Συνέντευξη Σίμου Κεδίκογλου στην εκπομπή του Σκάϊ «Πρώτη γραμμή»

Συνέντευξη στην εκπομπή του Σκάϊ «Πρώτη γραμμή» και στο δημοσιογράφο Βασίλη Λυριντζή παραχώρησε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Σίμος Κεδίκογλου, αναφορικά με την επίθεση που πραγματοποιήθηκε στο σπίτι του αδερφού του.




ΛΥΡΙΤΖΗΣ: Καλημέρα κύριε Κεδίκογλου. Είναι η δεύτερη φορά που το σπίτι του αδελφού σας γίνεται στόχος;

ΚΕΔΙΚΟΓΛΟΥ: Είναι η τρίτη φορά. Μόνο που οι δύο προηγούμενες ήταν επιθέσεις. Τοποθετήθηκαν εμπρηστικοί και εκρηκτικοί μηχανισμοί. Αυτή τη φορά υπήρχε παρέμβαση της Αστυνομίας και υπήρξε μια μικρή συμπλοκή και τράπηκαν σε φυγή, καταδιώχθηκαν. Αυτό γνωρίζω που μου είπε ο αρχηγός της ΕΛΑΣ.

ΛΥΡΙΤΖΗΣ: Χθες το βράδυ αυτά;

ΚΕΔΙΚΟΓΛΟΥ: Χθες το βράδυ, λίγο πριν από τις 12. Απλώς, θέλω να επισημάνω – με την ευκαιρία να ευχηθώ περαστικά στον Δημήτρη Οικονόμου- ότι η βία έχει εισβάλει σε επικίνδυνο βαθμό στην κοινωνία μας και κάθε μορφή βίας, από όπου και αν προέρχεται, πρέπει να την καταπολεμήσουμε, πρέπει να την αποβάλουμε.

ΛΥΡΙΤΖΗΣ: Να μου επιτρέψετε να πω, μιας και συνομιλούμε κύριε Κεδίκογλου, το πώς αντιμετωπίζεται αυτό το φαινόμενο και μια και συζητάμε και για τη Χρυσή Αυγή όλες αυτές τις ημέρες, είναι βασικά δουλειά της κυβέρνησης, δηλαδή και οφείλω να πω ότι μπορεί τώρα να γίνονται συντονισμένες προσπάθειες και οι έρευνες κτλ., αλλά πέρασε ένα ολόκληρο χρονικό διάστημα που αφήσαμε επιθέσεις, τραμπουκισμούς, μαχαιρώματα…

ΚΕΔΙΚΟΓΛΟΥ: Είναι μια μεγάλη συζήτηση και ευχαρίστως να έρθω να την κάνουμε από κοντά…

ΛΥΡΙΤΖΗΣ: Να έρθετε.

ΚΕΔΙΚΟΓΛΟΥ: Αλλά όταν είπα ότι υπάρχει εισβολή της βίας, προϋπήρξε μια εξοικείωση με τη βία, υπήρξε μια δικαιολόγηση της βίας, μια κατανόηση της οργής που γεννάει τη βία. Υπήρξαν προπηλακισμοί, υπήρξαν ξυλοδαρμοί διαφόρων προελεύσεων.

ΛΥΡΙΤΖΗΣ: Εσείς θεωρείτε ότι όλο αυτό έστρωσε το χαλί στη Χρυσή Αυγή;

ΚΕΔΙΚΟΓΛΟΥ: Όχι, δεν φτάνω σε αυτό το σημείο, αλλά σας επισημαίνω μια ανησυχητική εξοικείωση και μια απαράδεκτη δικαιολόγηση της βίας σε πολλές περιπτώσεις.

ΛΥΡΙΤΖΗΣ: Υπήρξαν, θεωρείτε, πολιτικές δυνάμεις που δικαιολόγησαν τη βία;

ΚΕΔΙΚΟΓΛΟΥ: Δεν ήταν μόνο πολιτικές δυνάμεις. Δεν θέλω τώρα, επειδή από ό,τι αντιλαμβάνομαι έχετε και καλεσμένους εκεί και δεν θέλω να μπω σε αντιπαράθεση από το τηλέφωνο, αλλά πιστεύω ότι οι λόγοι και οι πράξεις του καθενός είναι καταγεγραμμένοι. Και πιστεύω ότι συνετέλεσαν πάρα πολλά…

ΚΟΝΤΟΝΗΣ: Και κυρίως οι πράξεις, κύριε εκπρόσωπε, είναι καταγεγραμμένες.

ΚΕΔΙΚΟΓΛΟΥ: Και οι πράξεις και οι λόγοι και οι παροτρύνσεις.

ΚΟΝΤΟΝΗΣ: Και κυρίως – λέω- οι πράξεις.

ΚΕΔΙΚΟΓΛΟΥ: Βεβαίως.

ΜΠΑΛΛΗΣ: κύριε εκπρόσωπε, αν παραιτηθούν οι βουλευτές της Χρυσής Αυγής, πώς θα απαντήσει η κυβέρνηση;

ΚΕΔΙΚΟΓΛΟΥ: Η Δημοκρατία δεν εκβιάζεται. Η Δικαιοσύνη θα ολοκληρώσει το έργο της.

ΛΥΡΙΤΖΗΣ: Η Δικαιοσύνη θα ολοκληρώσει το έργο της, η Δημοκρατία τι θα κάνει στην περίπτωση που…;

ΚΕΔΙΚΟΓΛΟΥ: Ό, τι προβλέπεται από το Σύνταγμα.

ΛΥΡΙΤΖΗΣ: Η ερώτηση είναι αν η κυβέρνηση προβληματίζεται επειδή η ιστορία αυτή των εδρών αφορά σε μεγάλες εκλογικές περιφέρειες που καλύπτουν μεγάλο ποσοστό εκλογικού σώματος, αν η κυβέρνηση προβληματίζεται να πάει σε εθνικές εκλογές.

ΚΕΔΙΚΟΓΛΟΥ: Όχι, καθόλου. Αν χρειαστεί, θα εφαρμοστούν οι προβλεπόμενες από το Σύνταγμα διατάξεις και από το εκλογικό σύστημα για την αντικατάσταση των βουλευτών.

ΛΥΡΙΤΖΗΣ: Ευχαριστούμε πολύ κύριε Κεδίκογλου.

Σχόλια