Ζαμπετάκης: Η επικινδυνότητα και η τοξικότητα των βαρέων μετάλλων

Σε συνέντευξη του στο ραδιοφωνικό σταθμό Κόκκινο (105.5 στα FM), ο Γιάννης Ζαμπετάκης, Επίκουρος Καθηγητής Χημείας Τροφίμων στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, μιλάει για την τοξικότητα του εξασθενούς χρωμίου.

Γιάννης Ζαμπετάκης


Τετάρτη 23.10.2013: είχα την χαρά να μιλήσω με τον Κώστα Αρβανίτη και τον Γιάννη Πετρίδη στο Κόκκινο (105.5 στα FM) για το νερό, το αρσενικό, τις Σκουριές, τον καρκίνο και τον …Ασωπό.

Και κάτι σχετικό με την τοξικότητα επειδή γίνεται πολύς λόγος και πάλι από μη ειδικούς…

Η δημιουργία αμφιβολιών γύρω από την επικινδυνότητα και την τοξικότητα των βαρέων μετάλλων είναι μια παλιά ιστορία. Ας θυμηθούμε τον κ. Paustenbach (σύμβουλο εταιρείων της βιομηχανίας του χρωμίου) και πώς επηρέασε επί πληρωμεί επιστήμονες να εκφέρουν γνώμη για την μη τοξικότητα του εξασθενούς χρωμίου.

Παρά την “παράπλευρη” δημιουργία αμφιβολιών, η επιστήμη προχωρά και σήμερα είναι πλέον γνωστή η καρκινογεννετική, η μεταλλακτική και τετατογόνος δράση του εξασθενούς χρωμίου ΚΑΙ μέσω της κατάποσης.

Σήμερα, λοιπόν, η πολιτεία της Καλιφόρνια κινείται προς καθιέρωση νέου ορίου για το ολικό χρώμιο στο πόσιμο νερό που θα είναι πολύ μικρότερο από το όριο των 50 μg/l που προβλέπει η ευρωπαϊκή και ελληνική νομοθεσία. Είναι πρόδηλο, ότι η Επιστήμη προηγείται του Νόμου και οι καθυστερήσεις για να περάσει η Επιστημονική Γνώση στους νέους νόμους είναι υπόθεση ισοζυγίου “κόστος/όφελος” (cost/benefit) και εν τέλει πολιτικής σκοπιμότητας.

Γιάννης Ζαμπετάκης

Επικ. Καθ. Χημείας Τροφίμων

ΕΚΠΑ

- See more at: http://www.eviaportal.gr/content.asp?ID=26850#sthash.QET9LIbQ.dpuf

Σχόλια