Απαγορεύεται η συλλογή και η πώληση του τσαγιού της Δίρφυς

Αναδημοσίευση από messapianews

Μέχρι το 2016, απαγορεύεται, με τη νέα διάταξη του Δασαρχείου Χαλκίδας, η συλλογή του τσαγιού της Εύβοιας, "Σιδερίτη" όπου φυτρώνει μόνο σε περιοχές της Δϊρφυς.
Ο "Σιδερίτης" απαντάται από τον Διοσκουρίδη και τον Ιπποκράτη, το οποίο συνιστούσαν ως τονωτικό βότανο και το προτιμούσαν για τις επουλωτικές του ιδιότητες, όπως πληγές από σιδερένια αντικείμενα, ξίφη και βέλη. Ακόμη έχει και θεραπευτικές ιδιότητες και σήμερα χρησιμοποιείται για την αντιμετώπιση της βρογχίτιδας, του κοινού κρυολογήματος, του βήχα και άλλων παθήσεων.
Ο σιδερίτης με διάταγμα του 1981 είναι προστατευόμενο είδος.

Για αυτούς τους λόγους και όχι μόνο, με τη νέα διάταξη του Δασαρχείου Χαλκίδας απαγορεύεται η συλλογή, η εκρίζωση, η μεταφύτευση, η πώληση στην αγορά καθώς και η συλλογή των σπόρων του "σιδερίτη". Ακόμη απαγορεύεται και η καλλιέργεια άλλων ειδών τσαγιού, στα σημεία που φυτρώνει και ευδοκιμεί ο "σιδερίτης".
Σε αυτό το σημείο θα πρέπει να σημειωθεί ότι στα τέλη Μαΐου κατατέθηκε με συνεργασία ΕΑΦΦΕ, Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Πανεπιστημίου Στοκχόλμης, κ.α. ερευνητικό πρόγραμμα με θέμα τον ελληνικό σιδερίτη.

Σε περίπτωση έγκρισής του τα οφέλη θα είναι πολλαπλά για την ΕΑΦΦΕ. Θα θέλαμε να γνωρίζετε ότι τέτοιου είδους προγράμματα έχουν μικρές πιθανότητες έγκρισης (περίπου 20%), απαιτούν δε πολλές ώρες εργασίας μέχρι να κατατεθούν. Η εργασία έγινε εθελοντικά από τα μέλη του ΔΣ και τα μέλη της επιστημονικής ομάδας.

Σχόλια