Messapianews Άποψη: Αξιολόγηση και εκπαίδευση

http://www.messapianews.gr/eidiseis/messapia/axiologisi-kai-ekpaideusi-stin-ellada.html

Συνεχώς τελευταία ακούμε ότι θα αξιολογηθούν οι εκπαιδευτικοί. Ναι δεν θεωρώ ότι είναι κακό, αλλά όχι όπως πάει να γίνει από το αρμόδιο υπουργείο. Η αξιολόγηση θα πρέπει να γίνει όχι μόνο στους εκπαιδευτικούς αλλά σε όλη τη σχολική κοινότητα. Θα πρέπει οι εκπαιδευτικοί, που εισάγουν καινοτόμες ιδέες, όπου είναι αρκετοί αυτοί, αλλά και αυτοί που προωθούν την πολιτιστική και πολιτισμική κληρονομία, το σεβασμό προς το περιβάλλον και που διδάσκουν ύφος και ήθος θα πρέπει να "επαινεθούν" και να δοθούν τα κατάλληλα εφόδια ώστε να συνεχιστεί το έργο τους. Από την άλλη πλευρά οι συγκεκριμένοι εκπαιδευτικοί θα πρέπει να γίνουν αντικείμενο προς μίμηση.
Επίσης, θα πρέπει να γίνεται αξιολόγηη και των μαθητών, και μέσω αυτής να βγαίνουν συμπεράσματα για το κατά πόσο ο τρόπος διδασκαλίας προς τους μαθητές είναι αποτελεσματικός ή αναποτελεσματικός όπως διαδραστικότητα, έγκαιρη διάγνωση των προβλημάτων γραφής και δυσλεξίας κ.ο.κ.
Πέραν όμως των παραπάνω, όπως έχω και άλλες φορές αναφέρει, ο τρόπος διδασκαλίας δεν θα πρέπει να είναι δασκαλοκεντρικός, διότι τα αποτέλεσματα τα οποία έχει επιφέρει ο συγκεκριμένος τροπος δεν είναι και τα θετικότερα. Θα πρέπει η διδασκαλία να γίνεται μεταξύ μαθητή και εκπαιδευτικού όπου σε συνεργασία και των δύο πλευρών, ο μαθητής να φτάνει στην γνώση. Όπως δραστηριότητες που προωθούν την φαντασία των μαθητών και την δημιουργική σκέψη

Σχόλια