ΑΦΙΕΡΩΜΑ του «Χ» ΣΤΟ ΤΜΗΜΑ ΠΟΥ ΒΑΛΛΕΤΑΙ - ΕΝΩ ΚΑΠΟΙΟΙ ΙΣΩΣ ΑΠΕΡΓΑΖΟΝΤΑΙ ΤΗΝ ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΤΟΥ H ύπαρξη και η αυτοτέλειά του ζήτημα μείζονος σημασίας για τη Θράκη
Πολύ λόγος γίνεται τις μέρες αυτές για ένα Τμήμα κόσμημα του Δ.Π.Θ. που όμως το βλέπουμε να μπαίνει στο στόχαστρο του σχεδίου Αθηνά και να …απορροφάται από το Τμήμα Ιστορίας και Εθνολογίας με βάση τελείως ανακριβή, αναληθή και αίολα επιχειρήματα, ενώ ελάχιστοι γνωρίζουν τελικά τη βαρύτητα και την σπουδαιότητα της παρουσίας του, του αθόρυβου επιστημονικού του έργου και την προσπάθεια μελών ΔΕΠ, μεταπτυχιακών φοιτητών αλλά και των προπτυχιακών να προσεγγίσουν και να αναδείξουν τις κουλτούρες των λαών των παρευξεινίων χωρών.
Μέσα από το αφιέρωμα που ακολουθεί, νοιώθουμε την στοιχειώδη υποχρέωση να αναφερθούμε στο Τμήμα αυτό που κάποιοι μηχανισμοί, επιδιώκουν να εξαφανίσουν από το χάρτη, αγνοώντας ότι έτσι πριονίζουν την δυνατότητα της Ελλάδας για την δημιουργία δεσμών με τις χώρες των Βαλκανίων και όλου του παρευξείνιου κόσμου, με ό,τι επιπτώσεις μπορεί να έχει αυτό για την ιστορική μας πορεία, τη διπλωματία, τις διεθνείς σχέσεις, την ενεργειακή συνεργασία, την εμπορική διασύνδεση, την αναπτυξιακή προοπτική και κυρίως την δημιουργία κλίματος εμπιστοσύνης.
Η ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ
Το Τμήμα Γλώσσας, Φιλολογίας και Πολιτισμού Παρευξείνιων Χωρών είναι ένα διεπιστημονικού χαρακτήρα Ανώτατο Εκπαιδευτικό Ίδρυμα που άρχισε να λειτουργεί στην πόλη μας, στην καρδιά της Θράκης, το 2000. Διανύει δηλαδή το δέκατο τρίτο χρόνο ζωής του και η μέχρι σήμερα παρουσία του μόνον θετικά μπορεί να εκτιμηθεί από την ακαδημαϊκή κοινότητα και την τοπική κοινωνία.
Ιδρύθηκε, όπως αναφέρεται στο σχετικό Προεδρικό Διάταγμα, με σκοπό «την καλλιέργεια, προαγωγή και διάδοση των πα¬ρευξείνιων γλωσσών (Ρωσικής, Ρουμανικής, Τουρκικής, Βουλγαρικής κ.λπ.) με τη διδασκαλία και την έρευνα, καθώς και την καλλιέργεια, ανάπτυξη και μετάδοση της φιλολογικής παιδείας και του πολιτισμού των λαών των παρευξείνιων χωρών», γεγονός το οποίο καταδεικνύει τόσο τον απόλυτα εξειδικευμένο, από άποψη γνωστικών αντικειμένων τα οποία θεραπεύει (γλώσσα, φιλολογία, ιστορία, λαογραφία, πολιτισμός, κ.λπ. των παραπάνω χωρών), όσο και τον, εκ της φύσης του, διεπιστημονικό χαρακτήρα του (αυτό άλλωστε είναι και ένα από τα ζητούμενα του «Σχεδίου Αθηνά» που για την περίπτωση του Τμήματος των Παρευξείνιων φαίνεται ότι, για λόγο που δεν γνωρίζουμε, δεν ισχύει). Ο παραπάνω σκοπός, που με σαφήνεια και ορθότητα διατυπώθηκε στην ιδρυτική του πράξη υπηρετεί μία ακόμη παράμετρο η οποία σχετίζεται με τη θέση του Τμήματος στην ακριτική περιοχή της Θράκης και το ρόλο που αυτό επιτελεί ως γέφυρα επικοινωνίας - προσέγγισης μεταξύ των γειτονικών μας λαών. Αυτή η παράμετρος θα έπρεπε όχι μόνον να λαμβάνεται υπ’ όψιν σε κάθε σχεδιαζόμενη πολιτική ενέργεια αλλά και να ενισχύεται με κάθε μέσο και δυνατότητα.
Έχει στο δυναμικό του ήδη 17 διδάσκοντες (14 μέλη Δ.Ε.Π. μέχρι τη βαθμίδα του αναπληρωτή καθηγητή και 3 μέλη Ε.Ε.ΔΙ.Π., ενώ εκκρεμεί ο διορισμός τριών ακόμη μελών Δ.Ε.Π. και τριών Ε.Ε.ΔΙ.Π. που έχουν εκλεγεί) και μέχρι σήμερα έχει δεχθεί τον αριθμό των 1.857 φοιτητών από όλη την Ελλάδα, από τους οποίους έχουν ανακηρυχθεί πτυχιούχοι του 749.
Οι ενεργοί φοιτητές του, που εκπροσωπούνται από τον οργανωμένο φοιτητικό τους σύλλογο «Κωνσταντίνος ΙΑ΄ Παλαιολόγος», είναι πλέον των 700 (και όχι μόλις 110 όπως λανθασμένα αναφέρεται στην τελική πρόταση του «Σχεδίου Αθηνά»).
Οι απόφοιτοί του έχουν με Προεδρικό Διάταγμα κατοχυρωμένα επαγγελματικά δικαιώματα στη χώρα μας και κάποιοι από αυτούς είτε συνεχίζουν τις σπουδές τους σε μεταπτυχιακό επίπεδο στις γειτονικές μας χώρες, βάσει της κατεύθυνσης των σπουδών τους στο Τμήμα, είτε δραστηριοποιούνται ήδη επαγγελματικά σε αυτές.
ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ ΠΟΥ ΞΕΠΕΡΝΟΥΝ ΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΣΥΝΟΡΑ
Το Τμήμα Παρευξείνιων Χωρών, παρά το νεαρό της ηλικίας του, έχει δραστηριοποιηθεί προς πολλές κατευθύνσεις που φανερώνουν και την εξωστρέφειά του. Διατηρεί από το 2006 εξειδικευμένο Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Σπουδών μονοετούς κύκλου με τίτλο «Σπουδές στον Παρευξείνιο Χώρο» που μέχρι σήμερα έχουν παρακολουθήσει 154 φοιτητές και έχουν αποφοιτήσει οι 70, στα πλαίσια της λειτουργία του έχει οργανώσει συνέδρια, ημερίδες κ.λπ. στα οποία συμμετέχουν ακαδημαϊκοί και από τις χώρες της παρευξείνιας ζώνης, έχουν προσκληθεί και έχουν δώσει διαλέξεις γνωστοί καθηγητές και ερευνητές από τις χώρες αυτές, διατηρεί σχέσεις επίσημης συνεργασίας με ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα του παρευξείνιου χώρου καθώς και έχει αναπτύξει κινητικότητα στο πλαίσιο του προγράμματος Erasmus, με ανταλλαγές φοιτητών και διδασκόντων.
Εκδίδει διεθνές επιστημονικό (εξαμηνιαίο) ηλεκτρονικό περιοδικό με τίτλο Mare Ponticum (Εύξεινος Πόντος), ενώ μεταξύ των δραστηριοτήτων του μπορούν να αναφερθούν χαρακτηριστικά το Πρόγραμμα Διδασκαλίας της ελληνικής γλώσσας από το ακαδημαϊκό έτος 2003-2004 (ετήσιοι κύκλοι διδασκαλίας που απευθύνονται σε ενήλικες ενδιαφερόμενους) η διενέργεια των Εξετάσεων Ελληνομάθειας από το ακαδημαϊκό έτος 2004-2005 (εξετάσεις πιστοποίησης της ελληνομάθειας για την Ανατολική Μακεδονία και Θράκη, υπό την εποπτεία του Κέντρου Ελληνικής Γλώσσας), η Πρακτική Άσκηση των φοιτητών του από το ακαδημαϊκό έτος 2003-2004 με σκοπό την απόκτηση διδακτικής και παιδαγωγικής επάρκειας.
ΧΡΗΣΙΜΟΤΗΤΑ - ΣΠΟΥΔΑΙΟΤΗΤΑ - ΣΥΜΒΟΛΗ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣ ΤΟΥ
Θα πρέπει να γνωρίζουν οι αποφασίζοντες, πριν αποφασίσουν, ότι το Τμήμα αυτό είναι το μόνο στη χώρα μας που χαρακτηρίζεται από τη συγκεκριμένη εξειδίκευση ως προς τα γνωστικά του αντικείμενα (γι’ αυτό και μέχρι σήμερα, με απόφαση μάλιστα του υπουργείου, δεν δεχόταν μετεγγραφές από άλλα τμήματα ή σχολές), μοναδικό θα λέγαμε στο χάρτη των Α.Ε.Ι., καθώς και το ότι η πολυπολιτισμικότητα, η εξωστρέφεια και η πολλαπλασιαστική αποτελεσματικότητα (όρος που χρησιμοποιεί το υπουργείο) αποτελούν συστατικά του γνωρίσματα.
Από όλα τα παραπάνω προκύπτει αβίαστα ότι κανένα από τα κριτήρια που θέτει το υπουργείο ως ερμηνευτικά για την κατάργηση, συγχώνευση ή απορρόφηση τμημάτων δεν μπορεί να αναφέρεται στο συγκεκριμένο τμήμα, διότι ούτε μικρό αριθμό ενεργών φοιτητών έχει, ούτε χωροταξικά ή επιστημονικά είναι απομονωμένο, ούτε ταυτόσημο ή παρεμφερές άλλο τμήμα υπάρχει στη χώρα, ούτε ελλειπή σύνθεση διδακτικού προσωπικού παρουσιάζει, ούτε πρόβλημα εγκαταστάσεων και υποδομών εμφανίζει, ούτε ενδοστρεφές είναι, αντίθετα διαθέτει οργανωμένο και προσδιορισμένο πρόγραμμα προπτυχιακών και μεταπτυχιακών σπουδών, παρουσιάζει έντονη εξωστρέφεια και συμβάλει ουσιαστικά όχι μόνον στην ανάπτυξη της περιοχής αλλά και στην καλλιέργεια των σχέσεων με τους λαούς των γειτονικών μας χωρών, στοιχεία δηλαδή με ιδιαίτερη σημασία για τη Θράκη, καθώς η ίδια η φύση του τμήματος συντείνει προς τη δημιουργία ή καλλιέργεια περιφερειακών αναπτυξιακών προοπτικών, μέσω της γλωσσικής, και επιστημονικής διασύνδεσης με τα παρευξείνια κράτη.
ΕΡΩΤΗΜΑΤΙΚΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΣΤΑΣΗ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΠΑΙΔΕΙΑΣ
Δεν έχουμε τη διάθεση να γίνουμε μάντες κακών. Ωστόσο, είμαστε βέβαιοι ότι το προτεινόμενο συνοικέσιο δεν προοιωνίζει έναν ευτυχισμένο γάμο… Η απορρόφηση του τμήματος θα επιφέρει πλήρη αλλοίωση της φυσιογνωμίας του και του ιδρυτικού του σκοπού. Ας σημειωθεί ακόμα ότι προς την προτεινόμενη απορρόφηση αντίθετες βρίσκονται οι Πρυτανικές Αρχές του Δ.Π.Θ., οι Περιφερειακές Αρχές Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης, η Δημοτική Αρχή και η κοινωνία της πόλης μας.
Δεν κατανοούμε ούτε τους λόγους, ούτε τη βασιμότητα των επιχειρημάτων του υπουργείου, για τα οποία εκ των δεδομένων που προβάλουμε δεν μπορούμε και να πειστούμε. Εκτός εάν συντρέχουν …άλλοι λόγοι τους οποίους θα πρέπει να γνωρίζουμε. Ας ακουστεί επιτέλους η Θράκη διότι δεν «κείται μακράν» της υπόλοιπης Ελλάδας ώστε να μην μπορεί να φθάνει η φωνή της και στην πρωτεύουσα της χώρας. Εκτός εάν πάλι, κάποιοι έτσι θεωρούν…
«Χ»
ΑΡΤΙΕΣ ΥΠΟΔΟΜΕΣ ΥΨΗΛΩΝ ΑΠΑΙΤΗΣΕΩΝ
Από άποψη υποδομών, διαθέτει βιβλιοθήκη με ήδη καταγεγραμμένους περί τους 10.000 τίτλους η οποία εμπλουτίζεται διαρκώς, έχει ξεκινήσει η σύσταση αρχείου λαογραφίας, αρχείου ιστορικού υλικού ερευνητικού ενδιαφέροντος (σε μορφή μικροφίλμ και μικροφίς) διαθέτει αίθουσα ηλεκτρονικών υπολογιστών, αίθουσα μετάφρασης και διερμηνείας, αίθουσα Μεταπτυχιακού Προγράμματος Σπουδών και αίθουσες διδασκαλίας οι οποίες είναι έτσι εξοπλισμένες ώστε οι διδάσκοντες να έχουν τη δυνατότητα κατά τη διάρκεια των μαθημάτων τους να κάνουν (και κάνουν) χρήση πολυμέσων (multimedia).
Στον εξοπλισμό του περιλαμβάνονται διαδραστικοί πίνακες, ακόμη και τηλεοπτικοί δορυφορικοί δέκτες με σκοπό να ενισχύεται η διδασκαλία των γλωσσών. Μέρος του συνολικού χώρου που καταλαμβάνει το Τμήμα καλύπτεται μάλιστα από σύστημα ασύρματης πρόσβασης στο διαδίκτυο (Wi-Fi) για το οποίο προβλέπεται η επέκτασή του (συνολική κάλυψη) κατά τα επόμενα διδακτικά έτη.
ΑΓΝΟΟΥΝ ΟΤΙ:
Διαθέτει αίθουσα ηλεκτρονικών υπολογιστών, μετάφρασης και διερμηνείας, αίθουσα Μεταπτυχιακού Προγράμματος Σπουδών και αίθουσες διδασκαλίας με δυνατότητα χρήσης πολυμέσων, διαδραστικούς πίνακες, και τηλεοπτικούς δορυφορικούς δέκτες με σκοπό να ενισχύεται η διδασκαλία των παρευξείνιων γλωσσών
Έχει στο δυναμικό του 17 διδάσκοντες και μέχρι σήμερα έχει δεχθεί τον αριθμό των 1.857 φοιτητών από όλη την Ελλάδα, από τους οποίους έχουν ανακηρυχθεί πτυχιούχοι του 749. Οι ενεργοί φοιτητές του, που εκπροσωπούνται από τον οργανωμένο φοιτητικό τους σύλλογο «Κωνσταντίνος ΙΑ΄ Παλαιολόγος», είναι πλέον των 700 (και όχι μόλις 110 όπως λανθασμένα αναφέρεται στην τελική πρόταση του «Σχεδίου Αθηνά»).
http://www.xronos.gr/detail.php?ID=87828
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου