Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία "Αργός θάνατος με ζιζανιοκτόνο"





πηγή: Κ.Ε. 28.4.2013

Ενα από τα πιο συνηθισμένα φυτοφάρμακα που χρησιμοποιείται από εκατομμύρια παραγωγούς στον κόσμο αλλά ευρέως και στην Ελλάδα, το ζιζανιοκτόνο Roundup, σύμφωνα με επιστημονική έρευνα, φέρεται να συνδέεται, ύστερα από συχνή κι αλόγιστη χρήση, με καρκίνο, υπογονιμότητα και νευρολογικές ασθένειες τύπου Πάρκινσον.

Πρόκειται για μια έρευνα που έγινε από τη Στέφανι Σένεφ, ερευνήτρια στο Ινστιτούτο Τεχνολογίας της Μασαχουσέτης, μαζί με το συνταξιούχο επιστημονικό σύμβουλο Αντόνι Σάμσελ, η οποία δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό «Εντροπία» κι αναδημοσιεύει αποσπάσματά της το Reuters.

Επιπτώσεις
Οπως υποστηρίζεται στην έκθεση, οι αρνητικές συνέπειες στον ανθρώπινο οργανισμό δεν είναι άμεσες αλλά σταδιακές και φέρεται να ενοχοποιείται γι' αυτό η ουσία Γκλιφοζέιτ (Glyphosate), η οποία δρα, συν τω χρόνω, με άλλα χημικά που δέχεται ο ανθρώπινος οργανισμός και, από κοινού, η βλαπτική της δράση επιτείνεται. Η ουσία Γκλιφοζέιτ ανήκει στην ομάδα των φωσφονογλυκινών και το φυτοφάρμακο Roundup χρησιμοποιείται ευρέως στην Ελλάδα, στη δενδροκομία, την αμπελουργία, το βαμβάκι, τον καπνό κ.ά. Για το φυτοφάρμακο έχουν δοθεί αυστηρές οδηγίες χρήσης από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.
Διαβάστε την συνέχεια

Σχόλια