Αλλαγές σε Αστυνομία και Πυροσβεστική

Σειρά αλλαγών στην Αστυνομία, την Πυροσβεστική και τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας αλλά και στο υπουργείο του οποίου προΐσταται ανακοίνωσε ο υπουργός Δημόσιας Τάξης Νίκος Δένδιας.


Σύμφωνα με το νομοσχέδιο, το οποίο αναμένεται να κατατεθεί σήμερα στη Βουλή, προβλέπονται μειώσεις των δομών κατά 43% στην Αστυνομία, όπου θα υπάρξουν συγχωνεύσεις τμημάτων, κατά 30% στην Πυροσβεστική και κατά 36% στη ΓΓΠΠ.

Ειδικότερα για την Αστυνομία προβλέπεται αποδέσμευσή της από το υπουργείο, κατάργηση του Αρχηγείου με τη σημερινή του μορφή και αντικατάστασή του με ένα επιτελείο που θα επιβλέπει τρεις βασικούς και αυτόνομους κλάδους. Τον κλάδο Τάξης, τον κλάδο Ασφάλειας στα πρότυπα του FBI και τον κλάδο Αλλοδαπών και προστασίας των Συνόρων.

Αλλαγές προβλέπονται και για την Πυροσβεστική που θα είναι ουσιαστικά επιχειρησιακός βραχίονας της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας.

Ο υπουργός χαρακτήρισε το νομοσχέδιο “επανάσταση” στο θέμα της αστυνόμευσης και της εξυπηρέτησης του πολίτη, καθώς όπως είπε στηρίζεται στην αναβάθμιση όλων των υπηρεσιών, την κατάργηση της γραφειοκρατίας, την εξοικονόμηση δαπανών και την ψηφιοποίηση με βάση τη νέα τεχνολογία.

“Η Ελληνική Αστυνομία αναδιαρθρώνεται σε τρεις αυτόνομους κλάδους: Τάξης, Ασφάλειας, Αλλοδαπών και Προστασίας Συνόρων. Το υπουργείο Δημόσιας Τάξης αποαστυνομικοποιείται και δημιουργείται ένα πολιτικό υπουργείο με τις υπηρεσίες του με σύγχρονη, ευέλικτη δομή”, έγραψε στον προσωπικό λογαριασμό του στο Twitter ο Νίκος Δένδιας.

Όπως είπε ο υπουργός, κατά την παρουσίαση του νομοσχεδίου, αυτό θα ρυθμίσει και την Υπηρεσία Ασύλου και την Αρχή Προσφυγών, δηλαδή, “το συνολικό πλέγμα το οποίο αφορά το μεταναστευτικό στην Ελλάδα και κυρίως διαχειρίζεται τις παράνομες μεταναστευτικές ροές”.

enet

Σχόλια