Αφιέρωμα στο Καστρί ή Holorita

psachna2
Βόρεια, της όμορφης πόλης των Ψαχνών και σε απόσταση μόλις 2 χιλιομέτρων, υψώνεται επιβλητικός λόφος που ονομάζεται Καστρί με υψόμετρο 210 μ.. Στην κορυφή του υπάρχουν λείψανα μεσαιωνικού φρουρίου που υποδηλώνουν το μερίδιο, που έχει η περιοχή στη βυζαντινή και μεσαιωνική ιστορία της Ελλάδας

Το αρχικό φρούριο ήταν βυζαντινό. Στα χρόνια της Φραγκοκρατίας (13ος -14ος αιώνας) ενισχύθηκε με δεύτερο τείχος, ασβεστόκτιστο, και πάχος περίπου 1 με 1.5 μέτρο. Η είσοδος ήταν στο βόρειο τείχος.
Γύρω από το Φρούριο αναπτύχθηκε οικισμός «τα ΠαλιόΨαχνά». Ο περιηγητής που θα περάσει από εκεί θα ανακαλύψει λείψανα του και θα αναρωτηθεί μέχρι πότε θα υπάρχουν αυτά και ποιες γενιές ακόμη θα τα βλέπουν για να τους «μαρτυρούν» την μεσαιωνική ιστορία του τόπους τους. Ευτυχώς που υπάρχουν κάποιοι φωτισμένοι Ψαχνιώτες, κυρίως καθηγητές που μεταλαμπαδεύουν στους μαθητές του Γυμνασίου την ιστορία και την αγάπη για τον τόπο μας.
Κατά την διάρκεια της βενετοκρατίας η οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη της περιοχής άκμασε . Το εμπόριο άνθησε και οι κάτοικοι απολάμβαναν μια σχετική ειρήνη. Οι κάτοικοι αν και υπόδουλοι στους ενετούς, ζούσαν καλά και δεν φανταζόντουσαν ότι ο τουρκικός ζυγός δεν θα αργούσε να έρθει.
Το Φρούριο καταστράφηκε το 1470 από τους Τούρκους.
Εικάζεται ότι το συγκεκριμένο κάστρο είναι το γνωστό Holorita των Πορτολάνων το οποίο γνώρισε μεγάλη ανάπτυξη κατά την Φραγκοκρατία. Στους παρακάτω συνδέσμους μπορεί ο αναγνώστης να περιηγηθεί στα βιβλία που ενισχύουν την άποψη ότι το γνωστό Holorita ήταν στην Εύβοια και ειδικότερα ήταν το «Καστρί» που βρίσκεται στην πόλη των Ψαχνών.

eviawelle 

Σχόλια