Με επιτυχία η έναρξη μαθημάτων του Ελεύθερου Πανεπιστημίου στα Ψαχνά

Αναδημοσίευση από messapianews

Εχθές άρχισε στην πόλη των Ψαχνών το Ελεύθερο Πανεπιστήμιο, όπου κατά το πρώτο εξάμηνο οι φοιτητές θα διδαχθούν θέματα που αφορούν τον τομέα της Ψυχολογίας. Με μεγάλη επιτυχία έγινε η έναρξη των μαθημάτων, όπου η συμμετοχή των αιτήσεων πέρασε κάθε προσδοκία. Ενώ οι αιτήσεις έφθαναν τις 93 εχθές κατά την έναρξη των μαθημάτων έφθασαν τις 130 και αναμένεται να αυξηθούν, κάτι το οποίο χαροποίησε τόσο τους Πολίτες Εν Γνώσει όσο και τον σύλλογο Γυναικών "Η Έκφραση" αλλά και τον Δήμαρχο Διρφύων-Μεσσαπίων κο Μπουροδήμο, ο οποίος παρευρέθηκε στην έναρξη. Παρόντες ήταν και ο Αντιδήμαρχος κος Λαφαζάνης και η πρόεδρος της ΔΗΚΑΔΙΜΕ κα Τζάθα. Ο κος Μπουροδήμος, κατά τον χαιρετισμό του ευχαρίστησε το σύλλογο για αυτήν την προσπάθεια, λέγοντας ότι θα πρέπει να συνεχίσει αυτού του είδους τις προσπάθειες και στο μέλλον, αλλά και τους πολίτες για την μεγάλη προσέλευσή τους. Επίσης χαιρετισμό απήθυνε και ο κος Τζούμας, ο οποίος είναι στη διοίκηση των Πολιτών Εν Γνώαει, ενώ μετά το πρώτο διάλειμμα ενημέρωσε τους φοιτητές για το πως μπορούν να ενημερώνονται και να επικοινωνούν μέσω του διαδικτύου και να κατεβάζουν δωρεάν τις σημειώσεις τους. Ενώ όσοι δεν ασχολούνται με τους υπολογιστές, θα μπορούν να αποκτούν τις σημειώσεις μέσω των τριών βιβλιοπωλείων με την κατάλληλη έκπτωση, αφού θα δείχνουν την κάρτα φοίτησης, η οποία θα δοθεί σε όλους όσους έχουν κάνει αίτηση. Για την παρακολούθηση των μαθημάτων θα πρέπει να σημειωθεί ότι το ποσό ανέρχεται στα 50 ευρώ, ενώ για τους ανέργους που έχουν κάρτα ΟΑΕΔ στα 30 ευρώ. Επίσης θα πρέπει να αναφέρουμε ότι το πρώτο μάθημα έγινε στο πολιτιστικό κέντρο της πόλης των Ψαχνών, αλλά λόγω της μεγάλης προσέλευσης γίνονται προσπάθειες να βρεθεί νέα αίθουσα.

Το πρώτο μάθημα, στο οποίο εισηγητής ήταν ο κος Πανταζής, σχετιζόταν με την οικονομική κρίση. Στο πρώτο μέρος έγινε ανάλυση του θέματος από τον εισηγητή, αναφερόμενος στην κρίση αξιών, στην προσωπική κρίση αλλά και στους τρόπους αντιμετώπισης δύο εκ των οποίων είναι ο "ευήκοος ους" και η αλληλεγγύη. Μετά από την ανάλυση έγινε συζήτηση πάνω στο θέμα, με τοποθετήσεις του ακροατηρίου. Στο δεύτερο μέρος προβλήθηκαν δύο λεπτά από την ταινία "το δόγμα του σοκ" και ακολούθησε βιωματική άσκηση. Οι φοιτούντες παίρνοντας μία κόλλα χαρτί έγραψαν με λίγα λόγια μερικά στοιχεία της ιστορίας της ζωής τους και κατόπιν μοιράστηκαν κάποιοι εξ αυτών τις ιστορίες τους με το υπόλοιπο ακροατήριο. Μέσω της συγκεκριμένης βιωματικής άσκησης εξήχθη το συμπέρασμα ότι του καθενός η ιστορία εμπεριέχεται σε μία μεγαλύτερη ιστορία οικογενειακή, και αυτή με την σειρά της σε μία μεγαλύτερη την κοινωνική κ.ο.κ. Επίσης ήταν ένα καλό παράδειγμα για το πως να γίνουμε "ευήκοα ωτά". Δεν θα πρέπει να παραλείψουμε βέβαια ότι για να ενθαρρύνει το ακροατήριο, πρώτος που μοιράστηκε την ιστορία της ζωής του με το ακροατήριο ήταν ο εισηγητής κος Πανταζής.
Οι συμμετέχοντες στο Ελεύθερο Πανεπιστήμιο έφυγαν πολύ ικανοποιημένοι αλλά και πολύ ευχαριστημένοι και ευελπιστούν κάτι τέτοιο να συνεχιστεί και στην συνέχεια της φοίτησης.
Ακολουθεί φωτογραφικό υλικό:






Σχόλια