε για συμπεριφορές που προκύπτουν λίγο πριν, κατά τη διάρκεια και μετά, την αποκάλυψη της εξωσυζυγικής σχέσης.

Τέλος, θα δώσουμε έμφαση και σε θέματα που έχουν να κάνουν με την εμπλοκή άλλων προσώπων της οικογένειας, ιδιαίτερα των παιδιών αφού συνήθως, η κρίση του ζευγαριού μετατρέπεται σε κρίση όλης της οικογένειας.

Την παρουσίαση θα ακολουθήσει συζήτηση και η ενεργή συμμετοχή του κοινού.




Εισηγήτρια η κα Δήμητρα Σταύρου η οποία σπούδασε Ψυχολογία στη Γαλλία και στην Ελλάδα. Από το 1995 εργάζεται ως Ψυχολόγος και από το 1999, μετά από τετραετή κύκλο σπουδών στη Δραματοθεραπεία, και ως Δραματοθεραπεύτρια.

Πέρα από το ιδιωτικό γραφείο, όπου δουλεύει με ατομικά περιστατικά, ομάδες και οικογένειες, και την ανεξάρτητη έρευνα, έχει εργαστεί ως Ψυχολόγος, σε Δημοτικά προγράμματα ψυχοκοινωνικού χαρακτήρα, σε 75 περίπου σχολεία ιδιωτικά και δημόσια στον ΟΚΑΝΑ κ.ά. Ως ερευνήτρια, στο ΕΠΙΨΥ (Ερευνητικό Πανεπιστημιακό Ινστιτούτο Ψυχικής Υγείας) και στο Πάντειο Πανεπιστήμιο. Ως Δραματοθεραπεύτρια στο Χατζηκυριάκειο Ίδρυμα, στις φυλακές Κορυδαλού, σε δραματικές σχολές, με στελέχη επιχειρήσεων, με εξαρτημένους και τις οικογένειες τους, με καλλιτέχνες για την ανάπτυξη της δημιουργικότητάς τους κ.ά.

Πέρα από τις ομάδες δραματοθεραπείας και την ατομική εργασία, παρέχει εξειδικευμένα σεμινάρια που απευθύνονται τόσο στο ευρύ κοινό, όσο και σε επαγγελματίες του χώρου ψυχικής υγείας στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.

Η δραματοθεραπευτική μέθοδος που εξασκεί ακολουθεί το ρεύμα της ψυχαναλυτικής σχολής και ιδιαίτερα της θεωρίας διαμεσολάβησης, όπως έχει διατυπωθεί από γάλλους ψυχαναλυτές και ιδιαίτερα απ’ τον R. Kaes.

Μέλος της Ένωσης Δραματοθεραπευτών και Παιγνιοθεραπευτών Ελλάδας, του Συλλόγου Ελλήνων Ψυχολόγων, της Ελληνικής Εταιρείας Κλινικής Κοινωνικής Ψυχολογίας και από τα ιδρυτικά μέλη της Γαλλικής Ένωσης Δραματοθεραπευτών. Συμμετοχή σε πολλά συνέδρια με ανακοινώσεις και δημοσιεύσεις σε βιβλία και επιστημονικά περιοδικά.


Πολίτες Εν Γνώσει

Σχόλια