Εικαστικό Θέατρο Κούκλας «Πράσσειν Άλογα» στο messapianews

Αναδημοσίευση από messapianews
 Η ομάδα «Πράσσειν Άλογα» έχει από το 1997 διαμορφώσει με επιτυχία το δικό της καλλιτεχνικό προφίλ. Εικαστικό Θέατρο Κούκλας χαρακτηρίζει τη δουλειά της η δημιουργός της ομάδας Εμμανουέλα Καποκάκη και απευθύνει τις παραστάσεις της τόσο σε ανήλικους όσο και σε ενήλικους θεατές. Τι είναι λοιπόν αυτό που συγκινεί παιδιά και μεγάλους σ’ ένα θέατρο που αφηγείται με το δικό του τρόπο παραμύθια; Η συνάντηση επί σκηνής ηθοποιού και κούκλας παραμένει πάντα εξαιρετικά ελκυστική. Η ομάδα «Πράσσειν Άλογα» δίνει ιδιαίτερη έμφαση στην αισθητική των παραστάσεων. Οι κούκλες που χρησιμοποιούνται είναι φτιαγμένες από τους ίδιους. Οι παραστάσεις προσεγγίζουν τον θεατή με τρόπο διαφορετικό από το θέατρο λόγου, λειτουργώντας μέσα από τη γλώσσα της εικόνας, του συμβόλου, του αρχετύπου, παρουσιάζοντας ένα πρωτότυπο θέαμα, συνδυασμό δράσης ηθοποιού και κούκλας.

Η Εμμανουέλα Καποκάκη, με διακρίσεις, βραβεία και διεθνείς συμμετοχές στο ενεργητικό της, μίλησε μαζί μας τηλεφωνικώς το Σάββατο. Η κα Κοπακάκη, όπως μας ανέφερε στην συζήτηση που είχαμε μαζί της, δημιουργεί μόνη της τις κούκλες, οι οποίες είναι διαφόρων μεγεθών ξεκινώντας από λίγα εκατοστά και φθάνοντας σε διαστάσεις μεγαλύτερες από τις ανθρώπινες, η ίδια σκηνοθετεί και ταυτοχρόνως "παίζει" κιόλας. Μόνο η μουσική δεν γίνεται από την ίδια. Μέσα από την φαντασία και μέσα από τα συναισθήματά της, που "βγάζει" στα "παιδιά της", εννοώντας τις κούκλες, προσπαθεί να δώσει στο κοινό το αίσθημα της τρυφερότητας, γνώρισμα τόσο των μικρών όσο και των μεγάλων.
Το εικαστικό θέατρο κούκλας "Πράσσειν Άλογα" για δύο ημέρες θα βρίσκεται στην πόλη της Χαλκίδας, με πρωινές παραστάσεις για τα σχολεία ενώ την Τετάρτη και ώρα 18:30 θα προβληθεί η παράσταση για το κοινό  «Ο ΖΑΧΑΡΟΖΥΜΩΜΕΝΟΣ»ε απόδοση της Αθηνάς Μπίνιου, η ηθοποιός ενσαρκώνει την Ταρώ που πλάθει με διάφορα φαγώσιμα υλικά τον αγαπημένο της, μια κούκλα σε ανθρώπινο μέγεθος, όπως αυτή τον θέλει. Η πραγματικότητα όμως θα αποδειχθεί σκληρή για το ερωτευμένο ζευγάρι που γύρισε την πλάτη του στη συντηρητική κοινωνία του τόπου. Η Ταρώ και ο καλός της θα χωρίσουν για να ανταμώσουν ξανά μετά την περιπετειώδη περιπλάνηση αυτογνωσίας της ηρωίδας. Σώμα και κούκλες πορεύονται πλάι-πλάι στη διάρκεια του θεατρικού ταξιδιού συμβολίζοντας σχέσεις και εκφράζοντας συναισθήματα. Φιγούρες τρισδιάστατες, μηχανικά παιχνίδια και γαντόκουκλες ζωντανεύουν και συντροφεύουν την Ταρώ στην αναζήτησή της. Αδιάσπαστο κομμάτι της δράσης αποτελεί και το σκηνικό, καθώς μετασχηματίζεται κατά τη διάρκεια της παράστασης, αντικατοπτρίζοντας τα όνειρα, τις επιθυμίες και τους φόβους της νέας γυναίκας. Όλα συνηγορούν στη δημιουργία μιας μαγικής ατμόσφαιρας που θέλγει και ψυχαγωγεί τον θεατή.

Σχόλια