Η Μεγάλη Δημοσκόπηση του Messapianews,που διεξήχθη από 19-28 Μαΐου


Η δημοσκόπηση,  διεξήχθη από την ηλεκτρονική εφημερίδα messapianews από 19 έως 28 Μαΐου 2013. Είναι η πρώτη από τις τέσσερις δημοσκοπήσεις που θα πραγματοποιήσει η εφημερίδα μας ενόψει της επικαιρότητας και των δημοτικών εκλογών που θα διεξαχθούν το 2014. Οι δημοσκοπήσεις, που θα ακολουθήσουν θα επικεντρωθούν σε επί μέρους θέματα και θα προχωρήσουν την ανάλυση σε βάθος.Σε αυτή τη δημοσκόπηση χρησιμοποιήσαμε τυχαίο τηλεφωνικό δείγμα σε συνδυασμό με δείγμα δρόμου. Συνολικά απαντήθηκαν 442 ερωτηματολόγια εκ των οποίων τα 440 ήταν έγκυρα ενώ τα 2 ακυρώθηκαν λόγω ελλιπούς συμπλήρωσης. Θα θέλαμε σε αυτό το σημείο να ευχαριστήσουμε την δίδα Καλαβρή Χριστίνα, υποψήφια διδάκτωρ τμήματος κοινωνιολογίας του Παντείου, καθώς και τους συνεργάτες της, για τις συμβουλές που μας παρείχαν, σε σχέση με τις μεθοδολογίες συλλογής δεδομένων και την ανάλυση του δείγματος της έρευνας μας.
Αν και η συλλογή του δείγματος, όπως προαναφέρθηκε, ήταν τυχαία και συμπτωματική, εκπροσωπήθηκαν στο μέγιστο δυνατόν, όπως μπορείτε να διαπιστώσετε, οι παρακάτω ομάδες, όπου αναφέρονται στα δημογραφικά στοιχεία των συμμετεχόντων:



Δημογραφικά στοιχεία συμμετεχόντων:
Φύλο:
Άνδρας: 53%
Γυναίκα: 36%
Δεν απάντησαν: 11%

Ηλικία:
18-25: 13.5%
25-35: 21%
35-45: 27%
45-55: 20.2%
55-65: 10.6%
65+: 4.1%
Δεν απάντησαν: 3.6%


Κοινωνικές τάξεις που εκπροσωπήθηκαν:
Αγρότες: 11.4%
Μικρομεσαίοι: 57.1%
Μεσαία τάξη: 25.5%
Ανώτερη τάξη: 0.2%
Δεν απάντησαν: 5.8%

Πολιτικοί χώροι συμμετεχόντων:
Αριστερά: 8.7%
Κεντροαριστερά: 20.4%
Κέντρο: 14.6%
Κεντροδεξιά: 22%
Δεξιά: 14.7%
Δεν απάντησαν: 19.6%

Τα αποτελέσματα της δημοσκόπησης, ανά ερώτηση, έχουν ως εξής:
1. Στην ερώτηση «πόσο ευχαριστημένοι θα λέγατε ότι είσαστε από την καθημερινότητά σας», οι απαντήσεις κατανέμονται ως εξής:

Απόλυτα ευχαριστημένοι: 8.2%
Πολύ ευχαριστημένοι: 5.9%
Σχεδόν ευχαριστημένοι: 13%
Λίγο ευχαριστημένοι: 20.1%
Καθόλου ευχαριστημένοι: 36.5%
Δεν απάντησαν: 16.3%

2.Ακολούθως, στην ανοικτή ερώτηση «κατά τη γνώμη σας, ποιο είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα του δήμου Διρφύων-Μεσσαπίων», οι απαντήσεις κατηγοριοποιήθηκαν όπως παρουσιάζονται στο ραβδόγραμμα:



Πιο συγκεκριμένα οι παραπάνω απαντήσεις κατανεμήθηκαν στα εξής ποσοστά: Ανεπάρκεια ή και αδιαφορία των υπευθύνων 20,4%, Ακαταλληλότητα νερού 19,7%, Ανεργία και μη ανάπτυξη 16%, Τουρισμός 9,2%, Καθαριότητα 8,4%, Λίγες πολιτιστικές δράσεις 5,5%, κυκλοφοριακό 3,9%, έλλειψη συνεργασίας μεταξύ των πολιτών 1,4% Δεν ξέρω-Δεν απαντώ 9,9% και κανένα πρόβλημα 5,6%
Η ερώτηση ήταν ανοικτή και προϋπόθεση της ανάλυσης ήταν να δεχτούμε μόνο την πρώτη απάντηση των ερωτώμενων. Ωστόσο, οφείλουμε να προσθέσουμε ότι ένας αριθμός ερωτώμενων σημείωσαν και μια δεύτερη απάντηση: αναφέρθηκαν στην έλλειψη υποδομών και ασφαλών χώρων για παιδιά που να βρίσκονται κοντά στο κέντρο των Ψαχνών.


3. Σχετικά με θέματα της επικαιρότητας και προβλήματα του Δήμου, οι απαντήσεις έχουν ως εξής:



Σε αυτήν την ερώτηση το 57.2% αναφέρει ότι έχουν γίνει ελάχιστες ή/και καθόλου προσπάθειες από πλευράς δημοτικής αρχής. Το υπόλοιπο 28,1% του Δήμου θεωρεί ότι το πρόβλημα έχει σχεδόν, και σε κάποιες περιπτώσεις απολύτως,επιλυθεί, ενώ το 14,7% δεν απάντησε.

Ένα θέμα της επικαιρότητας του δήμου είναι και αυτό των 33 υπαλλήλων ΔΗΚΕΜΕ/ ΔΕΥΑΜ. Εδώ, η κοινή γνώμη έχει ως εξής:



Εδώ το 62.8% απαντά ότι έχουν γίνει ελάχιστες ή/ και καθόλου προσπάθειες για την αποκατάσταση των υπαλλήλων, το 24,8% δεν τοποθετήθηκε, ενώ ένα ποσοστό της τάξεως του 12,4% θεωρεί το πρόβλημα σχεδόν επιλυμένο.


Όσον αφορά το θέμα της καθαριότητας, το οποίο τέθηκε παραπάνω ως το πέμπτο μεγαλύτερο πρόβλημα του Δήμου, εδώ το 54.6% απαντά ότι γίνονται ελάχιστες ή/και καθόλου προσπάθειες για την επίλυσή του, ενώ το υπόλοιπο 32,4% θεωρεί το πρόβλημα σχεδόν ή και απολύτως επιλυμένο, ενώ το 13% δεν τοποθετείται.

Σχετικά με το θέμα της ανεργίας, το 63.4% πιστεύει ότι δεν έχει γίνει απολύτως τίποτα γι’ αυτό και ακόμη 11.3% πιστεύει ότι γίνονται ελάχιστες προσπάθειες. Το 10,8% θεωρεί το πρόβλημα σχεδόν επιλυμένο ενώ το 13,5% δεν απαντά.



Το θέμα της συγχώνευσης των σχολείων έχει ως εξής:


Εδώ, το 70,4% θεωρεί ότι ο Δήμος δεν έχει κάνει καμία προσπάθεια,ή ΄χει κάνει ελάχιστες προσπάθειες, ώστε να βρει λύση στα θέματα των συγχωνεύσεων, το 20,7% δεν γνωρίζει σχετικά με το θέμα, ενώ το 8,9% πιστεύει ότι το πρόβλημα είναι σχεδόν επιλυμένο

Και το θέμα του οδικού δικτύου και του κυκλοφοριακού προβλήματος στο δήμο:



Σχετικά με το θέμα αυτό το 82% πιστεύει ότι δεν έχει γίνει καμία απολύτως προσπάθεια ή έχουν γίνει ελάχιστες προσπάθειες, το 11,9% θεωρεί ότι το πρόβλημα έχει σχεδόν ή απολύτως επιλυθεί ενώ το 6,1% δεν απαντά.

4.Αναφορικά με θέματα εγκληματικότητας που έχουν προκύψει στην επικαιρότητα αλλά και κάποια θέματα αταξίας που περιλαμβάνουν την κυκλοφορία λαθρομεταναστών με προβλήματα αλκοολισμού αλλά και θέματα τάξης και καθαριότητας, οι συμμετέχοντες της έρευνας κατανέμουν την ευθύνη ως εξής:



Κατά σειρά λοιπόν, ευθύνονται «όλοι οι αναφερόμενοι» σε ποσοστό απαντήσεων 37.3%, η «νομοθεσία και το κράτος» σε ποσοστό 21.2% και η «δημοτική αρχή» σε ποσοστό 16.4%. Ακολούθως, το 7.3% δεν απαντά, το 5.3% θεωρεί ότι ευθύνεται περισσότερο η αστυνομία, το 4.2% ότι ευθύνονται συγκεκριμένες ομάδες, επίσης 4.2% πιστεύει ότι ευθύνεται η οικονομική κρίση και το υπόλοιπο 4.1% ότι ευθύνονται οι ίδιοι οι πολίτες.


5.Σχετικά με το θέμα που προέκυψε για τη μεταφορά της έδρας του ΤΕΙ, οι αποδόσεις ευθυνών έχουν ως εξής:



Πιο συγκεκριμένα, οι βουλευτές του νομού, θεωρούνται οι κύριοι υπεύθυνοι συγκεντρώνοντας ποσοστό 51% και ακολουθεί η δημοτική αρχή σε ποσοστό 28.9%, το Μνημόνιο και η κρίση σε ποσοστό 8.2% και οι πολίτες 1.3%. το υπόλοιπο 10.6% δεν πήρε θέση στο ερώτημα.


6.Στα θέματα κοινωνικής δράσης του δήμου, το 61.6% είναι λίγο ως καθόλου ευχαριστημένοι ενώ στον τομέα πολιτιστικής δραστηριότητας το 63.1% απαντά ότι είναι λίγο ή/και καθόλου ικανοποιημένοι.




7. Στην ερώτηση «ποιος παράγοντας πιστεύετε ότι αναστέλλει την πολιτιστική δραστηριότητα του δήμου;» οι απαντήσεις κατανέμονται ως εξής:


η αδιαφορία της δημοτικής αρχής συγκεντρώνει σε ποσοστό το 30.5% και ακολουθεί ο περιορισμός των οικονομικών πόρων σε 16.3% και η έλλειψη συνεργασίας 17.2% και η αδιαφορία των πολιτών 15.4%.


8.Στη συνέχεια θέσαμε την ερώτηση: ποιο από τα παρακάτω πιστεύετε ότι χρειαζόμαστε περισσότερο αυτήν την περίοδο;
Οι απαντήσεις έχουν ως εξής:

Συγκεκριμένα απάντησαν: 45,1% υπέρ της συνεννόησης και συνεργασίας, 20,3% υπέρ των αναπτυξιακών πολιτικών, 13,2% υπέρ της υπευθυνότητας, 11,1% υπέρ μιας ισχυρής ηγεσίας. Ενώ το 10,3% δεν τοποθετείται.


9. Kαι μια αναφορά σε πρόσωπα, όπως συνηθίζεται σε δημοσκοπήσεις…




Αναλυτικότερα απάντησαν: Το 22,5% αναφέρθηκε σε ονόματα προσώπων τα οποία δεν ανήκουν στην πολιτική, το 12,8% ανέφερε τον κο Μπουροδήμο, το 9,9% απάντησε κανένας, το 9,5% ανέφερε τον κο Μπαζώτη, το 7,4% ανέφερε τον κο Ψαθά. Επίσης από 3,3% πήραν οι Ντούρμας, Γάτος και Ρουμπής, ενώ 1% πήρε ο κος Ραπτάκης, 0,9% ο κος Χασάνδρας και 0,6% ο κος Λαφαζάνης. Ενώ θα πρέπει να σημειωθεί ότι το 9,1% δεν απάντησε ενώ το 16,4% ανέφερε ότι θα ήθελε να υπάρξει ένα νέο πρόσωπο χωρίς βέβαια να αναφέρει συγκεκριμένα ονόματα.
Ραντεβού τον Σεπτέμβριο με νέα Δημοσκόπηση, καλό καλοκαίρι σε όλους!



























Σχόλια