Πρόγραμμα κατά της παιδικής παχυσαρκίας από το «Παίδων» Συμμετοχή του Γυμνασίου Ψαχνών

Αναδημοσίευση από messapianews

Πρόγραμμα για την αντιμετώπιση της παιδικής παχυσαρκίας, με τη συγχρηματοδότηση του υπουργείου Υγείας και της Ευρωπαϊκή Ένωσης, υλοποιεί το Γενικό Νοσοκομείο Παίδων Αθηνών «Π.& Α. Κυριακού».



Αντικείμενο του προγράμματος είναι η υλοποίηση δράσεων αγωγής και προαγωγής της υγείας του παιδικού πληθυσμού σε όλη την επικράτεια, μετά από μελέτη των παραγόντων του κοινωνικού και φυσικού περιβάλλοντος που σχετίζονται με το αυξημένο σωματικό βάρος των παιδιών.
Βασικός στόχος είναι η αλλαγή γνώσεων, στάσεων και συμπεριφορών και η βελτίωση της ποιότητας ζωής του παιδικού και νεανικού πληθυσμού της χώρας μας με απώτερο σκοπό τη μείωση του επιπολασμού της παχυσαρκίας.

Το πρόγραμμα χωρίζεται σε δύο φάσεις:

1. Η Πρώτη Φάση του προγράμματος η οποία ολοκληρώθηκε αφορούσε την εκπόνηση σε πανελλαδικό επίπεδο, επιδημιολογικής μελέτης, με στόχο την καταγραφή του επιπολασμού της παιδικής παχυσαρκίας, καθώς επίσης τη διερεύνηση της διαφοροποίησης του επιπολασμού ανάλογα με το φύλο, την ηλικιακή ομάδα ανά περιφέρεια της ελληνικής επικράτειας.

2. Η Δεύτερη Φάση η οποία λαμβάνει χώρα την παρούσα σχολική χρονιά, αφορά εξάμηνη παρέμβαση σε 85 σχολεία στα οποία θα πραγματοποιηθούν δράσεις με κύριο στόχο την αλλαγή των στάσεων και των πεποιθήσεων που έχουν τα παιδιά, οι γονείς και οι εκπαιδευτικοί για τη σωστή διατροφή και την άσκηση με γνώμονα το σεβασμό στην προσωπικότητα του παιδιού και την παροχή κινήτρων και υποστήριξης έτσι ώστε όλα τα παιδιά να αποκτήσουν θετικές εμπειρίες και συνήθειες σχετικά με τη φυσική δραστηριότητα και τη σωστή διατροφή. Οι τέσσερις συμπεριφορές στις οποίες θα εστιάσει η παρέμβαση είναι η κατανάλωση πρωινού, τα ενδιάμεσα γεύματα, η καθιστική συμπεριφορά και η φυσική δραστηριότητα.
Στο πρόγραμμα συμμετέχει και το Γυμνάσιο της πόλης των Ψαχνών, όπως αναφέρει το ρεπορτάζ το οποίο έχουμε στην διάθεσή μας. Οι μικροί μαθητές μάλιστα ξεκίνησαν από το βασικό γεύμα της ημέρας: το πρωινό. Ο Σύλλογος Γονέων τους προμήθευσε γάλα,δημητριακά και φρούτα για να τρώνε υγιεινά κατά την διάρκεια της παραμονής τους στο σχολείο. Το πρόγραμμα θα συνεχιστεί, όπως λένε οι πληροφορίες που έχουμε καθ' όλη την διάρκεια της χρονιάς και θα πρέπει να δοθούν συγχαρητήρια στην διευθύντρια του σχολείου κα Κέλυ Μαυρωτά, σε όλους τους εκπαιδευτικούς, στον Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων αλλά και στους ίδιους τους μαθητές για αυτή την συμμετοχή στο πρόγραμμα του Παίδων Αγλαΐας Κυριακού. 

Σχόλια