«Χτύπημα» στους κτηνοτρόφους οι εισαγωγές γάλακτος στην αγορά

Σε «αφανισμό» οδηγείται σταδιακά η ελληνική κτηνοτροφία σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του προέδρου του Αγροτικού Συνεταιρισμού Βόλου κ. Νικήτα Πρίντζου, αφού τα στοιχεία για τον κλάδο χρόνο με το χρόνο είναι απογοητευτικά. Μάλιστα σήμερα οι τιμές που λαμβάνουν οι κτηνοτρόφοι για το γάλα έχουν μειωθεί ενώ αντίθετα οι εισαγωγές γάλακτος στην Ελλάδα έχουν αυξηθεί σημαντικά.



Οσον αφορά το θέμα της αύξησης διάρκειας ζωής του γάλακτος ο κ. Πρίντζος σχολιάζοντας την κατάσταση ανέφερε ότι «απέτυχε παταγωδώς το εγχείρημα του κ. Χατζηδάκη και του κ. Σκορδά καθώς όχι μόνο δεν μειώθηκε η τιμή του γάλακτος στο ράφι αλλά ταυτόχρονα καταστρέφεται και η ελληνική κτηνοτροφία. Δυστυχώς μειώθηκε η τιμή των παραγωγών και δόθηκε δυνατότητα μεγάλης εισαγωγής γάλατος από γειτονικές ευρωπαϊκές χώρες».

Οπως εξήγησε στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Βόλου, φέτος μειώθηκαν οι τιμές που λαμβάνουν οι κτηνοτρόφοι για το γάλα σε ποσοστό της τάξης του 15%. «Αυτή η κατάσταση θεωρώ πως ήταν και ο λόγος που οδήγησε τον κ. Χαρακόπουλο στην παραίτηση καθώς φέρει ευθύνες που τον βαραίνουν», σημείωσε ο κ. Πρίντζος προσθέτοντας ότι «αυτό που παρατηρούμε σήμερα είναι ότι μειώνεται ο αριθμός του ζωικού κεφαλαίου ενώ παράλληλα πολλοί κτηνοτρόφοι κλείνουν τις μονάδες τους και διασύρονται στα δικαστήρια για χρέη προς την πρώην Αγροτική Τράπεζα. Δυστυχώς η κατάσταση έχει λάβει ανεξέλεγκτες διαστάσεις».

Μάλιστα όλα αυτά φαίνεται ότι συμβαίνουν τη στιγμή που έχουν αυξηθεί σημαντικά τα έξοδα του κλάδου, όπως το πετρέλαιο, το ρεύμα, οι ζωοτροφές κ.α.



Η ζημιά στον κλάδο… σε αριθμούς

Περιγράφοντας τη ζημιά του κτηνοτροφικού κλάδου σε αριθμούς, ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Βόλου κ. Ν. Πρίντζος έφερε ως παράδειγμα το χοιρινό κρέας, επισημαίνοντας ότι πριν από 15 χρόνια, στα 100 κιλά χοιρινού κρέατος που έτρωγε ο Ελληνας τα 75 κιλά ήταν ελληνικό κρέας ενώ σήμερα στα 100 κιλά χοιρινό που τρώει μόνο τα 18 κιλά είναι ελληνικά ενώ η αντίστοιχη κατάσταση συμβαίνει και στο μοσχαρίσιο κρέας.

Οσον αφορά στο γάλα ο κ. Πρίντζος ανέφερε ότι η Ελλάδα έχει ανάγκες σε γάλα 1,3 εκ. τόνους, διευκρινίζοντας ότι το 2008 έγιναν εισαγωγές γάλακτος 400.000 τόνων ενώ μέσα στο 2014 οι ανάγκες για εισαγωγής γάλακτος έχουν διπλασιαστεί. «Την ύστατη στιγμή εάν η πολιτεία δεν λάβει άμεσα μέτρα η κατάσταση θα είναι μη αναστρέψιμη. Η ζημία στη χώρα είναι τεράστια και για ποια ανάπτυξη μιλάμε στον αγροτικό τομέα, όταν εάν μας κλείσουν τα σύνορα δεν θα μπορούμε να καλύψουμε τις ανάγκες μας με δικά μας προϊόντα», καταλήγει ο κ. Πρίντζος.
http://www.taxydromos.gr/article.php?id=133206&cat=1

Σχόλια