Δαμιανός: Απολογείται γιατί κατήγγειλε το "έγκλημα" στη Ι.Μ. Παναγίας Χιλιαδούς

Τον τελευταίο καιρό, ο κ. Κώστας Δαμιανός πλένει «όστρακα», όπως ονομάζουν οι συντηρητές αρχαιοτήτων τα κεραμικά θραύσματα που ανασύρονται στις ανασκαφές. Η δουλειά δεν είναι αντάξια του βιογραφικού του. Συντηρητής έργων τέχνης και αρχαιοτήτων, με ειδική εκπαίδευση στην αναστήλωση και πολύχρονη εμπειρία μεταξύ άλλων και στον Παρθενώνα, ο κ. Δαμιανός, υπάλληλος της 23ης Εφορείας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων, εκτιμά ότι τους τελευταίους μήνες έχει μπει επαγγελματικά στον «πάγο». «Και όχι μόνο. Μου κάνουν και καψόνια. Με είχαν για τέσσερις μήνες σε ένα μνημείο να συντηρήσω κάτι ξύλα και αφού τελείωσα, ξοδεύοντας εκατοντάδες λίτρα τοξικών εντομοκτόνων και άλλων υλικών για τα οποία χρεώθηκε το κράτος, τα πετάξανε», λέει στην «Κ».



Ολα άρχισαν όταν, αρκετούς μήνες νωρίτερα, ο ίδιος κατήγγειλε στην υπηρεσία του σειρά κακοτεχνιών και άλλων παραβάσεων στις εργασίες αναστήλωσης της Ιεράς Μονής Παναγιάς Χιλιαδού στην Εύβοια, όπου βρισκόταν σε διατεταγμένη υπηρεσία. «Παρατήρησα ότι ο εργολάβος δεν χρησιμοποιούσε το επιστημονικό προσωπικό που απαιτούνταν για τη δουλειά, όπως αρχιτέκτονα εργοταξιάρχη και εργοδηγό, ότι αντί για τα ενδεδειγμένα υλικά, όπως τσιμέντο Δανίας, χρησιμοποιούσε εγχώριο, χρωστική αντί για χαλαζιακή άμμο κ.ά. Εκτιμώντας ότι όλα αυτά θα προκαλούσαν μη αναστρέψιμες ζημιές στο έργο, αποφάσισα να το αναφέρω στην υπηρεσία μου», λέει. Μετά την προφορική αναφορά, προχώρησε στη σύνταξη λεπτομερούς γραπτής τεχνικής έκθεσης, με φωτογραφίες και άλλα ντοκουμέντα. Αντί άλλης απάντησης, η υπηρεσία τον κάλεσε σε απολογία.

Την ίδια στιγμή, οι εργασίες συνεχίζονταν. Ο κ. Δαμιανός παρατήρησε ότι τα αποτελέσματα των κακοτεχνιών είχαν κάνει την εμφάνισή τους γρηγορότερα απ’ ό,τι είχε αρχικά εκτιμήσει. «Ακόμα και οι τουρίστες που έφταναν στη Χιλιαδού δυσανασχετούσαν με την εικόνα». Κατόπιν πρότασης της Διεύθυνσης Επιστημονικών Ερευνών του υπουργείου Πολιτισμού, έστειλε δείγματα από τα εμφανή άλατα του κτίσματος στο Γενικό Χημείο του Κράτους. Οι αναλύσεις επιβεβαίωσαν τις καταγγελίες του. Τότε ενημέρωσε τη Διεύθυνση Αρχαιοτήτων, τη Γενική Γραμματέα Πολιτισμού και τον υπουργό.

Και πάλι βρέθηκε απολογούμενος. Η υπηρεσία διέταξε Ενορκη Διοικητική Εξέταση για διερεύνηση του θέματος, καλώντας και τον ίδιο σε απολογία για το πειθαρχικό παράπτωμα της παραβίασης της ιεραρχίας.

Για το θέμα ενημερώθηκε η Διεθνής Διαφάνεια Ελλάδας. «Οι υπάλληλοι πρέπει να ενθαρρύνονται να καταγγέλλουν περιστατικά που εντοπίζουν κατά την άσκηση των καθηκόντων τους, χωρίς να ανησυχούν για πιθανά αντίποινα εντός ή εκτός υπηρεσίας», επισημαίνει ο Κώστας Μπακούρης, πρόεδρος της οργάνωσης. Θυμίζεται ότι με τον νέο νόμο 4254/2014, οι δημόσιοι υπάλληλοι ενθαρρύνονται να καταγγέλλουν περιστατικά που αφορούν δωροδοκία υψηλόβαθμων στελεχών ή εμπορία επιρροής. «Μολονότι η εν λόγω καταγγελία δεν εμπίπτει σε αυτές τις κατηγορίες, θεωρείται αδιανόητο να καλείται σε απολογία υπάλληλος που ασκεί το συνταγματικό δικαίωμα της ελευθερίας της έκφρασης» αναφέρει στην «Κ» ο νομικός σύμβουλος της ΔΔ-Ε κ. Βασίλης Σωτηρόπουλος. «Πρώτα ερευνάς το σκάνδαλο και κατόπιν ενδεχομένως τον υπάλληλο. Ειδάλλως πρόκειται για εκφοβισμό».

Η επικοινωνία με την υπηρεσία δεν στάθηκε δυνατή. Απαντώντας πάντως σε σχετική επιστολή της ΔΔ-Ε, η 23η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων ανέφερε λακωνικά ότι «διενεργείται ΕΔΕ».

http://www.kathimerini.gr/767006/article/epikairothta/ellada/apologeitai-giati-ekane-to-ka8hkon-toy

Σχόλια