Πολιτιστικός Σύλλογος Θεολόγου: ΠΡΟΛΗΨΕΙΣ, ΔΕΙΣΙΔΑΙΜΟΝΙΕΣ ,ΗΘΗ ΚΑΙ ΕΘΙΜΑ ΠΟΥ ΚΑΤΑΓΡΑΨΑΜΕ ΣΤΟ ΧΩΡΙΟ

Εδώ και χιλιάδες χρόνια οι άνθρωποι έχουν χαρακτηρίσει κάποια γεγονότα και πράγματα ή ακόμα και κινήσεις σαν καλή ή κακή τύχη. Όπως σε όλη την Ελλάδα έτσι και στο χωριό μας οι προλήψεις και οι δεισιδαιμονίες αποτελούσαν αναπόσπαστο κομμάτι απο τη ζωή στο χωριό.



Κάποιες απο αυτές υπάρχουν και σήμερα.Μερικοί άνθρωποι παραδέχονται οτι είναι προληπτικοί και το λένε ευθέως,κάποιοι άλλοι δεν το δέχονται και ίσως κοροιδεύουν και λίγο,μα σαν ακούσουν κάτι κακό φτήνουν τον κόρφο τους ή χτυπάνε ξύλο.

Οι προλήψεις και οι δεισιδαιμονίες γεννήθηκαν απο τους φόβους που κάθε ανθρώπινη ψυχή έχει είτε τις παραδέχεται είτε όχι,καθώς επίσης και από την αγωνία των ανθρώπων να γνωρίσουν το μέλλον ή να εξασφαλίσουν το παρόν.

-Την παραμονή των Χριστουγέννων που όλοι οι Θεολογίτες εσφαζαν χοιρινό ,παρατηρούσαν τη θέση της σπλήνας ,αν το φαρδύ μέρος της ήταν προς το κεφάλι του ζώου τότε έλεγαν πως ο βαρύς χειμώνας πέρασε.Άν αντίθετα το φαρδύ μέρος της σπλήνας κοίταζε "προς τα κάτω" τότε ο υπόλοιπος χείμωνας θα ήταν σίγουρα βαρύς.


- Ως την παραμονή των Χριστουγέννων έπρεπε όλες οι νουκοκυρές να έχουν τελειώσει τα εργοχειρά τους γιατί αλλιώς τα παγανά ,τα σκαρκατζούλια τα έπαιρναν ή τα χαλούσαν.


-Απο την παραμονή των χριστουγέννων μέχρι και του Σταυρού δεν έπρεπε να λούζεται κανείς αλλά ούτε και να κύκλοφορεί τη νύχτα, γιατι τον έπιαναν τα παγάνα και αλοιμονό του...τον βασάνιζαν.


-Τη μέρα της Πρωτοχρονιάς όποιος επισκέπτης πήγαινε πρώτος στο σπίτι ¨να καλημερισει" λέγανε ότι τους έκανε "ποδαρικό" για το νέο χρόνο και τον φίλευαν διάφορα δώρα,συνήθως γλυκά και φρούτα.


-Την Πρωτοχρονιά επίσης δεν "σήκωναν" το τραπέζι ,έπρεπε ολη τη μέρα να είναι γεμάτο με φαγητά και γλύκα γιατί έτσι έλεγαν οτι θα ειναι γεμάτο όλο το χρόνο.
Ελεγαν ακόμη οτι όσοι είχαν μελίσσια και μάζευαν το τραπέζι τότε οι μέλισσες θα εφευγαν απο τις κυψέλες.

-Την πρωτοχρονιά ακόμη δεν έπρεπε να σκουπίζουν το σπίτι .
Πολιτιστικός Σύλλογος Θεολόγου

Σχόλια