Συνταγή της Ημέρας: Παραδοσιακή Αυγοτυρόπιτα

ΑΠΟ ΤΗΝ ΣΟΦΙΑ ΕΦΗ ΛΟΥΚΑ
ΤΑ ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ ΕΝΑ ΤΑΨΙ Ν 32
 5 αυγά
 1 κομμάτι βλάρο τυρί ( είναι της εποχής τώρα)
 Φέτα όσο θέλετε για το ταψί αυτό εγώ έβαλα 400 γρ
 Μια κούπα γάλα
 Λάδι περίπου 1 φλιτζάνι του καφέ
 Πιπέρι –λίγο μοσχοκάρυδο αν θέλετε

Υλικά για το φύλλο
 1 κιλό αλεύρι
Χλιαρό νερό μέχρι να γίνει μια σφιχτή ζύμη
 Αλάτι ,
ζάχαρη
λίγο ξύδι
Λάδι για το τέλειωμα και για τα φύλλα
 Νισεστέ για το άνοιγμα των φύλλων



ΕΚΤΕΛΕΣΗ
 Ετοιμάζουμε ‘’το φαγητό ‘’ως εξής : κόβουμε το φρέσκο τυρί σε κομματάκια τρίβουμε την φέτα ,τα αυγά και τα ανακατεύουμε με ένα πιρούνι.
Στην συνέχεια προσθέτουμε το γάλα το πιπέρι και το λάδι τα ανακατεύουμε λίγο και αρχίζουμε να τα ρίχνουμε στα φύλλα .φύλλο λίγο γέμιση την απλώνουμε να καλύψει όλο το φύλλο ( περίπου 4 στρώσεις )
Φτιάχνουμε την ζύμη να είναι σφιχτή και στο τέλος ρίχνουμε λίγο λάδι ,την σκεπάζουμε και την αφήνουμε να ξεκουραστεί. Χωρίζουμε την ζύμη σε μικρά μπαλάκια και με την βοήθεια του νισεστέ ανοίγουμε φύλλα ψιλά. Περίπου 10 με 11 φύλλα.
Αλείφουμε το ταψί με λάδι στρώνουμε 5 φύλλα από κάτω και ενδιάμεσα τα λαδώνουμε.
Στο 5 φύλλο ρίχνουμε το ¼ του φαγητού και με την βοήθεια ενός κουταλιού το απλώνουμε παντού γυρίζουμε προς τα μέσα τις άκρες από τα κάτω φύλλα και συνεχίζουμε στρώνοντας φύλλο γέμιση μέχρι να τελειώσει η γέμιση της πίτας και την σκεπάζουμε με 4 φύλλα με λίγο λάδι ενδιάμεσα.
Την χαράζουμε λίγο για φύγει ο αέρας και να μην φουσκώσει όχι όμως μέχρι κάτω και την ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 -180 c για μια ώρα περίπου .
Καλή επιτυχία καλή όρεξη !!!!
Γεύσεις της Εύβοιας

Σχόλια