Στην Εύβοια το 5ο Αντάμωμα Καρκινοπαθών Ελλάδος

Αναλυτικό πρόγραμμα:


      1η Ημέρα:Έδεσσα-Ερέτρια(530χλμ.)
Αναχώρηση στις 08.00 το πρωί από την πόλη μας με προορισμό  την Εύβοια. Διαμέσου Εθνικής Οδού Κατερίνης-Αθηνών, πρώτη μας στάση καθ΄οδόν, ολιγόλεπτη ξεκούραση για καφέ στα Τέμπη. Συνεχίζουμε την διαδρομή μας, φθάνοντας έξω από την Λαμία όπου θα γίνει το μεσημεριανό μας γεύμα. Άφιξη αργά το απόγευμα στην Ερέτρια.
Η Ερέτρια είναι παραλιακή κωμόπολη της Εύβοιας, νοτιο-ανατολικά της Χαλκίδας, απέναντι από τις βόρειες ακτές τις Αττικής, στον Νότιο Ευβοϊκό κόλπο. Κατά την αρχαιότητα ήταν από τις σημαντικότερες πόλεις-κράτη του ελληνικού κόσμου (6ος-5ος αιώνας π.Χ.). Μετέπειτα όμως έπαψε να θεωρείται σημαντικός οικισμός και σταδιακά ερημώθηκε. Στα νεώτερα χρόνια, μετά την καταστροφή των Ψαρών, ιδρύθηκε κωμόπολη στην θέση της αρχαίας πόλης αρχικά με το όνομα Νέα Ψαρά, αλλά μετά συνέχισε να αποκαλείται με το όνομα Ερέτρια. Η σύγχρονη κωμόπολη ιδρύθηκε το 1824, μετά το ξέσπασμα της Ελληνικής Επανάστασης και την καταστροφή των Ψαρών τον Ιούνιο του 1824, όταν ήλθαν στην περιοχή επιζώντες από τα Ψαρά. Σήμερα είναι τουριστικό παραθαλάσσιο θέρετρο. Τακτοποίηση στα δωμάτια του ξενοδοχείου. Χρόνος ελεύθερος. Δείπνο.  Διανυκτέρευση.
2η Ημέρα: Ερέτρια-Ιερά Μονή Μακρυμάλλης-Χαλκίδα(100χλμ.)
Πρωινό στο ξενοδοχείο και αναχώρηση για τα Ψαχνά στην Ιερά μονή Μακρυμάλλης. Μέσω Νέας Αρτάκης και Χαλκίδος, φθάνουμε στην Ιερά Μονή Μακρυμάλλης Παναγίας Θεοτόκου. Πρόκειται για γυναικεία μονή και είναι χτισμένη σε πλαγιά πευκόφυτου λόφου, σε υψόμετρο 290 μέτρων. Είναι αφιερωμένη στην Παναγία και γιορτάζει στις 15 Αυγούστου, αλλά και στις 23 Αυγούστου στην Κοίμηση της Θεοτόκου. Επίσης γιορτάζει την μνήμη του Αγίου Παρθενίου, επισκόπου Λαμψάκου, στις 7 Φεβρουαρίου. Πολύς κόσμος επισκέπτεται τη μονή για να προσκυνήσει την αγία κάρα του Αγίου Παρθενίου που φυλάσσεται στη μονή. Η βιβλιοθήκη της Μονής έχει αρκετά πλούσια συλλογή έργων θρησκευτικού και ιστορικού περιεχομένου. Πολύτιμος πνευματικός θησαυρός είναι και τα Τίμια λείψανα των Αγίων: Τρύφωνα, Χαραλάμπους, Ιγνατίου Νικήτα, Βασιλείου πρεσβυτέρου Αγκύρας, Παρθενίου Λαμψάκου και της Οσιομάρτυρας Παρασκευής. Λόγω των πολλών καταστροφών που υπέστη η μονή από κατακτητές, δεν έχουν σωθεί γραπτές μαρτυρίες για τα πρώτα χρόνια λειτουργίας της μονής, για αυτό και όσα γνωρίζουμε για εκείνη την περίοδο είναι μέσω προφορικών παραδόσεων. Σχετικά με το όνομα την μονής υπάρχουν αρκετές εκδοχές. Σύμφωνα με μία από αυτές, Μακρυμάλλης λεγόταν ο πρώτος της Ηγούμενος, ενώ σύμφωνα με μια άλλη, η ονομασία προερχόταν από μια εικόνα της Παναγίας όπου εικονιζόταν με μακριά μαλλιά. Αλλωστε στα αρχεία της μονής αναφέρεται ότι τα ιερά σκεύη ανήκουν στην «Παναγία τη Μακρυμάλλισσα. Αναχώρηση από την Μονή με κατεύθυνση την πρωτεύουσα του Νομού Εύβοιας την πανέμορφη Χαλκίδα. Άφιξη στο λιμάνι της πόλης, στην γνωστή γέφυρα του Ευρίπου, όπου μπορείτε να θαυμάσετε το φαινόμενο της αλλαγής των υδάτων ανα 6ώρες. Φαγητό στα αμέτρητα ταβερνάκια που βρίσκονται κατά μήκος της παραλιακής πεζοδρομημένης λεωφόρου, καφέ, βόλτα στην αγορά της πόλης. Το απόγευμα επιστροφή στην Ερέτρια. Χρόνος ελεύθερος. Δείπνο.    Διανυκτέρευση.
3η Ημέρα:Προκόπι (Αγ.Ιωάννης Ρώσος)-Αιδηψός-Γλύφα-Έδεσσα (500χλμ.)     Πρωινό και αναχώρηση για το Προκόπι- επίσκεψη στην Ιερά Μονή του θαυματουργού  Αγίου Ιωάννη του Ρώσου. Ο Άγιος Ιωάννης ο Ρώσος γεννήθηκε το 1690 στη Ρωσία. Οι γονείς του, πιστοί χριστιανοί οι ίδιοι, βάπτισαν τον γιο τους χριστιανό και τον μεγάλωσαν σύμφωνα με τις επιταγές του Χριστιανισμού. Όταν το 1834 κτίστηκε στο Προκόπι ένας μεγάλος Ναός του Μεγάλου Βασιλείου, μεταφέρθηκε εκεί το λείψανό του. Τρεις φορές όμως επέστρεφε το βράδυ το Ιερό Λείψανο του Αγίου στον παλαιό ναό, ενώ οι πιστοί το μετέφεραν την ημέρα στον νέο Ναό. Μετά από πολλές αγρυπνίες μεταφέρθηκε μόνιμα πλέον το λείψανό του στον νέο Ναό. Σε αυτόν τον ναό έμεινε ο Άγιος μέχρι το 1924. Με την ανταλλαγή των πληθυσμών Ελλάδας και Τουρκίας που έγινε τότε, μεταφέρθηκε και το Ιερό Λείψανο του Αγίου Ιωάννη του Ρώσου στο Νέο Προκόπι Εύβοιας, όπου εγκαταστάθηκαν οι Έλληνες που ζούσαν στο Προκόπι της Μικράς Ασίας. Αναχώρηση για την Αιδηψό, στάση στην παραλία, φαγητό σε παραθαλάσσια ταβέρνα ομαδικά. Αναχώρηση για τον Αγιόκαμπο όπου θα πάρουμε το ferry-boat για να περάσουμε απέναντι στην Γλύφα. Μέσω Εθνικής Οδού Λαμίας – Κατερίνης και μετά τις απαραίτητες στάσεις για καφέ και ολιγόλεπτη ξεκούραση φθάνουμε το βράδυ στην πόλη μας.                
ΤΕΛΟΣ ΕΚΔΡΟΜΗΣ.
ΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΕΙ:
1)Μεταφορές-περιηγήσεις του προγράμματος με πολυτελές κλιματιζόμενο  λεωφορείο.
2)Έμπειρος οδηγός, πολύ καλός γνώστης της περιοχής.
3)Την διαμονή 2 διανυκτερεύσεων με ημιδιατροφή στο ξενοδοχείο ERETRIA VILLAGE 4****.
4)Τιμή συμμετοχής κατ΄άτομο:100,00€

ΣΚΕΠ Έδεσσας

Σχόλια