Πολιορκία της αρχαίας Ερέτριας

Η Ερέτρια πέραν της ανάπτυξης της, πολιορκήθηκε από τους Πέρσες κατά τους Ελληνο -Περσικούς πολέμους, από μεγάλη περσική δύναμη, υπό την ηγεσία του Δάτη και του Αρταφέρνη.

Οι Ελληνο - Περσικοί πόλεμοι, είναι γνωστοί επίσης ως Περσικοί Πόλεμοι, ή Μηδικά και αποτελούν το σύνολο των πολεμικών συγκρούσεων μεταξύ της Περσικής Αυτοκρατορίας και των πόλεων της κλασσικής Ελλάδας που άρχισαν το 502 π.Χ. και διήρκεσαν μέχρι το 449 π.Χ. Η Πολιορκία της Ερέτριας διεξήχθη το 490 π.Χ, κατά τη διάρκεια της πρώτης περσικής εισβολής στην Ελλάδα. Η πόλη της Ερέτριας, στην Εύβοια, πολιορκήθηκε από μεγάλη περσική δύναμη, υπό την ηγεσία του Δάτη και του Αρταφέρνη.

Η πρώτη περσική εισβολή ήταν απάντηση στη συμμετοχή της Ελλάδας στην Ιωνική Επανάσταση, όταν οι Ερετριείς και οι Αθηναίοι έστειλαν στρατό για να υποστηρίξουν τις πόλεις της Ιωνίας στην προσπάθεια τους να απαλλαγούν από τον περσικό ζυγό. Οι Ερετριείς και οι Αθηναίοι κατάφεραν να καταλάβουν και να κάψουν τις Σάρδεις, αλλά αναγκάστηκαν να υποχωρήσουν με βαριές απώλειες. Ως αντίποινο, ο Πέρσης βασιλιάς Δαρείος Α' αποφάσισε να καταστρέψει τις πόλεις των Αθηνών και των Ερέτριων.

Όταν η Ιωνική Επανάσταση έληξε με την νίκη των Περσών στη μάχη της Λάδης, ο Δαρείος άρχισε να σχεδιάζει τη κατάληψη της Ελλάδας. Το 490 π.Χ, έστειλε στόλο, υπό την ηγεσία του Δάτη και του Αρταφένη, στο Αιγαίο για να καταλάβει τις Κυκλάδες, και μετά να επιτεθεί στην Αθήνα και στην Ερέτρια. Φτάνοντας στην Εύβοια στα μέσα του καλοκαιριού μετά από επιτυχής εκστρατεία στο Αιγαίο, οι Πέρσες αποφάσισαν να πολιορκήσουν την Ερέτρια. Η πολιορκία διήρκησε έξι μέρες πριν η πέμπτη φάλαγγα παραδώσει την πόλη στους Πέρσες. Η πόλη καταστράφηκε και οι κάτοικοι της έγιναν σκλάβοι του Δαρείου. Οι φυλακισμένοι της Ερέτριας μεταφέρθηκαν στη φυλακή της Κισσίας.

Μετά τη νίκη στην Ερέτρια, οι Πέρσες έπλευσαν για την Αθήνα, και στρατοπέδευσαν στον Μαραθώνα. Ο αθηναϊκός στρατός τους συνάντησε, και νίκησε στη γνωστή μάχη του Μαραθώνα, τελειώνοντας έτσι την πρώτη περσική εισβολή.

Πηγή: WIKIPEDIA

Σχόλια