Ψαθάς και Χασάνδρας ζητούν ευθύνες για την κατάσταση του ΤΕΙ Φωτογραφικό υλικό



ο μπαλάκι των ευθυνών και το αδιέξοδο - Δεν βρήκε υποστηρικτές ο Αναστασίου για να πιέσει την πολιτεία - Ένταση και επεισόδιο σε βάρος του συνεργείου της Τηλεόρασης «ΕΝΑ» -

Δε βρέθηκε λύση στη σημερινή συνάντηση - ενημέρωση όλων των φορέων πολιτικών, οικονομικών και κοινωνικών της Ανατολικής Στερεάς και Εύβοιας με τη διοίκηση του ΤΕΙ Στερεάς στο κατάμεστο αμφιθέατρο της βιβλιοθήκης του ιδρύματος στη Λαμία. Το γεγονός ότι η σημερινή απόπειρα της διοίκησης Αναστασίου έφερε μάλλον χειρότερα αποτελέσματα από τα επιδιωκόμενα, ήταν μάλλον αναμενόμενο αν κρίνει κανείς από το πόσο πρόχειρα στήθηκε και ακόμη πιο πρόχειρα εκτελέστηκε αυτή η συζήτηση.

Η συγκεκριμένη συνάντηση είχε μάλλον περισσότερο το χαρακτήρα ανεύρεσης συμμάχων στην απόφαση της Συγκλήτου για προσωρινή αναστολή της λειτουργίας του ιδρύματος, ωστόσο συνάντησε τις σοβαρότατες αντιρρήσεις των φοιτητών και την απροθυμία των κυβερνητικών να αναλάβουν τις όποιες ευθύνες τους αναλογούν. Αν προσθέσει κανείς και τους εξ Χαλκίδας ορμώμενους που ήθελαν να αποκηρύξουν από πάνω τους, τις εγκληματικές παραλείψεις (αν όχι ανομίες) των παλαιών διοικήσεων του ΤΕΙ, τότε εύκολα καταλαβαίνεις κανείς ότι η σημερινή συνάντηση έκανε τα πράγματα χειρότερα.

Αναστολή λειτουργίας
Όπως πρώτη η “eΦ” με ανάρτησή της σας ενημέρωσε, η απόφαση για συνέχιση της αναστολής λειτουργίας του ΤΕΙ παραμένει έως την Κυριακή 29 Ιουνίου (Παραμένει η αναστολή λειτουργίας του ΤΕΙ Λαμίας)

Παρά τις πιέσεις που δέχθηκε η διοίκηση Αναστασίου πριν και κατά τη διάρκεια της συζήτησης δεν πήραν πίσω την απόφαση της Συγκλήτου για προσωρινή αναστολή της λειτουργίας του ΤΕΙ ώστε να διεξαχθεί κανονικά και η δεύτερη εβδομάδα της εξεταστικής του Ιουνίου.

Για να φτάσουμε στο σημερινό αδιέξοδο έγιναν όμως πολλά και ευθύνονται επίσης αρκετοί. Καλώς ή κακώς οι άμεσα θιγόμενοι είναι οι φοιτητές και οι οικογένειές τους οι οποίοι βλέπουν τις υποχρεώσεις τους να πηγαίνουν μία εβδομάδα πίσω και βλέπουν ως άμεσα υπεύθυνο τον Πρόεδρο και τη διοίκησή του.

Έτσι όταν ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Βασίλης Κυριακάκης τόλμησε να αναφέρει τις ευθύνες του σχεδίου «Αθηνά» για την κατάντια της Τριτοβάθμιας εκπαίδευσης και ακόμη περισσότερο ο επικεφαλής της Αριστερής Πρωτοβουλίας, Βασίλης Ζούμπος για τον αντίκτυπο του μνημονίου που οδήγησε στο σχέδιο «Αθηνά», άκουσαν τα περισσότερα γιουχαΐσματα της ζωής τους!



Η πολιτεία

Φυσικά οι φοιτητές ήθελαν να ακούσουν το διά ταύτα, για το αν δηλαδή θα γράψουν εξετάσεις ή όχι, αδιαφορώντας για το τι έγινε πριν. Αυτή η εικόνα εξυπηρετεί βέβαια αφάνταστα την πολιτεία και το υπουργείο που έχουν πρωτίστως την ευθύνη και για αυτό δια στόματος της βουλευτή, Ελένης Μακρή - Θεοδώρου διατύπωσαν την έκπληξη τους για το αν θα πρέπει να συνδιοικήσουν το Ίδρυμα αποδίδοντας αποκλειστικά την ευθύνη στο σημερινό προεδρείο.

Λίγο πιο διαλλακτικός, στο πλαίσιο της συνεργασίας που έχει ξεκινήσει, ο εκπρόσωπος του κ. Χρήστου Σταϊκούρα που επανέλαβε τα όσα έχει κάνει το γραφείο του Αναπληρωτή Υπουργού Οικονομικών για να αρθεί το αδιέξοδο.

Κατακεραύνωσαν τη σημερινή διοίκηση και ο νεοεκλεγείς Δήμαρχος Διρφύων - Μεσσαπίων, Γιώργος Ψαθάς και ο δημοτικός σύμβουλος, Νίκος Χασάνδρας, με τον πρώτο ωστόσο να ζητεί να αποδοθούν οι ευθύνες στους υπευθύνους του ΤΕΙ Χαλκίδας.

Αντίθετα ο κ. Χασάνδρας δεν αναγνώρισε κανένα ελαφρυντικό στο σημερινό Πρόεδρο του ΤΕΙ Στερεάς, λέγοντας ότι ήξερε τι αναλάμβανε και ότι αν ήθελε μπορούσε να πάει σπίτι του. Η τοποθέτησή του μάλιστα «έκλεψε» το παρατεταμένο χειροκρότημα του φοιτητικού κοινού που ζήτησε πολλές φορές το λόγο για να διατυπώσει το εύλογο «Γιατί φτάσαμε ως εδώ».

Το «κερασάκι στην τούρτα»

Αυτό βέβαια που τεχνηέντως ξεχάστηκε είναι ότι αν η διοίκηση Αναστασίου έκανε αυτό που έπρεπε νωρίτερα, το εαρινό εξάμηνο θα είχε χαθεί! Οι έκτακτοι εκπαιδευτικοί και η επικείμενη επίσχεσή εργασίας τους, ήταν απλά το κερασάκι στην τούρτα, για ένα ίδρυμα που δεν λειτουργούσε από τον περασμένο Ιούνιο όταν με τις ευλογίες του τότε υπουργού παιδείας, Κων/νου Αρβανιτόπουλου, βαφτίστηκε ΤΕΙ Στερεάς!

Το αν μπορούσαν κάποια πράγματα να είχαν γίνει νωρίτερα θα φανεί σύντομα, καθώς προχωρά ο έλεγχος στο πρώην ΤΕΙ Χαλκίδας και πιθανότατα να βρεθεί άκρη στο νήμα.

Τα χρήματα πάντως που χρωστάει αυτή τη στιγμή το ίδρυμα είναι πολλά περισσότερα από τα 3 εκατομμύρια που διευκόλυνε το υπουργείο και μόνο για το 2013! Ο ίδιος ο κ. Αναστασίου, αποκάλυψε ότι υπάρχουν ήδη 13 κατασχετήρια για οφειλές.

Τι εγγυήσεις είχε πάρει για να προχωρήσει ο νυν Πρόεδρος δεν ξέρουμε, αλλά είναι βέβαιο ότι έχει τις ευθύνες του που δεν αποκάλυψε νωρίτερα ότι διοικεί ένα ίδρυμα που δεν υπάρχει! Χωρίς προϋπολογισμό, χωρίς χρηματοδότηση, χωρίς εκπαιδευτικούς και χωρίς μέλλον για τους 6.000 και πλέον φοιτητές που διαχειρίζεται. Ο κ. Αναστασίου έμεινε με τον «μουντζούρη» στο χέρι σύμφωνα με ένα παλιό λαϊκό παιχνίδι της τράπουλας, χωρίς να έχει ξεκινήσει από κείνον. Επιχείρησε σήμερα να τον επιστρέψει στην κυβέρνηση, αλλά οι φοιτητές προτίμησαν την λύση του τώρα.

Οι εξετάσεις θα προχωρήσουν είτε με μια εβδομάδα καθυστέρηση, είτε περισσότερη, αλλά τον Οκτώβριο κανείς δεν τους εγγυάται ότι θα έχουν ΤΕΙ. Οι καλές προθέσεις των πολιτικών υπάρχουν, αλλά χωρίς εκπαιδευτικούς και χρήματα γιατί να υφίσταται ΤΕΙ Στερεάς; Δυστυχώς η Ελληνική σκέψη, ας φάμε σήμερα και βλέπουμε για μετά ισχύει και στην περίπτωση αυτή κι όλοι ζητούν να πάνε γρήγορα για μπάνια για να ξεκουραστούν ενόψει του δύσκολου χειμώνα. Σκέφτονται βέβαια ότι δεν μπορεί κάποια λύση θα βρεθεί για να μην υπάρξει πολιτικό κόστος τον ερχόμενο Οκτώβρη!

Προς το παρόν το μόνο καινούριο είναι η αυριανή συνάντηση Αναστασίου με τον υπουργό Παιδείας, Ανδρέα Λοβέρδο στο περιθώριο της Συνόδου των Προέδρων των ΤΕΙ και η έκτακτη συνέλευση της Συγκλήτου την ίδια μέρα στις 17.00. Μοναδικό θέμα η συζήτηση για "Την λειτουργία του ΤΕΙ Στερεάς και τη ρύθμιση των θεμάτων εξεταστικής".



Ένταση

Στον απόηχο της σημερινής συνάντησης φορέων - ΤΕΙ, δυστυχώς πρωταγωνίστησε και η ένταση με συμπεριφορές που πρόσφατα είχαν καταγγελθεί από το μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, Κώστα Μπασδέκη. Τότε είχε προπηλακιστεί το κλιμάκιο του ΚΚΕ και της ΚΝΕ κατά την επίσκεψή του στο ΤΕΙ. Σήμερα κάποιος επιχείρησε να προπηλακίσει τον Πρόεδρο, Ντίνο Αναστασίου. Αποτέλεσμα να ξεσπάσει πάνω στον καμεραμάν της Τηλεόρασης «ΕΝΑ» τον οποίο χτύπησε ύπουλα στη μέση, ενώ του έσπασε και την κάμερα!









Δυστυχώς η τριτοβάθμια εκπαίδευση εξακολουθεί να είναι δέσμια τραμπούκων νεαρών που εξαργυρώνουν κομματικούς μισθούς επιτιθέμενοι σε όσους δε συμμορφώνονται με τις υποδείξεις τους. Το ευχάριστο είναι ότι από την τελευταία βάρβαρη εκδήλωσή τους έμειναν «ορφανοί» από ιδεολογικό περιτύλιγμα και είναι εύκολα θύματα της δικαιοσύνης αν συνεχίσουν στις τακτικές βίαιης επιβολής των απόψεών τους.

Το Συμβούλιο

Στο περιθώριο της σημερινής συνάντησης φορέων - ενημέρωσης, συνεδρίασε σε ξεχωριστό χώρο το Συμβούλιο του ΤΕΙ Λαμίας. Με τη φυσική παρουσία των 8 εκ των 11 μελών του και με τα υπόλοιπα τρία μέλη σε τηλεδιάσκεψη, συνεδρίασαν για την τύχη των εξετάσεων με τελική εισήγηση την πρόθεσή τους να συνεχιστεί άμεσα η εξεταστική.

Αυτή την απόφαση θα προωθήσουν στη διοίκηση του ιδρύματος που εφαρμόζει την απόφαση τη Συγκλήτου.

Αντίθετα το θέμα της εκλογής των δύο τελικών υποψηφίων για την προεδρεία του Ιδρύματος αναβλήθηκε για την ερχόμενη Τετάρτη εξαιτίας της κρισιμότητας του άλλου θέματος.

Σχόλια