Η Αποκλεισμένη Ανάπτυξη


του ΠΒ
Το νησί της Εύβοιας έχει εδώ και χρόνια σταματήσει να είναι νησί, με τις δυο γέφυρες να προσφέρουν 24ωρη κινητικότητα στο μπες βγες.
Αντίθετα ένα άλλο νησί δημιουργείται, αυτό της Βόρειας Εύβοιας. Με πρόσβαση από ένα μοναδικό και επικίνδυνο δρόμο από το Δερβένι στο Προκόπι και με δυο πορθμειακές γραμμές σε Αιδηψό και Αγιόκαμπο, να λειτουργούν κατά βούληση.
Ο μονόδρομος της τουριστικής ανάπτυξης δημιούργησε στη μετά Σκαλιστήρη εποχή, πλήθος υποδομών από τουριστικά παραπήγματα μέχρι μεγάλες ξενοδοχειακές μονάδες. Το χρόνιο θέμα της πρόσβασης, προϋπόθεση για την τουριστική ανάπτυξη, δεν λύθηκε ποτέ, ενώ και η έλλειψη
συντονισμού και σύμπλευσης των κατά καιρούς τοπικών αρχόντων, έφερε από τις ΔονΚιχωτικές διεκδικήσεις για παραλιακό δρόμο, μέχρι και ζητήματα επιστημονικής φαντασίας, όπως αυτό της ζεύξης του Μαλιακού.

τα φέρρυ με ελάχιστα πια δρομολόγια
Στο φετινό χειμώνα της κρίσης οι οδικοί άξονες καταρρέουν δημιουργώντας θανατηφόρους κινδύνους στους δρόμους τόσο στο Δερβένι όσο και στη παραλιακή Λίμνης-Αιδηψού, όσο και στην Ιστιαίας-Αιδηψού με συχνές πυκνές βραχοπτώσεις. Από την άλλη η ολιγοήμερη απεργία στα φέρρυ ή οι άγριες διαθέσεις των ανέμων δημιουργούν αισθήματα απελπισίας σε όσους θέλουν να μετακινηθούν.
Η κατάργηση των δημοσίων υπηρεσιών  μας κάνει ακόμα πιο «νησί», ιδιαίτερα όταν για ένα παράβολο των 15 ευρώ ο Βορειοευβοιώτης θα πληρώσει άλλα 30 σε βενζίνες ή εισιτήρια να το πάρει από τη Χαλκίδα, στοιχειώδης υπηρεσίες υγείας θέλουν ένα τεράστιο ταξίδι και ακολουθούν η συμπίεση των σχολικών χώρων ενώ για πολιτιστικά κέντρα εδώ και καιρό έχουμε σταματήσει να μιλάμε τελείως. Ο ανταγωνισμός με άλλες τουριστικές περιοχές της χώρας, ιδιαίτερα για τους έλληνες τουρίστες, εφάμιλλους με το ανέκδοτο του «αλβανού τουρίστα» κάνει την αποδιοργανωμένη Βόρεια Εύβοια, ακόμα πιο φτωχό συγγενή στη νομή της τουριστικής πίτας. Το ΚΥΜΑ στην Αιδηψό, εδώ και χρόνια έχει καταρρεύσει και η αναστήλωση, νέο χτίσιμο μιας ωραίας παρανομίας, είναι μοναδική κρατική επέμβαση στο τοπίο της Βόρειας Εύβοιας.


Ιστιαία -Ροβιές μέσω Βουτά :δεν ξέρεις τι σου ξημερώνει...

Οι σφραγισμένοι δρόμοι της τουριστικής πρόσβασης , περιμένουν σταγόνες αμφίβολων επιχορηγήσεων και αμφισβητούμενων πρακτικών. Είναι κοινός νους ότι για να επισκευασθεί στοιχειωδώς ο δρόμος στο Δερβένι χρειάζεται να κλείσει για αρκετό καιρό.
Η αποκλεισμένη προοπτική ανάπτυξης της Βόρειας Εύβοιας, αποθέτει τις τελευταίες της ελπίδες στη κοινή δράση των τοπικών κοινωνιών, των φορέων και φυσιολογικά στην ανάληψη νέων πρωτοβουλιών από τους δύο Δήμους που έχουν την τεράστια ευθύνη στο συντονισμό για να καταργήσουμε αυτά τα …αδιέξοδα.
Τέτοιες ώρες  τέτοια λόγια λοιπόν, που αν δεν ειπωθούν όμως θα ξεχαστούμε μια ώρα γρηγορότερα.

δημοσιεύθηκε στον Παλμό της Βόρειας Εύβοιας στις 19-2-2013
Βόρεια Εύβοια




















Σχόλια