Το ιστορικό εκκλησάκι του Αγιάννη Καστέλας Ευβοίας.

  ΤΟ ΠΑΛΙΟ ΕΚΚΛΗΣΑΚΙ ΤΟΥ ΑΓΙΑΝΝΗ  ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΤΟΥ 14ου ΑΙΩΝΑ ΜΕ ΣΠΑΝΙΕΣ ΤΟΙΧΟΓΡΑΦΙΕΣ ΥΠΟΔΗΛΩΝΕΙ ΤΗ  ΔΥΝΑΜΙΚΗ ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ  ΤΗΣ   ΜΕΣΣΑΠΙΑΣ ΣΤΑ ΒΥΖΑΝΤΙΝΑ ΧΡΟΝΙΑ ΚΑΙ  ΠΡΙΝ ΤΗΝ  ΚΥΡΙΑΡΧΙΑ ΤΩΝ ΤΟΥΡΚΩΝ ΣΤΗΝ ΕΥΒΟΙΑ.

                                 Ο ΑΓΙΑΝΝΗΣ ΤΗΣ ΚΑΣΤΕΛΑΣ

    ΣΤΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΧΩΡΙΟ ΚΑΣΤΕΛΑ ΕΥΒΟΙΑΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΜΕΣΣΑΠΙΩΝ  ΥΠΑΡΧΕΙ ΤΟ ΜΙΚΡΟ ΕΚΚΛΗΣΑΚΙ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΙΩΑΝΝΗ, ΤΟ ΟΠΟΙΟ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΤΟ ΕΧΕΙ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΕΙ ΒΥΖΑΝΤΙΝΟ ΜΝΗΜΕΙΟ.
  ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΛΑΧΙΣΤΕΣ ΤΟΙΧΟΓΡΑΦΙΕΣ  ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ  ΑΠΟΜΕΙΝΕΙ ΚΑΙ ΔΥΣΤΥΧΩΣ ΚΑΙ ΑΥΤΕΣ ΕΙΝΑΙ ΚΑΤΕΣΤΡΑΜΕΝΕΣ, ΟΙ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΟΙ ΤΙΣ ΕΧΟΥΝ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΕΙ ΩΣ  ΜΟΝΑΔΙΚΑ  ΔΕΙΓΜΑΤΑ  ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΗΣ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗΣ ΑΓΙΟΓΡΑΦΙΑΣ. ΤΟΥ 14ου ΑΙΩΝΑ. ΠΑΡΟΜΟΙΕΣ ΑΓΙΟΓΡΑΦΙΕΣ ΣΥΝΑΝΤΑΜΕ ΣΤΟΥΣ  ΒΥΖΑΝΤΙΝΟΥΣ ΝΑΟΥΣ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΙΩΑΝΝΟΥ ΤΟΥ ΚΑΛΥΒΙΤΟΥ ΕΞΩ  ΑΠΟ ΤΑ ΨΑΧΝΑ ΚΑΙ ΣΤΟ ΕΚΛΗΣΑΚΙ ΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΑΣ ΣΤΗΝ ΑΤΤΑΛΗ.


 ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΗΝ ΠΑΡΑΔΟΣΗ ΣΤΟ ΠΑΛΙΟ ΕΚΚΛΗΣΑΚΙ ΤΟΥ ΑΙ ΓΙΑΝΝΗ ΣΤΗΝ ΚΑΣΤΕΛΑ  ΟΙ ΕΠΑΝΑΣΤΑΤΕΣ  ΚΑΙ ΗΡΩΕΣ ΤΗΣ ΕΥΒΟΙΑΣ (ΑΓΓΕΛΗΣ ΓΟΒΙΟΣ, ΚΟΤΣΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ, ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΚΡΙΕΖΩΤΗΣ,  ΓΙΑΝΝΑΚΗΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ, ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ ΓΟΒΙΟΣ, ΚΑΙ ΤΕΤΡΑΚΟΣΙΟΙ ΑΛΛΟΙ ΓΕΝΝΑΙΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ.) ΠΗΡΑΝ ΤΗΝ ΑΓΙΑ ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΚΑΙ  ΤΗΝ ΕΥΧΗ ΤΟΥ ΙΕΡΕΑ ΠΡΙΝ ΞΕΚΙΝΗΣΕΙ Η ΘΡΥΛΙΚΗ ΜΑΧΗ ΤΩΝ ΒΡΥΣΑΚΙΩΝ (14-7-1821).



ΕΝΑ ΧΡΟΝΟ ΑΡΓΟΤΕΡΑ, ΣΤΙΣ 29 ΜΑΡΤΙΟΥ ΣΤΟ ΙΔΙΟ ΕΚΚΛΗΣΑΚΙ ΚΗΔΕΨΑΝ ΤΟΥΣ ΗΡΩΕΣ ΑΥΤΗΣ ΤΗΣ ΜΑΧΗΣ.

ΤΟ ΑΣΒΕΣΤΟΜΕΝΟ  ΕΚΚΛΗΣΑΚΙ ΕΙΝΑΙ ΠΕΤΡΙΝΟ

http://psahnaevia.blogspot.gr/2013/01/blog-post_30.html 
ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΚΑΣΤΕΛΑΣ

Σχόλια