«Θαμπώνει» η Διαύγεια


«Τυφλό» παραμένει σε πολλές περιπτώσεις το σύστημα Διαύγεια καθώς χιλιάδες χρήστες αδυνατούν καθημερινά να δουν τις αναρτήσεις που γίνονται σε υπουργεία και φορείς.
Το πρόβλημα εντείνεται συγκεκριμένες ώρες κατά τη διάρκεια της ημέρας καθώς, χιλιάδες χρήστες επιχειρούν να δουν τις αναρτήσεις με συνέπεια η σελίδα να εμφανίζεται «λευκή».
Τα αίτια του συγκεκριμένου προβλήματος, το οποίο έχει εμφανιστεί εδώ και αρκετούς μήνες, είναι κυρίως τρία. Το βασικό πρόβλημα σχετίζεται με τη βάση των εφαρμογών.



Οι εφαρμογές που αναπτύχθηκαν για να λειτουργήσει του πρόγραμμα σε πρώτη φάση, ήταν πιλοτικές με συνέπεια να μην είναι σε θέση να αντέξουν το βάρος τόσων δεδομένων. Ο αριθμός των δεδομένων και η χρήση από μεγάλο ποσοστό πολιτών αποτελούν και τα δύο επιπλέον βασικά αίτια για τα οποία το σύστημα δεν έχει αντέξει. Σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία η  «Διαύγεια» σήμερα παρουσιάζει αναλυτικά στοιχεία από 3.532 Φορείς. Το 2010 καταχωρήθηκαν 191,147 αποφάσεις, το 2011 3,080,315 και το 2012 3,642,017.
Μπορεί η «Διαύγεια» να εφαρμόστηκε έγκαιρα, ωστόσο η συνέχεια της έχει χαθεί μέσα στις συνήθεις δαιδαλώδης διαδικασίες υλοποίησης των έργων πληροφορικής. Σύμφωνα με πληροφορίες το κυβερνητικό επιτελείο μελετά να προχωρήσει στην ανάπτυξη μια νέας πλατφόρμας πάνω στην οποία θα «πατήσει» το «Διαύγεια 2». Πάντως δεν είναι λίγοι εκείνοι που εκφράζουν καθημερινά την άποψη ότι η διαφάνεια που έχει επιτευχθεί μέσω του συγκεκριμένου συστήματος αποτελεί ένα δεδομένο που δεν αντιμετωπίζεται θετικά από όλους. Άρα αρκετοί είναι εκείνοι που θα επιθυμούσαν να περιοριστεί δραματικά η δυνατότητα πρόσβασης ενδιαφερομένων.
Αξίζει να επισημανθεί ότι το σύστημα opengov που εφαρμόζεται τα τελευταία χρόνια έχει χαρακτηριστεί ως μια από τις πιο εκτεταμένες εφαρμογές διαφάνειας παγκοσμίως.
Γύρω από τη Διαύγεια έχει σχηματιστεί ένα «οικοσύστημα» το οποίο περιλαμβάνει πάνω από δέκα χιλιάδες στελέχη της δημόσιας διοίκησης που την χρησιμοποιούν καθημερινά ως εργαλείο τεκμηρίωσης. Χιλιάδες είναι οι πολίτες και οι επιχειρήσεις οι οποίοι αξιοποιούν τα δεδομένα του προγράμματος για να ενημερωθούν για αποφάσεις που τους αφορούν.
Εκτός από το τη διαύγεια έχει τεθεί σε εφαρμογή και το σύστημα υπερΔι@ύγεια. Πρόκειται για μια μηχανή αναζήτησης η οποία ψάχνει σε όλα τα έγγραφα που αναρτώνται στο πρόγραμμα Δι@ύγεια.
ΠΗΓΗ: www.localit.gr

Σχόλια