"Φίμωτρο" στους δημοσιογράφους από την Super League

Με συντριπτική πλειοψηφία πέρασε από την Σούπερ Λίγκα το άρθρο - φωτογραφική διάταξη για τον Γιάννη Αλαφούζο και τον Παναθηναϊκό!

Με 14 ψήφους υπέρ (σ.σ. συμπεριλαμβανομένου και του ΠΑΣ που απέστειλε επιστολή) σε σύνολο 15 εκπροσώπων (σ.σ. ο Παναθηναϊκός είχε αποχωρήσει) πέρασε η διάταξη που προβλέπει ποινή στις ομάδες, όταν κάποιο Μέσο κάνει δυσφημιστικά σχόλια για την Σούπερ Λίγκα...

Πέραν του ΠΑΣ που απέστειλε επιστολή, η Ξάνθη εξέφρασε ερωτηματικά για τον όρο «συνεταιρισμός» στη σχετική διάταξη, ενώ ο ΠΑΟΚ έδειξε θετικός, αλλά ζήτησε προθεσμία δύο ημερών προκειμένου να ενημερωθεί λεπτομερώς για την εισήγηση.


«Θα προστατεύσουμε τον Παναθηναϊκό»
«Είμαι απλήρωτος εδώ και καιρό!»
Ετσι «έφτιαξαν» τον Καπίνο!
Οπως γνωστοποίησε ο πρόεδρος της Σούπερ Λίγκας Γιάννης Μώραλης πρόκειται στην ουσία για μια ομόφωνη απόφαση, η οποία δίνει τη δυνατότητα στη λίγκα να εγκαλεί τις ομάδες, εφόσον ο ιδιοκτήτης της έχει σχέση με κάποιο Μέσο που κάνει «δυσφημιστικά σχόλια» για το πρωτάθλημα.

Για να εφαρμοστεί θα απαιτείται η ψήφος των 2/3 των ομάδων που συμμετέχουν στη λίγκα, ενώ η ομάδα που τιμωρείται θα έχει το δικαίωμα έφεσης. Ουσιαστικά πρόκειται για μια φωτογραφική διάταξη που αφορά στον ΣΚΑΙ και τον Γιάννη Αλαφούζο.

Υπάρχουν κι άλλοι πρόεδροι (π.χ. Πουλινάκης, Αρβανιτίδης) που έχουν σχέση με ηλεκτρονικά ΜΜΕ (site), ωστόσο είναι σαφές πως το συγκεκριμένο άρθρο έχει βασικό στόχο τον Γιάννη Αλαφούζο.

Η διάταξη συγκεκριμένα αναφέρει χαρακτηριστικά:

«Σε περίπτωση που ΠΑΕ-μέλος του συνεταιρισμού ή και πρόσωπο συνδεόμενο με αυτή καθ' οιονδήποτε τρόπο (νομικό ή ουσιαστικό/εν τοις πράγμασι) προβαίνει δημόσια, με οποιοδήποτε τρόπο ή μέσο σε δυσφημιστική ή απαξιωτική πράξη σε βάρος είτε του συνεταιρισμού, είτε των πρωταθλημάτων που διοργανώνει ο συνεταιρισμός, είτε πρόσωπα με τα οποία ο συνεταιρισμός έχει συνάψει εν ισχύ συμβάσεις διαχείρισης ραδιοτηλεοπτικών ή διαδικτυακών ή συναφών δικαιωμάτων ή συμβάσεις διαφημιστικής προβολής ή και χορηγίας, τότε θα δύναται να επιβάλλεται εις βάρος της εν λόγω ΠΑΕ πειθαρχική ποινή ποσού από 10.000 έως 300.000 ευρώ».

Οι ποινές που προβλέπονται, όπως ανέφερε χθες (28/10) το contra.gr:

-Τα πρόστιμα θα διπλασιάζονται αν υπάρξει υποτροπή στην ίδια περίοδο.

-Πρόσωπα που συνδέονται με ΠΑΕ ενδεικτικά θεωρούνται: μέτοχοι ΠΑΕ, διευθυντές ΠΑΕ, υπεύθυνοι τύπου ΠΑΕ, ΜΜΕ που έχουν στην κατοχή τους μέτοχοι ΠΑΕ. Η σύνδεση αυτών με τις ΠΑΕ πρέπει να είναι ουσιαστική (εν τοις πράγμασι) ή να υπάρχουν έστω επαρκείς ενδείξεις περί της σύνδεσης!

-Αρμόδιο για την επιβολή της ποινής είναι το Δ.Σ. της Super League με τα 2/3 των παρόντων. Η εκάστοτε υπόθεση θα εισάγεται με απόφαση προέδρου ή αν το ζητήσουν εγγράφως τουλάχιστον το 1/3 των μελών. Η απόφαση του Δ.Σ. θα λαμβάνεται εντός 3 μηνών(!) από την τέλεση της παράβασης. Έφεση μπορεί να γίνει από την ΠΑΕ εντός 5 ημερών στην πειθαρχική επιτροπή του συνεταιρισμού.

-Η καταβολή του προστίμου πρέπει να γίνεται εντός 30 ημερολογιακών ημερών. Αν δεν καταβληθεί το πρόστιμο εντός του χρονικού ορίου, τότε επιβάλλεται: αναστολή καταβολής κάθε ποσού (π.χ. από τηλεοπτικά) και ανάκληση εκπροσώπου στο Δ.Σ. της ΕΠΟ (αν διαθέτει η ΠΑΕ). Ανάλογα με τη σοβαρότητα της παράβασης (σ.σ. ποιος θα την κρίνει άραγε;) και την πρότερη συμπεριφορά της ΠΑΕ, θα επιβάλλονται ακόμα: μη ορισμός αγώνων για όσο δεν πληρώνει το πρόστιμο και περιορισμό στις μεταγραφές για μία ή δύο μεταγραφικές περιόδους!

-Οι πειθαρχικές διατάξεις αυτές, είναι ανεξάρτητες και μπορούν να επιβάλλονται σωρευτικά με πειθαρχικές διατάξεις του πειθαρχικού κώδικα της ΕΠΟ.

Ο Παναθηναϊκός αποχώρησε

Νωρίτερα, ο Παναθηναϊκός αποχώρησε από την Σούπερ Λίγκα, την ώρα που ξεκίνησε η περιβόητη συζήτηση για το άρθρο που βάζει… φερμουάρ στα Μέσα που ανήκουν σε ιδιοκτήτες ομάδων. Ο Βασίλης Κωνσταντίνου που εκπροσώπησε τον Παναθηναϊκό αποχώρησε σε ένδειξη διαμαρτυρίας κι έτσι η συζήτηση θα συνεχιστεί χωρίς τους άμεσα ενδιαφερόμενους.
Στον κανονισμό προβλέπονται υψηλότατα πρόστιμα που φτάνουν μέχρι τις 300.000 ευρώ και επιπλέον κυρώσεις, αν το παράπτωμα επαναληφθεί, όπως τον μη ορισμό αγώνα της συγκεκριμένης ομάδας!

Αξίζει να σημειωθεί πως την λίγκα, αλλά και την ΕΠΟ έχει ενοχλήσει το περιβόητο «Παράγκα και Οραμα» που παίζεται στον τηλεοπτικό σταθμό του προέδρου του Παναθηναϊκού και μάλιστα πληροφορίες αναφέρουν πως διαιτητές, παράγοντες κλπ έχουν καταθέσει ή πρόκειται να καταθέσουν αγωγές.

Τα μεγάλα ερωτηματικά της υπόθεσης

Ενα από τα θέματα που τίθενται πλέον είναι πως ορίζει η Σούπερ λίγκα τα «δυσφημιστικά σχόλια». Για παράδειγμα, αν κάποιος δημοσιογράφος του ΣΚΑΪ ασκήσει κριτική για τη διαιτησία, μπορεί αυτό να αποτελέσει κίνδυνος τιμωρίας για τον Παναθηναϊκό;

Σε πηγαδάκια με δημοσιογράφους, μετά την ανακοίνωση του Γιάννη Μώραλη, τονίστηκε πως ο Παναθηναϊκός θα καλείται από την πειθαρχική επιτροπή της Superleague για εξηγήσεις και θα επιβάλλονται ποινές, αν αποδεικνύεται πως η κρίση του δημοσιογράφου έχει σχέση με τον σύλλογο... Κι ο καθένας βγάζει τα συμπεράσματά του...

http://www.sentragoal.gr/article.asp?catid=10485&subid=2&pubid=129536336

Υ.Γ. Η Super League τώρα προσπαθεί να επέμβει και στο έργο των δημοσιογράφων. Απαγορεύει την ελευθερία του λόγου στους δημοσιογράφους. Γιατί να μην μπορούν να σχολιάσουν;  Σε ποια προηγμένη χώρα τα είδατε όλα αυτά εσείς εκεί; Μήπως στην "παραγκοκοκυλία"; 

Σχόλια