«Ανάπτυξη και Ανθρώπινη Πολιτική» - Aπολογισμός του Δημάρχου Ερέτριας για το 2013

Εύχομαι από καρδιάς το 2014, στον καθένα από εμάς να γιατρεύσει, σε προσωπικό επίπεδο τις πληγές που μας άνοιξε το 2013 και να θέσει τα θεμέλια για μια νέα ζωή, με υγεία, πνευματικότητα και δημιουργικότητα. Το 2013 ήταν για το Δήμο Ερέτριας μια δημιουργική χρονιά καθώς «πληρώσαμε» τις «αμαρτίες» του παρελθόντος και γυρίσαμε μια και καλή σελίδα. Το νέο κεφάλαιο φέρει το όνομα «Ανάπτυξη και Ανθρώπινη Πολιτική».


Λίγες ώρες πριν να φύγει το 2013, αισθάνομαι την ανάγκη να κάνω έναν μικρό απολογισμό για το Δήμο Ερέτριας. Ο Δήμος μας παρά τη δύσκολη οικονομική συγκυρία που διανύει η χώρα μας, όχι μόνο κατάφερε να εξορθολογήσει τις δαπάνες του, να βάλει σε τάξη τα οικονομικά του αλλά και να προωθήσει το αναπτυξιακό του έργο.
Σύμφωνα με το Τεχνικό Πρόγραμμα του Δήμου Ερέτριας για το 2014, τα συνεχιζόμενα μεγάλα έργα που θα αλλάξουν ριζικά την ποιότητα ζωής των πολιτών και την εικόνα του Δήμου Ερέτριας αγγίζουν τα 1.685.543,21 ευρώ.
Ξεκίνησε το αποχετευτικό δίκτυο της Αμαρύνθου που φτάνει μέχρι το Γυμνό. Πρόκειται για ένα μεγάλο έργο για το Δήμο μας καθώς όχι μόνο αναβαθμίζει την ποιότητα ζωής των πολιτών αλλά και προσφέρει δεκάδες νέες θέσεις εργασίας σε άνεργους συνδημότες μας. Οι εργασίες στο Γυμνό έχουν σχεδόν ολοκληρωθεί. Με γοργά βήματα προχωρά και η μελέτη για το αποχετευτικό της Ερέτριας.
Βάλαμε στοίχημα να προχωρήσει η αξιοποίηση του Νησιού των Ονείρων και σε συνεργασία με την ΕΤΑΔ καταρτίζουμε τους όρους δημοπράτησης του διεθνούς διαγωνισμού. Επίσης, βάλαμε το μαχαίρι στο κόκκαλο και στείλαμε την υπόθεση του Κλειστού Γυμναστηρίου της Άνω Βάθειας, στη Δικαιοσύνη.
Έχουμε όνειρο την συνολική ανάπλαση της παραλίας της Ερέτριας που θα δώσει οικονομική ανάσα σε ολόκληρη την Εύβοια. Παρά το φθηνό πόλεμο που δεχθήκαμε από συμφέροντα που ήθελαν τον τόπο μας να παραμένει βυθισμένος οικονομικά, εμείς δεν τους κάναμε το χατίρι. Αντιμετωπίσαμε την αδικαιολόγητη και συστηματική άρνηση που έφερε η ηγεσία του πρώην Λιμενικού Ταμείου Ερέτριας και της αντιπολίτευσης, να παραχωρηθεί η παραλία στο Δήμο και στους Δημότες, για λίγα χρόνια, προκειμένου να προχωρήσει η συνολική ανάπλασή της. Τελικά, μετά την κατάργηση του Λιμενικού Ταμείου, βρήκαμε ευήκοα ώτα από τον νέο Πρόεδρο του Οργανισμού Λιμένων Εύβοιας, ο οποίος και ικανοποίησε το αίτημά μας. Έτσι, ολοκληρώνεται η μελέτη ανάπλασης της παραλίας της Ερέτριας και το επόμενο βήμα είναι να βρούμε πηγή χρηματοδότησής της. Με μικρά όμως έργα αρχίσαμε να βελτιώνουμε την εικόνα της Ερέτριας, προχωρήσαμε στην ανάπλαση της Πλατείας Λουτρών και επισκευάσαμε το σιντριβάνι στην Πλατεία Ηρώου. Στην Αμάρυνθο επισκευάσαμε το χαλασμένο ρολόι, σημείο αναφοράς της περιοχής. Επίσης, με ενέργειές μας, το κτήριο του ΕΟΤ, που στέγαζε το Δημαρχείο Ερέτριας, παραχωρήθηκε στο Δήμο και ολοκληρώνεται σε λίγες εβδομάδες η ανακαίνησή του. Ανακαινίσαμε, επίσης το παλιό ΚΑΠΗ και στεγάσαμε εκεί τι υπηρεσίες του Δήμου Ερέτριας.
Επίσης, προχωρά η δημιουργία του Σταθμού Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων στην Αμάρυνθο. Ήδη ο Δήμος Ερέτριας προμηθεύθηκε δύο καινούργιους κινητούς σταθμούς μεταφόρτωσης απορριμμάτων καθώς και ένα καινούργιο ρυμουλκό, μέρος του εξοπλισμού του ΣΜΑ.
Προχωρήσαμε, μεταξύ άλλων, στη διακήρυξη ανοιχτού διαγωνισμού για την αναβάθμιση – ανακατασκευή τεσσάρων παιδικών χαρών Δήμου Ερέτριας με την προμήθεια και τοποθέτηση παιχνιδιών, δαπέδων καθώς και στον εκσυγχρονισμό, τηλεμετρία και αυτοματισμό των δικτύων ύδρευσης του Δήμου Ερέτριας.
Μέχρι σήμερα, έχουμε αποπληρώσει τα περισσότερα χρήματα από τις παλαιές οφειλές προς ιδιώτες των Καποδιστριακών Δήμων Ερέτριας και Αμαρύνθου. Πρόκειται για οφειλές που άγγιζαν περίπου τα 972.000 ευρώ και που λόγω της κακοδιαχείρισης και της αλόγιστης σπατάλης των προηγούμενων δημοτικών αρχών είχαν βυθίσει στην ύφεση, κυρίως τους μικρομεσαίους επιχειρηματίες της περιοχής μας. Το 2013 εξοφλήθηκαν σχεδόν τα τρία τέταρτα των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων του Δήμου Ερέτριας (750.838,96 ευρώ) και είναι θέμα εβδομάδων να γίνει η αποπληρωμή και των υπόλοιπων οφειλών.
Αναπτυξιακή πολιτική χωρίς ανθρώπινο πρόσωπο δεν νοείται. Το Καλοκαίρι δώσαμε έμφαση στις πολιτιστικές εκδηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν σε όλες τις Δημοτικές Ενότητες οι οποίες τέθηκαν υπό την αιγίδα του Νομικού Προσώπου Ιδιωτικού Δικαίου «Ο Δαφνηφόρος Απόλλων» του Δήμου Ερέτριας. Δύο μήνες με περισσότερες από τριανταοκτώ εκδηλώσεις, είναι ο απολογισμός της διοργάνωσης «Πολιτιστικό Καλοκαίρι 2013». Επίσης, διοργανώσαμε με την ΕΛΠΑ το 1ο Ράλλυ Αμαρύνθου. Για το υψηλό επίπεδο των Πολιτιστικών Εκδηλώσεων βραβεύθηκε ο Δήμος Ερέτριας και εγώ προσωπικά από τον Ελληνικό Όμιλο για την UNESCO Πειραιώς και Νήσων καθώς και από το Διεθνή Πολιτιστικό Οργανισμό “Το Καφενείο των ιδεών”.
 «Παγώσαμε» τα Δημοτικά Τέλη για το 2014 σε μια προσπάθεια να στηρίξουμε όλα τα νοικοκυριά του Δήμου Ερέτριας και εγκαίρως συστήσαμε επιτροπή για την επανασύνδεση του ηλεκτρικού ρεύματος στις οικογένειες που έχει διακοπεί η παροχή του. Τις γιορτινές μέρες που διανύουμε ο Δήμος Ερέτριας διανέμει στους οικονομικά ασθενείς συνδημότες μας 250 πακέτα με κρέας καθώς και τρόφιμα στους δικαιούχους με βάση τα κριτήρια που έχει θέσει το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων. Προχωρά η δημιουργία Κοινωνικού Παντοπωλείου και επόμενο βήμα είναι η δημιουργία Κοινωνικού Ιατρείου και Κοινωνικού Ιατρείου.
Επίσης, μέσω των δύο Σχολικών Επιτροπών καλύπτουμε τις ανάγκες των σχολείων και όλα τα κτήρια έχουν εφοδιαστεί έγκαιρα με πετρέλαιο. Ο«Δαφνηφόρος Απόλλων» με στόχο να στηρίξει όλες τις οικογένειες του Δήμου Ερέτριας, αποφάσισε να μειώσει το μηνιαίο κόστος των τροφείων. Από 60 ευρώ που ήταν πέρυσι η μηνιαία εισφορά, φέτος μειώθηκε στα 50 ευρώ. Ενώ όσες οικογένειες έχουν και δεύτερο παιδάκι, η εισφορά θα μειώνεται κατά 50%, διαμορφώνεται στα 25 ευρώ.
Εκτός όμως από όλα αυτά καταφέραμε ένα μεγάλο επικοινωνιακό άλμα. Ο Δήμος μας είναι πλέον γνωστός σε κάθε γωνιά της Ελλάδας και έχουμε και δημοσιεύματα στις ΗΠΑ και στην Ευρώπη, όχι για αρνητικά γεγονότα, όπως συνέβαινε μέχρι σήμερα, αλλά για το αναπτυξιακό όραμά μας που βασίζεται στην βαριά παρακαταθήκη της ιστορίας μας και στην προοπτική μας για ένα καλύτερο αύριο.
Το γραφείο μου είναι ανοιχτό σε όλους τους δημότες. Περιμένω τις προτάσεις το νέο Δήμο Ερέτριας που οραματιζόμαστε.
 Χρόνια Πολλά. Καλή χρονιά, ενωμένοι, με αγάπη για το συνάνθρωπο με ευγενή συναισθήματα.

 Ο δήμαρχος Ερέτριας
 Βασίλειος Βελέντζας.

Σχόλια