Συνεργασία βιβλιοθήκης Ιδρύματος Ευγενίδου με την βιβλιοθήκη των Καθενών

Mε ένα εργαστήρι που περιγράφει μια «πρωτότυπη» ιστορία, την ιστορία της γραφής… εγκαινιάζεται την Τρίτη 28 Ιανουαρίου 2014 και ώρα 10:30, η συνεργασία της Βιβλιοθήκης του Ιδρύματος Ευγενίδου και της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Καθενών Ευβοίας.





Με το εργαστήρι αυτό, που θα πραγματοποιηθεί στο Δημοτικό σχολείο της Τοπικής Κοινότητας Πάλιουρα, τα παιδιά θα ταξιδέψουν πίσω στο χρόνο. Θα ανακαλύψουν την ιστορία της γραφής, ξεκινώντας από τις σπηλαιογραφίες. Η διαδρομή θα συνεχιστεί με την ανακάλυψη της σφηνοειδούς, τα ιερογλυφικά της Αιγύπτου, τη γέννηση του ελληνικού αλφαβήτου, την εφεύρεση της τυπογραφίας και τέλος (τα βιβλία χωρίς χαρτί και μελάνι) τις ηλεκτρονικές συσκευές ανάγνωσης (e-book readers).

… και το πιο ενδιαφέρον! Θα τους δοθεί η ευκαιρία να πειραματιστούν με τα «υλικά της γραφής» όλων των εποχών. Θα γράψουν δηλαδή σε πηλό, σε κερί, σε πάπυρο, σε περγαμηνή, σε χειροποίητα χαρτιά, σε κεραμικά όστρακα και επιπλέον θα γνωρίσουν τη γραφή Μπράϊγ. Θα μάθουν πώς κατασκευάζονταν αυτά τα υλικά και θα γράψουν με καλαμένια και ξύλινη γραφίδα, με πένες, αλλά και με φτερά χήνας!

Στόχος του εργαστηρίου είναι να φέρει τους μαθητές σε επαφή με το χώρο του βιβλίου μέσα από πρωτότυπες δραστηριότητες που κεντρίζουν το ενδιαφέρον και αναπτύσσουν την αγάπη για το βιβλίο και το θεσμό της Βιβλιοθήκης.

Το εργαστήριο «Η Ιστορία της Γραφής», που σχεδιάζει και υλοποιεί ο κ. Δημήτρης Κουρουβακάλης, αποτελεί ένα από τα ποικίλα εκπαιδευτικά προγράμματα που προσφέρει η Βιβλιοθήκη του Ιδρύματος Ευγενίδου σε μαθητές. Αξίζει να σημειωθεί ότι τα τρία τελευταία χρόνια τα ποικίλα αυτά προγράμματα έχουν παρακολουθήσει στους ειδικά διαμορφωμένους χώρους της Βιβλιοθήκης του Ιδρύματος Ευγενίδου περισσότεροι από 9.000 μαθητές, ενώ δεν είναι λίγες οι φορές που τα προγράμματα αυτά ταξίδεψαν σε διάφορες γωνιές της Ελλάδας.

Η συνεργασία ανάμεσα στη Βιβλιοθήκη του Ιδρύματος Ευγενίδου και τη Δημοτική Βιβλιοθήκη Καθενών Ευβοίας (Υπεύθυνη βιβλιοθήκης: Μαρία Αναστασίου) αποτελεί μια εξαιρετική ευκαιρία ώστε, μέσα από την κοινή προσπάθεια, το βιβλίο να αποκτήσει τη θέση που πραγματικά τού αξίζει στις προτεραιότητές μας, αλλά και δέσμευση για εμάς απέναντι στην τοπική κοινωνία για τη δρομολόγηση περαιτέρω δημιουργικών δράσεων και πρωτοβουλιών στο μέλλον.

Σχόλια