Παγκόσμια Ημέρα Πολιτιστικής Ανάπτυξης



Η 21η Μαΐου έχει καθιερωθεί από το 2001 ως η Παγκόσμια Ημέρα Πολιτισμού, ή στον πλήρη τίτλο του, η Παγκόσμια Ημέρα για την Πολιτισμική Διαφορετικότητα, το Διάλογο και την Ανάπτυξη.

Πρόκειται για έναν τρόπο ενθάρρυνσης των χωρών για την προώθηση της πολιτισμικής και γλωσσικης διαφορετικότητας, την εξάλειψη των ανισοτήτων στις πολιτισμικές ανταλλαγές και τη σύνδεση του πολιτισμού με την ανάπτυξη, με στόχο την παγκόσμια πολιτισμική συνύπαρξη.

Από την μεριά τους οι Δήμοι θα πρέπει να κατανοήσουν ότι με την πολιτιστική ανάπτυξη θα έρθει και η ανάπτυξη μιας περιοχής. Τι έχει γίνει από την πλευρά τους όμως προς αυτή την κατεύθυνση;

Σε ότι αφορά τον Δήμο Διρφύων-Μεσσαπίων, που μπορώ να απαντήσω είναι απολύτως τίποτα. Ενώ από τη μεριά του νυν Δημάρχου είχε γίνει αναφορά το 2011 ότι θα καταγραφούν όλα τα πολιτιστικά μνημεία του Δήμου, δεν έγινε μέχρι σήμερα. Πολλά από αυτά τα πολιτιστικά μνημεία καταρρέουν. Άλλα έχουν γίνει γνωστά και προστατεύονται χάρη στην ανάδειξη από πολιτιστικούς συλλόγους και όχι μόνο. Η πολιτιστική μας κληρονομιά γίνεται γνωστή μέσω των συλλόγων της περιοχής όπως "Οι Ρίζες", "Η Έκφραση", "Τα Έρια" και άλλους. Ακόμη και μέσω κάποιων προσώπων όπου με δική τους πρωτοβουλία προσπαθούν να σώσουν τις παραδόσεις και την ιστορία της περιοχής, μεταξύ των οποίων και η ιστολόγος "Ψαχνά Ευβοίας" αλλά και οι Γιώργος Γεωργίου, Κώστας Τζαβάρας και άλλοι.

Από την μεριά του όμως ο Δήμος όπως και για πολλά άλλα θέματα, αδιαφορεί και για την πολιτιστική ανάπτυξη της περιοχής, κάτι που οδηγεί στον σκοταδισμό, όπως στην εποχή του Μεσαίωνα.

Σχόλια