Θρήνος στη Ρόδο – Αποκλειστικό ρεπορτάζ: Γι αυτό δάκρυσε η εικόνα του Ταξιάρχη λένε οι κάτοικοι [βίντεο]

Θρηνεί ολόκληρη η Ρόδος για τις δύο νεκρές γυναίκες που άφησε πίσω της η θεομηνία που έπληξε χθες το νησί. Την ίδια ώρα γιγαντιαία επιχείρηση έχει στηθεί για τον εντοπισμό του 50χρονου εκπαιδευτικού που αγνοείται από χθες.


Οι κάτοικοι ωστόσο στην Ιαλυσό που επλήγη περισσότερο από την κακοκαιρία είναι συγκλονισμένοι για έναν ακόμη λόγο. Ίσως λίγοι θυμούνται ότι μόλις πριν ένα μήνα-στις 26 Οκτωβρίου-η εικόνα του Ταξιάρχη που βρίσκεται στο κοιμητήριο της περιοχής άρχισε ανεξήγητα να «δακρύζει». Η αντίδραση των περισσότερων τότε ήταν η αναμενόμενη. Ότι πρόκειται για δήθεν «θαύμα».

Σήμερα την επόμενη μέρα της καταστροφής και του θρήνου στο νησί πολλοί έχουν πλέον διαφορετική γνώμη. Το koolnews μίλησε με τον εφημέριο του ναού, πατέρα Απόστολο Πεζουβάνη ο οποίος συγκλονισμένος μας είπε:

-Πατέρα Απόστολε εσείς συνδέετε το γεγονός με την εικόνα του Ταξιάρχη;

-Δεν το συνδέω εγω. Το συνδέει ο κόσμος πλέον. Ο ίδιος ο κόσμος λέει πλέον «να γιατί έκλαψε ο Ταξιάρχης». Από την αρχή είχα πει το εξής. Επαφίεται στην κρίση του κάθε ανθρώπου αν πιστεύει ή δεν πιστεύει ένα γεγονός. Εγώ δεν θα μπω κριτής, ούτε θα δηλώσω θαυματοποιός. Το ενοχλητικό είναι ακόμη κι αυτή την ώρα που βλέπουμε μπροστά μας την καταστροφή να συζητιέται το θέμα αυτό με αρνητική ή με θετική διάθεση και να γίνονται καβγάδες. Εγώ να πω το εξής: Εντάξει, το θαύμα το κατασκεύασαν οι παπάδες, και τη θεομηνία και την κακοκαιρία οι παπάδες την κατασκεύασαν;

-Είχαν έρθει τότε συντηρητές έργων τέχνης και είχαν εξετάσει τότε την εικόνα;

-Ναι. Οι συντηρητές που σηντήρησαν την εικόνα.

-Και ποιό ήταν το πόρισμα τους;

-Ότι η εικόνα δεν είχε ανθρώπινη παρέμβαση. Ότι το ξύλο ήτανε στεγνό. Οι προπλασμοί που είχανε γίνει στην εικόνα ακέραιοι, τα βερνίκια ακέραια. Δεν μπορούσαν να εξηγήσουν το φαινόμενο. Αυτό το ζητήσαμε και εγγράφως. Κι επειδή κάποιοι άνθρωποι έγραψαν πάλι κάποια πράγματα στο διαδίκτυο-όπως γίνεται συνήθως-26 του μήνα την ίδια ημέρα καλέσαμε να έρθει ο συντηρητής που είχε συντηρήσει την εικόνα. 29 του μήνα αυτά που μας είπε στις 26 τα ζητήσαμε εγγράφως. Πού είναι το παράδοξο;

Ξέρετε ποιό είναι το πραγματικό παράδοξο; Είναι ότι η καταστροφή και η πλημμύρα ξεκίνησε ακριβώς έξω από το παλιό νεκροταφείο. Εκεί που ήταν η εικόνα. Έσπασε το τοιχίο του ποταμού κι από κει ξεκίνησε όλο το κακό.

-Σε πόση ώρα έγινε η καταστροφή;

-Μέσα σε δύο ώρες. Είχανε κάνει κάποιες παρεμβάσεις στον ποταμό τον Τριαντενό, αλλά υπήρχαν κάποια καλάμια, η βροχή ήτανε δυνατή και μπούκωσε το ποτάμι, γύρισε πίσω και έφερε την καταστροφή η οποία είναι ανυπολόγιστη. Μέχρι πριν λίγη ώρα το μισό χωριό δεν είχε νερό, έχουν καταστραφεί σπίτια, αυτοκίνητα και περιουσίες αλλά το σημαντικότερο είναι ότι χάσαμε δύο ανθρώπους κι ακόμη αγνοείται άλλος ένας.

Δείτε εδώ το βίντεο με την εικόνα του Ταξιάρχη από το allaksogolies.gr



Και δείτε εδώ και το πόρισμα των συντηρητών έργων τέχνης που είχε δημοσιεύσει η dimokratiki.gr

Το επίσημο πόρισμα που εστάλη από τη Γενική Διεύθυνση Αρχαιοτήτων και Πολιτιστικής Κληρονομιάς της 4ης Εφορείας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων στην Ιερά Μητρόπολη Ρόδου και κοινοποιήθηκε στον Ιερό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου, με θέμα «Κατάσταση διατήρησης της φορητής εικόνας του Αρχαγγέλου Ταξιάρχη Μιχαήλ από τον κοιμητήριο ναό της Ιαλυσού» αναφέρει:

«Σε συνέχεια του ανωτέρω σχετικού αιτήματός σας, που αφορά την περιγραφή της κατάστασης διατήρησης της φορητής εικόνας μεγάλων διαστάσεων του Αρχάγγελου Ταξιάρχη Μιχαήλ από τον κοιμητήριο ναό της Ιαλυσού και η οποία έχει τεθεί σε προσκύνημα στον κεντρικό Ιερό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου, σας ενημερώνουμε ότι έπειτα από την πρώτη διενεργηθείσα αυτοψία στις 26 Οκτωβρίου έτους 2013, από τον Φώτη Σιδηρόπουλο και τη δεύτερη στις 31 Οκτωβρίου έτους 2013, από τον Σωτήρη Πατατούκο, συντηρητές έργων τέχνης και αρχαιοτήτων της υπηρεσίας μας, διαπιστώθηκε ότι δεν υπάρχει καμία αλλοίωση στον ξύλινο φορέα, στα χρωματικά στρώματα και στο βερνίκι. Η εικόνα είχε συντηρηθεί από τον κ. Πατατούκο και την αισθητική αποκατάσταση πραγματοποίησε ο κ. Σιδηρόπουλος το έτος 2010 και έκτοτε δεν υπάρχει καμία μεταβολή της κατάστασης διατήρησής της, η οποία είναι άριστη».

Ρεπορτάζ: Δημήτρης Δεμεσούκας

Φωτό: Rodosreport.gr

Σχόλια