Νικος Καρατζάς: Ποιος είναι ο Σπύρος Κριεζώτης. Φωτογραφία



Ο Σπύρος Κριεζώτης ήταν γιος του Δημήτριου Κριεζώτη και της Καλλιόπης Κίτσου Τζαβέλα. Ο εγγονός του οπλαρχηγού Νικόλαου Κριεζώτη. Σαν τέκνο της οικογένειας Κριεζώτη δεν θα μπορούσε να μη λάβει υψηλή και πλούσια μόρφωση, έχοντας υποστηρίκτρια καθ’ όλη την πορεία της μόρφωσής του τη μητέρα του.
Σπούδασε Νομική αλλά δεν την εξάσκησε, καθώς προτίμησε να ασχοληθεί αρχικά, με το διοίκηση και τη διαχείριση του μεγάλου κτήματος (τσιφλικιού) της Τριάδος και έπειτα, να δραστηριοποιηθεί στην πολιτική. Αντιπροσώπευε το νησί στο ελληνικό Κοινοβούλιο, ως βουλευτής, ενώ μια περίοδο είχε τελέσει χρέη Υπουργού Δικαιοσύνης.
Παντρεύτηκε την Μαρία (Μαίρη) Χρήστου Καραβοπούλου από την Αλεξάνδρεια και απέκτησαν τέσσερα παιδιά. Την όμορφη Φιγέτα, την συντηρητική Καίτη, τον Νικόλαο (Άρχοντα) και τον Αλέξανδρο (ή Κίτσο). Παρότι ήταν κοινωνικός, φιλικός και ανοιχτόκαρδος με τους συγχωριανούς του, με την οικογένειά του, ήταν πολύ αυστηρός. Οι ιδιοτροπίες του, οι ιδιορρυθμίες του και η μεγαλομανία του, ήταν κύρια γνωρίσματα του χαρακτήρα του Σπυρίδωνα. Αυτά τα χαρακτηριστικά δεν έλειψαν να φανούν και στην προσωπική-οικογενειακή ζωή του. Παρόλο που έδειξε ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την μόρφωση των παιδιών του, όπως ξένες γλώσσες, μουσικές σπουδές (κατ’ οίκον διδασκαλία από γνωστούς δασκάλους και καθηγητές)κά, δεν θέλησε κανένα από τα παιδιά του να μάθει κάποιο επάγγελμα. Συνήθιζε να λέει:«Τα παιδιά του Κριεζώτη δεν έχουν καμιά ανάγκη για να γνωρίζουν κάποιο επάγγελμα». Ήταν θιασώτης αρχών και αξιών των μεγαλογαιοκτημόνων παλιότερων εποχών.
Συνήθεις και αγαπημένες δραστηριότητες του Σπυρίδωνα, ήταν το κυνήγι και η ιππασία στο απέραντο κτήμα που κατείχε. Στους περίφημους στάβλους του έτρεφε τα καλύτερα Αγγλοαραβικά άλογα και διατηρούσε στον «Πύργο» μια από τις καλύτερες οπλοθήκες κυνηγετικών όπλων, η οποία διασωζόταν και από τους απογόνους του. Πραγματοποιούσε πλήθος ταξιδιών, τόσο λόγω της βουλευτικής τους ιδιότητας όσο και για προσωπική ευχαρίστηση, απ’ όπου συνήθιζε να αγοράζει ξεχωριστά αντικείμενα, καθώς ήταν μανιώδης συλλέκτης κειμηλίων. Ο οικογενειακός «Πύργος», ο οποίος κατασκευάστηκε από τον ίδιο, ήταν ένα από τα πολυτελέστατα κτίρια, του τότε ελεύθερου ελληνικού κράτους, όπου φιλοξενούσε πλήθος βασιλέων (Αλέξανδρος) και πολιτικών.



Ο Σπυριδων Κριεζωτης με τη μητέρα του κόρη του Σουλιωτη ήρωα Τζαβέλλα ,κυρια των τιμών της βασίλισσας Αμαλιας,και τη γυναικα του Μαίρη Καραβοπουλου,απο την Αλεξάνδρεια ,φωτογραφημενοι το 1901 στην Τριάδα. φωτό: αρχείο οικ. Πνευματικού

Σχόλια