Παρουσίαση βιβλίου, με τίτλο: «Αξίες Ολυμπιακές! Από την Ολυμπία… προς όλο τον Κόσμο! Ένα μαγικό ταξίδι!»





Ιδιαίτερα θερμή υποδοχή επιφύλαξαν στον Ακάδημο, τον πρωταγωνιστή του εκπαιδευτικού παραμυθιού της Εθνικής Ολυμπιακής Ακαδημίας της Ελλάδας (ΕΘΝ.Ο.Α.), μικροί και μεγάλοι, που παραβρέθηκαν στο Δημαρχείο της Αρχαίας Ολυμπίας, την Κυριακή 24 Νοεμβρίου 2013.


Στην αίθουσα εκδηλώσεων του Δημαρχείου, όπου έγινε η τέταρτη κατά σειρά παρουσίαση του βιβλίου, με τίτλο: «Αξίες Ολυμπιακές! Από την Ολυμπία… προς όλο τον Κόσμο! Ένα μαγικό ταξίδι!», ο πρόεδρος της ΕΘΝ.Ο.Α., κ. Ισίδωρος Κούβελος τόνισε: “Επιθυμία μας ήταν, από την αρχή, το βιβλίο να διδαχθεί σε κέντρα εκπαίδευσης που θα επισκέπτονται δωρεάν οι μαθητές της χώρας οργανωμένα με τους εκπαιδευτικούς τους. Μια επιθυμία, που από σήμερα, εδώ από την Ολυμπία, ξεκινά να παίρνει «σάρκα και οστά». Ανακοινώνω με μεγάλη χαρά, το πρώτο κέντρο εκπαίδευσης ολυμπιακής παιδείας για παιδιά στην Ελλάδα, το οποίο θα έχει τη στέγη του στις εγκαταστάσεις της EOE Οι μαθητές του Καλλικρατικού Δήμου της Αρχαίας Ολυμπίας αλλά και η Πελοπόννησος εν γένει, θα εξυπηρετούνται από το συγκεκριμένο «Ολυμπιακό εργαστήρι». Τα παιδιά κατά την συμμετοχή τους στην εκπαίδευση θα παραλαμβάνουν το βιβλίο δωρεάν. Στόχος μας στην ΕΘΝ.Ο.Α., είναι να καταφέρουμε να φτιάξουμε κέντρα εκπαίδευσης ολυμπιακή παιδείας σε κάθε περιοχή, σε κάθε πόλη, σε κάθε χωριό της Ελλάδας. Έστω και για ένα μαθητή, αξίζει να γεμίσει η χώρα μας με Ολυμπιακά εργαστήρια.”

Την παρουσίαση άνοιξε η συγγραφέας του βιβλίου και Διευθύντρια της ΕΘΝ.Ο.Α. κα Ιλεάνα Κλοκώνη, που μίλησε αρχικά για τους μικρούς «Ολυμπιονίκες της ζωής», οι οποίοι στάθηκαν η έμπνευση για τη δημιουργία του εγχειρήματος αυτού. Και βέβαια δεν είναι άλλοι, από τα παιδιά που παλεύουν καθημερινά με τον ισχυρό αντίπαλο, τον καρκίνο. Στη συνέχεια, αναφέρθηκε στο ιερό έργο της πρώτης Ογκολογικής Μονάδας για παιδιά στην Ελλάδα – «Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη-ΕΛΠΙΔΑ».



Τη συλλογική προσπάθεια της Εθνικής Ολυμπιακής Ακαδημίας της Ελλάδας, ευλόγησε ο Μητροπολίτης Ηλείας και Ωλένης, Γερμανός.

Χαιρετισμό απηύθυνε ο Δήμαρχος της πόλης, κ. Θύμιος Κοτζάς, ενώ σημαντική αναφορά στη συμβολή του εκπαιδευτικού παραμυθιού της Ακαδημίας έκαναν οι κύριοι Πανάγος Παντελάκος, Γραμματέας του Δημοτικού Συμβουλίου της Αρχαίας Ολυμπίας και Γιώργης Τάκη Δόξας, Σύμβουλος μάρκετινγκ σε θέματα πολιτισμού.



Μια αρκετά εξειδικευμένη επιστημονική προσέγγιση έκανε για ακόμη μία φορά το Αριστίδην μέλος της ΕΘΝ.Ο.Α., καθηγητής Μαθηματικών στο Πανεπιστήμιο της Γλασκώβης κ. Γιώργος Σύμπουρας. Αυτή τη φορά συσχέτισε την επιστήμη της Φυσική ως τρόπο διδασκαλίας του μέτρου στις ανθρώπινες δραστηριότητες και τόνισε: «Η διδαχή αφηρημένων εννοιών, φιλοσοφικών, είναι μια δύσκολη διαδικασία. Για να κρατήσει κανείς το ενδιαφέρον του αναγνώστη, σε θέματα όπως της Ολυμπιακής Παιδεία και τις αξίες της πρέπει να διαθέτει μια μέθοδο, ένα αναλυτικό τρόπο παρουσίασης. Οι Ολυμπιακές αξίες, όπως και οι μαθηματικές αξίες δεν είναι τίποτε άλλο παρά μια εποποιία ιδεών, προβλημάτων, επινοήσεων ευφυών ανθρώπων που ζώντας μέσα στην εποχή τους μπόρεσαν να σκεφτούν πιο πέρα από αυτήν. Όρισαν ένα σύστημα παιδείας & κανόνων, αξιών & αξιωμάτων και μέσα από αυτό ένα κώδικα διδαχής των ανθρωπίνων αξιών που μέρους του είναι και οι Ολυμπιακές αξίες. Πως λειτουργεί το βιβλίο μας ; Κτίζει Comix χαρακτήρες, τους αποδίδει συναισθήματα, ζωγραφίζει τις αντιδράσεις τους, τονίζει τους προβληματισμούς τους και μέσα από αυτό περνά τα μηνύματα, όπως της ευγενούς άμιλλας, του Ευ αγωνίζεσθαι, της ειρήνης, της αλληλεγγύης, τους διδάσκει τη σημασία των συμβόλων. Γιατί είναι τόσο η σημαντική η χρήση των comιχ ; Όλοι, μικροί/μεγάλοι, έχουμε διαβάσει τα βιβλία του Disney. Έχουμε γνωρίσει τον παρορμητικό χαρακτήρα του Μickey ή την πάπια με την χαρακτηριστική φωνή τον Donald, μια οξύθυμη προσωπικότητα με χαρούμενη διάθεση και επιμονή. Ίσως θυμόσαστε τον ανταγωνισμό των δύο αυτών ηρώων. Η τεράστια επιτυχία αυτού του Comix στηρίζεται στο γεγονός ότι μπορούσαν να περάσουν μηνύματα μέσα από τους χαρακτήρες των ηρώων.

Τα σύμβολα έχουν ιδιαίτερη σημασία. Οι Ολυμπιακοί κύκλοι που τα χρώματα τους συμβολίζουν μεν τον τόπο προέλευσης τους, αλλά οι ιδέες και οι αξίες που αντιπροσωπεύουν έχουν διαχρονική και παγκόσμια σημασία».

Την προσωπική του πινελιά έβαλε ο χρυσός Ολυμπιονίκης, Νίκος Κακλαμανάκης, παραθέτοντας την προσωπική του εμπειρία στις θάλασσες όλα αυτά τα χρόνια και δηλώνοντας ευτυχής για την ένταξη των Ολυμπιονικών στη διδασκαλία του εκπαιδευτικού παραμυθιού.

Η αργυρή Ολυμπιονίκης, Νίκη Μπακογιάννη προκάλεσε τη συγκίνηση με τα λόγια που απηύθυνε.

Αποσπάσματα από το βιβλίο ανάγνωσε με το δικό του μοναδικό, αφηγηματικό τρόπο ο ηθοποιός Τάκης Χρυσικάκος, ενώ τα Ολυμπιακά ποιήματα απήγγειλαν μαθητές από τα χωριά Αρτέμιδα και Μάκιστος, που επλήγησαν στις καταστροφικές πυρκαγιές του 2007. Οι μαθητές μοιράστηκαν τα ποιήματα με τις Ολυμπιονίκες του Ανσάμπλ, Ειρήνη Αϊνδηλή και Χαρά Καρυάμη. Τον Εθνικό ύμνο τραγούδησαν μαθητές από το Γυμνάσιο της Αρχαίας Ολυμπίας, υπό την καθοδήγηση της κας Σπυριδούλας Παπαπάσχου, καθηγήτρια μουσικής.

Στο τέλος της εκδήλωσης, ο πρόεδρος της ΕΘΝ.Ο.Α. κ. Ισίδωρος Κούβελος απένειμε στο Δήμαρχο της Αρχαίας Ολυμπίας κ. Θύμιο Κοτζά το μετάλλιο της Εθνικής Ολυμπιακής Ακαδημίας της Ελλάδας κι αυτός με τη σειρά του ανταπέδωσε το αντίγραφο της «Νίκης», ένα γλυπτό που είχε τοποθετηθεί το 2012, στο Greenwich, εν’ όψει των Ολυμπιακών Αγώνων του Λονδίνου.

Εκτός των προαναφερθέντων, την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους, οι Ολυμπιονίκες Άννα Πολλάτου, Μαρία Γεωργάτου και Βούλα Ζυγούρη. Επίσης παραβρέθηκαν, ο Αναπληρωτής Δήμαρχος Αρχαίας Ολυμπίας κ. Γεώργιος Δεββές, οι Αντιδήμαρχοι Αρχαίας Ολυμπίας κ.κ. Γεώργιος Γεωργακόπουλος και Πέτρος Γιαννακόπουλος, ο πρώην Δήμαρχος κ. Γεώργιος Αηδόνης, ο Πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Αρχαίας Ολυμπίας κ. Νίκος Ζαρόκωστας, που ήταν και χορηγός της εκδήλωσης, ο περιφερειακός σύμβουλος κ. Γεώργιος Γεωργιόπουλος, αρκετοί δημοσιογράφοι και τοπικά μέσα ενημέρωσης, εκπαιδευτικοί, αλλά και μαθητές από σχολεία της περιοχής με τους γονείς τους, άνθρωποι του πνεύματος, εκπρόσωποι τοπικών φορέων και πλήθος κόσμου.

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε σε συνδιοργάνωση με τον Δήμο της Αρχαίας Ολυμπίας και υπό την αιγίδα της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής.

Σχόλια