Η «Σταχτοπούτα» στην ιστορία της τίγρης
Οι επιστήμονες ελπίζουν να αποκαταστήσουν στην Άπω Ανατολή τον πληθυσμό της τίγρης της Σιβηρίας, η οποία βρίσκεται στο Κόκκινο Βιβλίο των απειλούμενων ζώων. Για το σκοπό αυτό σχεδιάζουν να φέρουν μια νεαρή θηλυκή τίγρη, η οποία βρίσκεται σε κέντρο αποκατάστασης και να τη βάλουν μαζί με έναν ενήλικο αρσενικό.
Το πρόβλημα της διατήρησης των σπάνιων ειδών ζώων στη Ρωσία συζητείται όχι μόνο από τους επιστήμονες και τους οικολόγους, αλλά και από τους πολιτικούς. Στο εγγύς μέλλον προγραμματίζουν να αυστηροποιήσουν την ποινική ευθύνη για το παράνομο κυνήγι και την εμπορία σπάνιων ζώων και φυτών.
Στην Εβραϊκή Αυτόνομη Περιφέρεια, στην Άπω Ανατολή, σύμφωνα με τους περιβαλλοντολόγους έχει μείνει πλέον μόνο ένας τίγρης. Οι επιστήμονες είναι βέβαιοι ότι είναι δυνατή η αποκατάσταση του πληθυσμού των ζώων. Για το σκοπό αυτό σχεδιάζουν να αφήσουν ελεύθερη μια νεαρή τίγρη. Πέρσι στο δάσος είχε εντοπιστεί από κυνηγούς μια εξαντλημένη θηλυκή τίγρη. Οι περιβαλλοντολόγοι την ονόμασαν Σταχτοπούτα και τη μετέφεραν σε κέντρο αποκατάστασης αρπακτικών ζώων. Και όταν ανακτήσει τις δυνάμεις της, σκοπεύουν να την φέρουν κοντά στον αρσενικό τίγρη.
Το φυσικό περιβάλλον διαμονής αυτών των μεγαλοπρεπών αρπακτικών τα τελευταία χρόνια περιορίζεται ραγδαία. Σήμερα η πλειοψηφία των ζώων σώζεται μόνο στα βουνά και στα δάση της γειτονικής περιοχής, της περιοχής Αμούρ. Όμως η πραγματοποίηση του πειράματος για την μεταφορά ενός αρπακτικού από την αιχμαλωσία στο φυσικό περιβάλλον δεν είναι και τόσο εύκολο πράγμα, τονίζει ο Βλαντίμιρ Βασίλιεφ, επικεφαλής του τμήματος για την προστασία, τον έλεγχο και τη ρύθμιση της εκμετάλλευσης των ζώων της περιοχής Πριμόρσκι:
Μέχρι στιγμής το μέλλον της Σταχτοπούτας δεν έχει αποφασιστεί. Θα πρέπει να βγει μια συλλογική απόφαση, με τη συμμετοχή επιστημόνων και του κοινού. Δεν έχει ξεκαθαρίσει ακόμα το ερώτημα, εάν μπορεί να αφεθεί ελεύθερη στο φυσικό περιβάλλον. Πως θα συμπεριφερθεί στη φύση, μήπως γυρίσει πίσω στους ανθρώπους.
Παλαιότερα οι επιστήμονες είχαν προτείνει να διευρύνεται τεχνητά ο φυσικός βιότοπος των τίγρεων της Σιβηρίας, μεταφέροντάς τες στην Άπω ανατολή, στην Γιακουτία. Εκεί υπάρχουν αρκετές προστατευόμενες περιοχές και εθνικοί δρυμοί. Είναι όμως ένα πολύ δύσκολο έργο. Οι επιστήμονες δεν είναι βέβαιοι εάν οι τίγρεις της Σιβηρίας θα μπορέσουν να προσαρμοστούν στο κλίμα της Νότιας Σιβηρίας. Παράλληλα πρέπει να διατηρηθεί και ο πληθυσμός των αρπακτικών και στην ίδια την περιοχή της Αμούρ, επισημάνει ο Βασίλιεφ:
Σήμερα μπορούμε να πούμε μετά βεβαιότητας ότι ο πληθυσμός της τίγρης της Σιβηρίας δεν απειλείται. Ο αριθμός τους παραμένει σε ένα σταθερό επίπεδο της τάξεως των 500 ζώων. Είναι ένας καλός δείκτης.
Οι περιβαλλοντολόγοι είναι βέβαιοι ότι ο αριθμός των τίγρεων στην Άπω Ανατολή πρέπει να είναι διπλάσιος από τον υπάρχοντα. Για να επιτευχθεί αυτό, χρειάζεται να δοθεί σημασία στην προστασία όχι μόνο των ζώων, αλλά και των δασών που ζουν.
Σε ζωολογικούς κήπους του κόσμου υπάρχουν τώρα περίπου 450 τίγρεις της Σιβηρίας. Κάποτε στην Κίνα ζούσαν εκατοντάδες αρπακτικά του είδους αυτού, σήμερα έχουν μείνει μόλις μερικές δεκάδες. Οι ρωσικές Αρχές ανησυχούν σοβαρά για το πρόβλημα της διατήρησης των μοναδικών ειδών των ζώων. Ο πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν υπέβαλε πρόσφατα στην Κρατική Δούμα ένα νομοσχέδιο, το οποίο αυστηροποιεί την ευθύνη για τη λαθροθηρία. Το παράνομο κυνήγι της τίγρης και των άλλων σπάνιων ζώων θα τιμωρείται όχι μόνο με πρόστιμο, αλλά και με φυλάκιση.
Φωνή της Ρωσίας
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου